Bankacılık sektörünün ocak kârı yüzde 44 düştü

Güncelleme Tarihi:

Bankacılık sektörünün ocak kârı yüzde 44 düştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2014 02:15

MERKEZ Bankası’nın ocak ayındaki faiz artış kararı ve geçen yılın son döneminde zorunlu karşılıkların arttırılması dahil bankacılık sektörüne getirilen genel düzenlemeler beklendiği gibi banka kârlarının düşmesinde etkili oldu.

Haberin Devamı

FAİZLERDEKİ yükseliş ve geçen yılın son döneminde zorunlu karşılıkların artırılması dahil bankacılık sektörüne getirilen genel düzenlemelerin etkisiyle, bankaların kârı bu yılın ilk ayında sert düşüş gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektörünün ocak ayı net kârı yüzde 43.9 azalarak, 1 milyar 415 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün geçen yıl ocak ayı net kârı 2 milyar 524 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Bu dönemde bankaların yüzde 17.9 olan özkaynak kârlılığı ise, 8.8 puan azalışla yüzde 9.1’e geriledi. Sektörde geçen yıl Ocak ayında yüzde 2.2 olan aktif kârlılık da, yüzde 1’e düştü. Sektörün Ocak sonu itibariyle sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15.1 oldu. Bu rakam Ocak 2013’te yüzde 17.8, Aralık 2013’te yüzde 15.3 olarak gerçekleşmişti.

Sektörün yıla kârlılık açısından zayıf bir başlangıç yaptığını belirten bankacılar kârlardaki sert düşüşün nedenini, faizler düşerken, bankaların ellerindeki menkul kıymetlerin alım-satımdan (trading) elde edilen gelirlerin düşmesine bağlıyor. Geçen yıl Ocak ayı ile bu yılki Ocak ayı arasında marjlar arasında çok ciddi fark olduğunu belirten sektör temsilcileri, “Geçen yıl ile bu yıl Ocak ayı arasında 180 derecelik bir fark var. Bankalar yıla zor bir başlangıç yaptı. Trading majrlarına bakıldığında bu yıl ocak ayındaki menkul kıymet alım-satımlarından (trading) elde edilen kârın 500 milyon TL daha düşük olduğu görülüyor. Ayrıca geçen yıl faizler yükselirken, bankaların ellerindeki kağıtları satma imkanı daha fazla idi. Bu yıl ise, satış için çok da uygun bir ortam yok” ifadesini kullandı. Geçen yıl Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları artırmasının da kâr düşüşünde önemli bir etken olduğunu belirten bankacılık temsilcileri, “Zorunlu karşılıkların getirdiği maliyet artışının kârlar üzerinde ciddi bir baskı yapması söz konusu. Yıla kötü bir başlangıç yapıldı. Ama bu yüzde 44’lük düşüş yıl boyunca yavaş yavaş azalır. Yılın ilk yarısı zayıf geçse de, kârlar ikinci yarıda toparlanır. Sektörün yılı yüzde 10 civarında bir kârlılık düşüşüyle tamamlanması öngörülüyor. Halka açık bankalarda kârlılık düşüşünün yüzde 8 civarında olması bekleniyor” dedi.

Haberin Devamı

Aktif toplamı 1.8 trilyon TL

Haberin Devamı

BDDK’nın kesinleşmemiş geçici verilerine göre, sektörünün Ocak ayı sonunda aktif büyüklüğü 2013 yılı sonuna göre yüzde 1.6 artarak 1 trilyon 794 milyon TL oldu. Bu dönemde gkrediler de, 1 trilyon 77 milyar TL’ye ulaşırken, menkul değerler 291 milyar 990 milyon liraya yükseldi. Brüt takipteki alacaklar ise 30 milyar 300 milyon lira oldu.

Takipteki alacaklar

BDDK’nın açıklamasına göre, bankacılık sektörünün Ocak ayı sonunda brüt takipteki alacakları, Ocak 2013’e göre yüzde 25 artık artış göstererek, 24 milyar 234 milyon TL’den 30 milyar 300 milyon TL’ye çıktı. Takipteki alacakların 29 milyar 616 milyon TL olduğu Aralık 2013’e göre artışı ise, yüzde 2.3 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!