Taşköprü sarımsağında bilimsel çalışma

Güncelleme Tarihi:

Taşköprü sarımsağında bilimsel çalışma
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2014 01:04

Kastamonu Üniversitesi ve Reis Gıda Taşköprü Sarımsağında ilk kez yapılacak bilimsel bir çalışmaya başlıyor. Proje kapsamında Taşköprü Sarımsağının, yetiştirme dönemindeki önemli problemlerine, bilimsel yöntemler ışığında çözüm yolları araştırılacak.

Haberin Devamı

Kastamonu Üniversitesi akademik uzman personel desteği ve bilimsel alt yapısıyla projeyi yürütürken Reis Gıda ise 1000 m2’lik deneme arazisi, tohumluk sarımsak, insektisit gibi ekipman ve malzeme desteği sağlayacak.

İmzalanan protokol töreni sırasında konuşma gerçekleştiren Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, "Bütün bilimsel çalışmaların, neticede bir ürünü olmak mecburiyetinde. Taşköprü Meslek Yüksekokulu bünyesinde organik tarım programımız var. İlerleyen zamanlarda çalışmaları detaylandırırken, mühendislik fakültemizden de faydalanacağız. Bugün bir başlangıç yapacağız. Çalışmalar, Taşköprü sarımsağı ile alakalı olacak. Bu hususta, genetiği korunmak suretiyle, Taşköprü sarımsağını hem daha dayanıklı hem daha kaliteli üreteceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de "Kastamonu Üniversitesi ile birlikte yapacağımız projede sarımsak bitkisinde bulunan zararlı ve yararlı akar türlerinin belirlenmesi çalışması yapılacak. Sarımsakta yüzde 40’lara varan ürün kaybına neden olan zararlı akarlar ile mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi sağlanacak. Taşköprü Sarımsağının standardı korunarak gelecek nesillere aktarılmasını ve en üstün kalitede sağlıklı ürünler üreterek, iç pazar ve ihracatta artış hedefliyoruz. İyi Tarım Uygulamalarına göre üretimin nasıl yapıldığı ve ne fayda sağladığı gibi bilgileri üreticilerimize aktararak, üreticimizi teşvik ediyoruz ve İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaşmasını amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!