POS'lar iade ediliyor

Güncelleme Tarihi:

POSlar iade ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2014 09:58

Önce İzmir, Ankara şimdi ise Antalya… Kuyumcular taksit sınırlamalarından dolayı ederek POS cihazlarını birer birer iade etmeye başladılar. İstanbul Kuyumcular Odası eski Başkanı Alattin Kameroğlu kuyumculardaki kredi kartıyla alışveriş trafiğinin normal zamanlarda yüzde 75 düzeyinde olduğunu söylerken şimdi bu oranın yüzde 25’e düştüğünü söyledi. Taksit sınırlaması 1 Şubat tarihinden itibaren uygulanmaya başladığı için henüz ne kadar POS cihazının iade edildiği resmi rakamlara yansımış değil. Türkiye’de ise 2013 yılı sonuna göre toplamda 2.3 milyon POS cihazı bulunuyor.

Haberin Devamı

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 1 Şubat tarihi itibariyle kredi kartı ile taksitli altın satışına son veren düzenleme Antalyalı kuyumcuları isyan ettirdi. Birçok kuyumcu bankalara ait pos makinelerini iade kararı alırken, yasağın delinmesine yönelik formüller düşünen bazı esnaflar bankaların ‘öteleme’ fırsatından yararlanmaya çalışıyor.

KUYUMCU KALMAYACAK

Antalyalı kuyumcular, “Madem taksit yok o zaman POS makinelerine de gerek yok. Tek çekimler için bir tane cihaz bize yeter. Maddi külfet getiren diğer cihazların hepsini iade edeceğiz. Zaten bu uygulama sonrası POS cihazı kullanacak kuyumcu kalmayacak” diye konuştu.

POSlar iade ediliyor
İZMİR VE ANKARA’DA POS’LAR İADE EDİLİYOR

SATIŞLAR DÜŞTÜ

Uygulamanın ilk 5 gününü ve sektöre yansımalarını Hürriyet’e değerlendiren Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Ferda Erdem, kuyumcuların panik içinde olduğunu söyledi. Altın satışlarının ciddi oranda düştüğünü kaydeden Erdem, uygulamayla ilgili geçiş süreci konmamasını da ağır bir dille eleştirdi.

Haberin Devamı

ANLAYIŞ BEKLİYORUZ

“Esnafımız kara kara düşünüyor” diyen Erdem, “Antalya’da bin 700 civarında kuyumcu var. Bu uygulama tüm esnafımızı vurdu. Biz hükümet yetkililerinden en az 6 aylık geçiş süreci talep ettik. Fakat maalesef bu talebimiz kabul görmedi. Bu gün piyasaya baktığınızda siftah yapamadan dükkan kapatan arkadaşlarımız var. Biz yetkililerden anlayış bekliyoruz” dedi.

BEKLEMEDEYİZ

Çözüm yolu bulunmaması halinde esnafların kendi çözümlerini üretme yoluna gideceğini de dile getiren Erdem, “Biz hiçbir zaman böyle bir yolu tercih etmek istemiyiz ancak esnafımız çaresiz. Bankalara ait pos makinelerini sökme kararı alan arkadaşlarımız bile mevcut. Süreç bizi nereye götürecek biz de bilmiyoruz” diye konuştu.

TOPLANTI KARARI ALINDI

Gündemlerinde eylem kararı olmadığının altını çizen Sevimçok, “Bu konuyla ilgili Türkiye genelindeki sektör temsilcileri ile ortak hareket ediyoruz. Şu anda eylem gündeme gelmedi ancak ne yapabiliriz diye akıl yürütüyoruz. Yakında geniş kapsamlı bir toplantı yapacağız. Bu toplantıdan çıkacak kararlar da sektör açısından önemli olacak.”

POS NEDİR?

Haberin Devamı

POS cihazı kredi kartlarının işlem yapabilmesi için sokulduğu cihazdır. Point Of Sale’in kısaltılmışıdır. Bu cihazlar, kısaca POS veya diğer adı olarak POS aleti olarak da bilinir. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye işyerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!