Bu harita dünyayı özetliyor

Güncelleme Tarihi:

Bu harita dünyayı özetliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2014 11:12

ABD’li ünlü ekonomist Paul Krugman geçen günlerde Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak bir değerlendirmesinde "Türkiye ekonomisi bir Los Angeles büyüklüğünde olduğu için sıkıntıların küresel ekonomiye etkisi büyük olmayacak, ancak yayılma etkisi büyük olabilir" demişti. Rakamlar da Krugman'ı destekler nitelikte... ABD Çin tarafından tehdit edilse de hâlâ dünyanın 1 numaralı ekonomisi durumunda. Ülkenin bazı eyaletlerinin gayri safi milli hasılası ise birkaç ülkenin ekonomilerinin toplamından büyük.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak Randy Olson isimli araştırmacının hazırladığı bir harita ise oldukça ilginç bir görüntü ortaya koyuyor. Haritada ABD’deki 50 eyaletin ekonomik büyüklükleri ortaya konmuş. Ve bu eyaletlerin ekonomik büyüklükleri dünyadaki önemli ülkelerin ekonomileriyle kıyaslanmış. Harita 2012 yılı rakamlarıyla oluşturuldu. Türkiye ekonomisinin ise 2012 yılındaki büyüklüğü 795 milyar dolar hesaplanıyor. Buna göre Türkiye ABD eyaletinin 29 tanesinden daha büyük bir ekonomiye sahip durumda. Fakat Calfiornia eyaletinin tek başına neredeyse Kanada ile eşit büyüklükte bir ekonomi olduğu göze çarpıyor (Yaklaşık 2 trilyon dolar). Haritada ABD'deki eyaletlerin üzerine hangi ülkenin ekonomisine denk oldukları yazılmış.

İŞTE DÜNYAYI ÖZETEYEN HARİTA

Haberin Devamı

Bu harita dünyayı özetliyor

Haritada mavi ile gösterilen alanlar ekonomik büyüklüğü 100 milyar dolardan az olan eyaletleri temsil ediyor.

Haritada yeşil ile gösterilen alanlar ekonomik büyüklüğü 100 milyar dolar ile 300 milyar dolar arasındaki eyaletleri temsil ediyor.

Haritada sarı ile gösterilen alanlar ekonomik büyüklüğü 300 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasındaki eyaletleri temsil ediyor.

Haritada kırmızı ile gösterilen alanlar ekonomik büyüklüğü 1 trilyon dolardan büyük milyar dolardan az olan eyaletleri temsil ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!