Dolarda çok sert hareketler

Güncelleme Tarihi:

Dolarda çok sert hareketler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2014 15:43

Dolar kurunda çok sert hareketler yaşanıyor. Dün günü 2.26 TL seviyesinden kapattıktan sonra Merkez Bankası'nın şok faiz kararı ile 2.16 TL'ye kadar gerileyen dolar kuru, bir ara tekrar 2.30 TL'nin üzerine çıktı, sonra yeniden 2.25-2.28 TL bandına döndü. Dolardaki bu hareketliliğin nedeni ise özellikle Güney Afrika Randı'ndaki değer kaybı ve bunun diğer ülkelere yayılması.

Haberin Devamı

Dolar özellikle öğleden sonra çok hızlı bir şekilde hareket etmeye başladı.

Önce 2.22-2.24 bandında dengeli görünen kur, daha sonra gelen alımlarla birlikte 2.25 TL'yi aştı, arkasından 2.27 TL'ye ulaştı. Dolar, alımların devamı ile kendini hızla 2.30 TL'nin üzerine atarken, saat 15.40 itibariyle 2.32 TL'ye kadar ulaştı.

Bu seviyeden gelen satışlarla da kur önce 2.30 TL'nin altına gerilerken, akşam saatlerinde 2.24-2.26 TL bölgesinde dengelendi.

Euro da benzer şekilde hızlı bir hareketle önce 3.13 TL'ye çıktı, arkasından 3.07 TL seviyesine indi.

İŞTE DOLARIN YARIM SAAT İÇİNDEKİ SERT HAREKETİ

Dolarda çok sert hareketler

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE KAYIP VAR

Haberin Devamı

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin dünyanın gündemine oturmuş durumda olduğuna dikkat çekti. Uskuay, "Dün gece TCMB’nin süpriz faiz artırımı gerçekleşmesi sonrasında gelişmekte olan para birimleri üzerinde pozitif etki yaşanmıştı. Bugünkü Güney Afrika MB’nın toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik beklenmiyordu. Güney Afrika MB saat 15:15’de yüzde 5 olan faizi yüzde 5,5’e sürpriz bir şekilde artırım sonrasında tüm gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir değer kaybı başladı. Güney Afrika kaynaklı endişeler ve FED kaynaklı kaygılar nedeniyle gelişmekte olan piyasalarda bir panik oluştu" dedi.

BORSADA DA SATIŞLAR GELDİ

Gelişmekte olan ülkelerdeki kayıplar borsayı da vurdu. Güne son derece olumlu bir başlangıç yapan borsa, ikinci seans artan satışlarla birlikte bir ara yüzde 4'ün üzerinde kayıpla 60 bin 753 puana kadar geri çekildi.

Sonrasında dolardaki sakinleşme ile birlikte borsaya da hafif çaplı alımların geldiği izlendi. Endeks kayıplarını azaltırken günü yüzde 2.26 kayıpla 62 bin 89 puandan tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!