TUSKON'dan çok sert HSYK değişikliği açıklaması

Güncelleme Tarihi:

TUSKONdan çok sert HSYK değişikliği açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2014 13:55

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) TBMM'ye sunulan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tasarısıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada TUSKON'un HSYK’nın yapısının ve işleyişinin değiştirilmesine karşı olduğu belirtildi. Açıklamada tasarı ile yapılmak istenen değişikliklerin "2010 yılında ortaya konulan millet iradesine saygısızlık ve vefasızlık olduğu" ifadeleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) TBMM'ye sunulan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tasarısıyla ilgili çok sert bir açıklama yaptı.

Açıklamada HSYK yasa tasarısı ile getirilecek değişikliklere TUSKON'un karşı olduğu vurgulanırken yargı mensuplarının, hukuki tarafsızlığını ve bağımsızlığını imkansız hale getireceği belirtildi.

"REFERANDUM İRADESİNE SAYGISIZLIK VE VEFASIZLIK"
Yargı mensuplarının son zamanlarda "ağır ithamlar ve basın yoluyla baskı altında" olduğu belirtileden açıklamada şu ifadeler dikkat çekti:

"Yargı mensuplarının tümüyle Adalet Bakanı’na bağlayacak bir düzenlemenin getirilmeye çalışılmaktadır. Hükümetin bir önceki Adalet Bakanı’nın yurtiçi ve yurtdışında her zeminde büyük bir gururla anlattığı gibi, AB normları ve Venedik Kriterlerine uygun bir şekilde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2010 yılında gerçekleştirilen referandum sonucunda milletimizin yüzde 58 evet oyu ile daha bağımsız hale getirilmişti. Hal böyleyken HSYK üyeleri ve ülkemizin önde gelen hukukçuları tarafından yargının yürütmeye bağlanması anlamına geldiği için Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edilen bir yasal düzenleme ile HSYK’nın yapısının ve işleyişinin değiştirilmesine karşı olduğumuzu açık bir şekilde ifade etmek istiyoruz. Yapılmak istenilen değişikliklerin 2010 yılında milletimizin ortaya koymuş olduğu iradeye saygısızlık ve vefasızlık olacağını kamuoyuyla paylaşıyoruz."

Haberin Devamı

"SUÇLUYMUŞ GİBİ ALGI OLUŞTURULUYOR"

Emniyet teşkilatı ve yargıda yapılmaya çalışılan değişikliklerin yargılamaya konu olan şahısların masumiyet karinelerine zarar verdiği belirtilen açıklama şöyle devam etti:

"Yargılamaya konu olan şahısların daha en baştan suçlularmış gibi bir algı oluşturduğunu da unutmamalıyız. Herkesi devletimizin ve ülkemizin geleceğini muhafaza etmek için adalete ve hukukun üstünlüğüne saygılı olmaya ve yargının bağımsızlığını zedeleyecek adımlar atmamaya davet ediyoruz. Erklerin işleyişinde büyük bir sıkıntıyı ortaya çıkaran ve devletimizin geleceğini tehdit eden bu hususta başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Meclis Başkanımız, Sayın Başbakanımız ve Sayın Muhalefet Liderleri olmak üzere tüm sorumluları göreve davet ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!