Şubatta uzayda

Güncelleme Tarihi:

Şubatta uzayda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2014 01:48

Türk ve Japon mühendislerin ortak çalışmasıyla üretilen TÜRKSAT 4A uydusunun teslim törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, “TÜRKSAT 4A uydusu sayesinde televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz, Afrika kıtasının da tamamına ulaşmış olacak.

Haberin Devamı

Uydu, Kazakistan’daki fırlatma üssüne götürülecek ve proton roketiyle 15 Şubat 2014 tarihinde uzaya fırlatılacak” dedi. Başbakan Erdoğan, Japonya temasları kapsamında TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularının yapıldığı Tokyo’daki Mitsuhishi Electric firmasının uydu üretim merkezini ziyaret etti. Erdoğan, Mitsubishi Electric Genel Müdürü Kenichiro Yamanishi ile bir süre görüştükten sonra, önlük ve bone giyerek yapımı tamamlanan TÜRKSAT 4A’nın teslim törenine katıldı. Erdoğan, kabineden yedi bakanın eşlik ettiği ziyaretteki konuşmasında projenin Japonya ile uzay çalışmaları, havacılık, ve teknoloji alanında yürütülen ortak çalışmalarda ulaşılan başarının somut göstergesi olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin haberleşme kapasitesini üç kat artıracak TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularının üretimiyle ilgili çalışmalara 2011 yılı martnda başlandığını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi.

Haberin Devamı

15 ŞUBATTA FIRLATILACAK

“Mitsubishi Electric’le imzalanan sözleşmeye attığımız adımın, üretimin bir bölümünü tamamlamış bulunuyoruz. TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularımızın üretim faaliyetlerinin her aşaması, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın bir kuruluşu olan TÜRKSAT Başkanı ve mühendislerinin denetiminde yürütüldü. Halen TV yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz Avrupa’nın tamamının ve Asya’nın büyük bölümüne ulaşıyor. TÜRKSAT 4A sayesinde TV yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiziz, Afrika kıtasının da tamamına ulaşmış olacak. TÜRKSAT 4A uydusu, Japonya’dan Kazakistan’daki fırlatma üssüne götürülecek ve proton roketiyle 15 Şubat 2014’te uzaya fırlatılacak.”

NÜKLEER BARIŞÇIL AMAÇLI

Bu arada Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin, uranyum zenginleştirme teknolojisine değil, nükleer yakıt üretimi safhaları ile ilgili tecrübe sahibi olmayı amaçladığını ifade etti. Japonya ile imzalanan anlaşma sonrası ulusal ve uluslararası basında çıkan, Japon meclisinde anlaşmanın “Barışçıl nükleer enerji çerçevesine uymuyor” eleştirilerini yanıtlayan Yıldız, “Anlaşmanın metni, nükleerle alakalı ve tüm işlemlerin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dönük” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!