Yanınıza ne kadar para alabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Yanınıza ne kadar para alabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2013 11:29

İçişleri Bakanı Muhammer Güler’in oğlu Barış Güler’in evinde çıkan binlerce lira ve soruşturmada ismi geçen Ahmet Murat Öziş’in bindiği takside yanında bulunan 500 bin dolardan sonra akıllara “Bu kadar para taşımak yasal mı?” sorusunu getirdi.

Haberin Devamı

Konunun uzmanlarından Avukat Umut Metin, aslında 8 bin TL’nin üzerindeki her parasal işlemin bankalar üzerinden yapılması gerektiğinin kanunlar çerçevesinde belirtildiğini ifade etti. Ancak Metin, "Sivil bir vatandaşın üzerinde 8 bin TL’den daha fazla para çıkarsa bunun cezai olarak bir yaptırımı yok. İstediği kadar para taşıyabilir. Devletin 8 bin TL sınırını koymasının nedeni ise vergi gelirlerini garanti altına almak. Bir kişi örneğin bir şehirden başka bir şehre giderken üzerinde 500 bin TL ile yakalandı. Bu durumun cezai bir yaptırımı yok. Fakat ergisel bir takım sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Öte yandan, yüksek bir meblağ bulunması o kişinin kurye olması şüphesine yol açar” diye konuştu.

MAL VARLIĞIYLA UYUŞURSA SIKINTI YOK
Avukat Umut Metin’in verdiği bilgilere göre kamu görevlilerinde ise durum biraz daha farklı.

Haberin Devamı

Memurlar mal varlıklarını her yıl beyan etmek zorunda oldukları için 2-3 bin TL kazanan bir kamu görevlisinin mal beyanında belirtmediği miktarda bir paranın üzerinden çıkması şüphe uyandırıcı bir olay olarak nitelendirilir. Fakat kamu görevlisinin üzerinde taşıdığı paradan az da olsa parayı mal varlığında beyan etmişse yine adli bir sıkıntı oluşmaz.

NEDEN 8 BİN TL?
Örnek olarak alınan bir evin değeri 100 bin TL ise ve kağıt üzerinde bu değer 10 bin TL olarak gösterilmişse geri kalan 90 bin TL elden teslim edilmek üzerine ev sahibi ile anlaşılıyor ve burada şahsın üzerinde taşıdığı 90 bin TL’den alınacak vergi kayboluyor. Devlet ise bu durumun önüne geçmek için 8 bin TL sınırı koyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!