Tahtalar neden açık kaldı?

Güncelleme Tarihi:

Tahtalar neden açık kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2013 01:12

DÜN güne polisin yolsuzluk operasyonu ile uyandık.

Haberin Devamı

Gözaltına alınanlar kişiler ve arama yapılan mekânlar arasında Halk Bankası ve genel müdürünün adı da geçiyordu. Henüz ne olduğuna, kimin neyle suçlandığını tam olarak bilmiyorduk, bu yazının yazıldığı akşamüzerinde hala bir açıklama yapılmış değildi. Ama ekonomi ve finans dünyasında yaşam devam ediyordu. Halka açık Halk Bankası hisseleri de borsada (BİST) işlem görmeye devam etti. Banka ile ve yöneticileri ile ilgili soruşturma hakkında çokça söylenti yayılırken, BİST’te Halk Bankası hisseleri hiçbir şey yokmuş gibi işlem görmeye devam ediyordu. Hisseler sabah borsa işleme açıldıktan sonra, hızla düşmeye ve yüklü işlemler geçmeye başladı. Önceki günkü kapanışa göre yüzde 8’e yakın düşüş olmasına rağmen Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bankadan gelen açıklama ancak saat 15.18’de yapıldı. Açıklamada, “Görsel ve yazılı Basında yer alan haberlere konu işlemlerle ile ilgili olarak yürütülen adli soruşturma kapsamında Bankamızdan bilgi ve belge talep edilmiştir. Bankamız, olağan faaliyetlerini sürdürmekte olup gelişmeler hakkında kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir” deniliyordu.

ÖZEL DURUM TANIMI

Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemesi çerçevesindeki KAP’ta, ‘özel durum’ şöyle tanımlıyor; “Genel tanımı ile özel durumlar, içsel bilgileri ve sürekli bilgileri doğuran olaylardır. İçsel bilgi, sermaye piyasası aracının değerini ve yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek henüz kamuya açıklanmamış bilgilerdir...Özel durumlar veya özel duruma konu bilgilerdeki değişiklikler ortaya çıktığı veya öğrenildiği anda kamuya açıklanması gerekmektedir.”
Ne olduğu bilinmeyen belirsiz bir durum vardı ve hisseler işlem görmeye devam ediyordu. Şunu düşünelim; ya banka ve banka yöneticisi suçlanmıyorsa ve sadece bankada herhangi kriminal bir bilgi ya da belgenin peşinde ise? Ya da çok ağır bir suçlama ile karşı karşıya ise? Diğer bir seçenek ise hisselerin işleme kapatılması yerine tatmin edici ayrıntılı bir açılama yapılması idi. Ancak doğal olarak soruşturmanın gizliliği gibi gerekçelerle bu sağlanamadı diyelim. En sağlıklısı yine de, durumun belirsizliği ortadan kalkana kadar hisseleri işleme kapatmak olacaktı. “Yatırımcıların yatırım kararlarını ve sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek öneme sahip” bir belirsizlik var ve bu belirsizlik kriminal bir soruşturmadan kaynaklanıyor. Kriminal soruşturma ise gizli. Bu durumda yapılacak şey, işlemleri durdurmak değil midir? Dün biz seyrettik; ama çok açık ki bu belirsizlik ortamında hisselerin el değiştirmesini bu otoriteler de seyretti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!