Kış lastiği sezonu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Kış lastiği sezonu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2013 00:59

Kar İstanbul’u etkisi altına aldı. Kış lastiği bazı esnaflar ise satacak lastik bulmakta zorlanıyor. Vatandaşın kış lastiği alımını son dakikaya bırakması, bayiler ile müşteriyi karşı karşıya getirdi.

Haberin Devamı

Kar kapıyı çalarak gelmesine rağmen İstanbul yine kara hazırlıksız yakalandı. Beyaz afet kentin dört bir yanını sararken trafik iyice içinden çıkılmaz bir hale geldi. Fiyatları 100 ila 950 lira arasında değişen kış lastikleri ise kapış kapış satılıyor. Avcılar’daki Sunay Çengeloğlu lastik bayisindeki yetkililer lastik fiyatlarına bu yıl zam yapılmadığını söylüyor.

LASTİK YETİŞTİRMEKTE ZORLANIYORLAR

Bayide çalışanlar, vatandaşların kar lastiklerini önceden almamaları yüzünden lastik imalatçılarının dağıtıcılara mal göndermediğini ifade etti. Şu anda ise vatandaşların lastik bayilerine akın ettiğini söyleyen yetkililer lastik yetiştirmekte zorlandıklarını anlatıyorlar. Bağcılar’da lastik işiyle uğraşan Uğur Ticaret firmasının çalışanları ise kış lastikleri satışında yoğunluk olduğunu fakat kendi firmalarının talebi karşılama konusunda stok yapıp önlem aldıklarını söylüyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ticari araçlara getirdiği kış lastiği takma zorunluluğu ise esnaflara yaradı.

Haberin Devamı

ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ

Kutlu Oto Lastik sahibi Yunus Kutlu, kışlık lastiklerin sürücüleri birçok faydasının olduğunu söyledi. Kutlu, “Arabaların kayması, fren anında aracın hareket etmesi, gidişatı ve süratinde oldukça fark oluyor. Bu nedenle tüm sürücülere, araçlarına kış lastiği taktırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.Vatandaşlar ise kış lastiği zorunluluğu uygulamasını yerinde bulduklarını belirterek, uygulamaya tüm sürücülerin uyması gerektiğini söylediler. Kış lastiği zorunluluğunun güzel bir uygulama olduğunu ifade eden Zübeyir Özdemir adlı vatandaş, “Gerçekten bu yasamız çok güzel. Vatandaşların yolda kalmamaları için devletimizin getirdiği güzel bir tedbirdir. Yoksa bazı sürücüler hayatını da hiçe sayıyor, diğer vatandaşların da hayatını hiçe sayıyor. Bu nedenle bu yasa özellikle bizim yöremiz için çok iyi bir yasadır. Umarım herkes buna uyar” dedi.

Kış lastiği sezonu açıldı

Haberin Devamı

SABAH 6 AKŞAM 9 ÇALIŞIYORUZ

1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında takılması zorunlu hale getirilen kış lastiği, lastikçiler önünde de uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Kütahya’da uzun yıllardan beri lastik işi ile uğraşan Hıfsı Emer, son dört gündür sabah 6’dan akşam 9’a kadar mesai yaptıklarını belirterek, yoğunluk nedeniyle randevu sistemi ile çalıştıklarını ve en az 3 gün sonraya randevu verebildiklerini anlattı Günde ortalama 75 lastik takdıklarını ifade eden Emer, sürücülerin bilincli olduklarını, kış lastiği bulunmayan araçların ruhsat sahibi adına idari para cezası uygulanacak olmasının yoğunluğu artırdığını söyledi. Emer, uygulamayla birlikte kış lastiği satışlarının arttığını, buna karşın fiyatlarının ise sürümün fazla olması nedeniyle geçen yıla göre daha düşük seviyede olduğunun altını çizdi. Araçlarda kış lastiği uygulamasıyla kar zinciri satışlarında düşüş olduğunu dile getiren Emer, “Uygulamanın ardından sürücüler araçlarındaki bütün lastikleri kış lastiğine çevirdiği için zincir satışlarında da gözle görülür bir düşüş yaşandı. Uygulama güvenli sürüş ve vatandaşların can ve mal güvenliği için gerçekten çok önemli. İnsanlarımızda bu önemin farkında ve gereğini yerine getiriyor” diye konuştu

Haberin Devamı

Kış lastiği sezonu açıldı

kış LASTİĞİ NE İŞE YARAR?

Trafik Kanunu’nda yer alan araçların mevsim şartlarının uyumlu hale getirilmesi maddesine dayanarak trafik ekipleri, özel araçları kontrollerini yoğunlaştırdı. Bu denetimlerde trafik ekipleri lastikleri kontrol ederek diş derinliği yetersiz olan lastiklere sahip araç sahiplerine ceza kesebilecek. Kış lastiği kullanmayan veya 1.6 milimetrenin altında diş derinliğine sahip araçlar, standart koşullar sağlanana kadar trafikten men edilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uygulaması ile özellikle gizli buzlanmanın olduğu, ani Kar yağışlarının ciddi gecikmelere sebebiyet verdiği hatlarda kazaların önlemesinin yanı sıra, araçların yolları kapatmasına ve trafiğin gecikmesinİ engellemek gibi önemli bir işlev de gerçekleşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!