Ayçiçek ihracatçılarının vergi isyanı

Güncelleme Tarihi:

Ayçiçek ihracatçılarının vergi isyanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2013 11:18

Ayçiçek yağı ihracatçıları Arap ülkelerinin aralarında sıfır vergi ile ayçiçeği ihracatı yaptığını ancak Türkiye'ye yüzde 5-15 arası ithalat vergisi oranı uygulandığını söyledi. İhracatçılar bu oranın düşmesi için ilgili bakanlıkların çalışma başlatması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin toplam ihracatında yüzde 5’lik paya sahip olan Ayçiçek sektörünün temsilcileri özellikle Arap ülkelerinin Arap Birliği çerçevesinde ayçiçek ihracatını sfır vergi ile yaptıklarını buna karşın Türk Türk menşeli Ayçiçek yağına ise yüzde 5 ila yüzde 15 arasında ithalat vergisi uygulandığını belirtti.

Türk Ayçiçek Yağının tanıtımına ilişkin çalışmaları yürüten Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu “22 Arap ülkesinin katılımı ile kurulan ve Türkiye’nin sadece daimi gözlemci statüsünde dahil olduğu Arap Birliği, bu ülkelerin birbiriyle ithalat vergisi olmaksızın ticaret yapmalarını sağlıyor, Türk menşeli Ayçiçek yağına ise yüzde 5 ila yüzde 15 arasında ithalat vergisi uygulanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Umman gibi çöl ülkeleri, Suriye, Lübnan, Yemen gibi ülkelere vergi avantajı sayesinde onbinlerce ton Ayçiçek yağı gönderirken, Türkiye gibi bir Ayçiçek ülkesinin payının olabileceğinden daha düşük seviyelerde olması üzücü." diye konuştu. ,

Haberin Devamı

Ahmet Tiryakioğlu Türk ayçiçek yağına uygulanan vergi oranının sıfıra ya da en düşük seviyeye indirilmesi için Ekonomi ve Dışişleri Bakanlıklarının gerekli çalışmaları başlatılmasını istediklerini söyledi.

Türk-Arap Birliği ilişkilerinde gelinen noktanın, hem Ayçiçek yağı hem de tüm gıda üreticisi ve ihracatçısı firmalarımız için avantaja dönüştürülmesi için Dışişleri ve Ekonomi Bakanlıklarımızdan Türk Ayçiçek yağına uygulanan vergi oranının 0’a ya da en düşük seviyeye indirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmalarını ve ihracatçılarımızın önünün açılmasını istiyoruz"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!