İngiliz ve ABD’liler Emlak GYO’yu kapıştı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz ve ABD’liler Emlak GYO’yu kapıştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2013 01:15

Emlak Konut GYO, hisseleri için 3 günlük talep toplamada 3.25 milyar TL’ye ulaştı. Son 5 yılda Avrupa’da yapılan en büyük gayrimenkul halka arzında, hisselerin 2.3 katı talep gelirken ABD’li ve İngiliz yatırımcılar hisselerin yüzde 78’ini aldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (Emlak Konut GYO) ikincil halka arzına 20 farklı ülkeden 100’ün üzerinde yatırımcı ilgi gösterdi. Yurtdışı görüşmeleri için 2 ekip oluşturan Emlak Konut GYO, Londra ve New York merkezli çalıştı. 6-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen talep toplama işleminde hisselerin yüzde 80’i yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 10’u yurt içi bireysel yatırımcılara ve kalan yüzde 10’u ise yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Toplamda 104 yabancı yatırımcıdan 2.5 milyar dolarlık (5,12 milyar TL) talep geldi. Yerli yatırımcılara ayrılan 320 milyon dolarlık kısma da tahsis edilenin 3.8 katı kadar talep geldi.

YABANCI REKORU

Yabancı yatırımcılara ayrılan arzın 2 kat fazlası kadar talep geldiğini belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Bu yabancı yatırımcıların yüzde 49’u ABD, yüzde 29’u ise İngiltere’den geldi. Coğrafi olarak bakıldığında ise Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Orta Doğu, Güney Afrika, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Singapur gibi değişik coğrafyadan yabancı yatırımcılar talepte bulundu” dedi. Kurum, yapılan arzla birlikte 50’si yeni olmak üzere 80 yabancının Türk pazarına girdiğine dikkat çekti. 3 günlük süreçte 15 bin talep aldıklarını belirten Halk Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya, kaygan küresel zeminde yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgi göstermesine dikkat çekti.
Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Ekmen, kasalarında 1.5 milyar lira olduğunu söyledi. Halka arz ile 3.25 milyar lira elde ettiklerini hatırlatan Ekmen, “Kasadaki hazır paramız, halka arz ve diğer gelirlerimizle 9-10 milyar liraya ulaşacağız. Bu para ile 20-30 milyarlık arsa yatırımı yapılabilir. Gelirimizi TOKİ ve Maliye’nin elindeki arsaları almak için kullanacağız” dedi.

Haberin Devamı

GEZİ ETKİLEMEDİ

Kurum, mayıs ayında ikincil halka arz için roadshow’a çıktıklarında da bu talebi topladıklarını ancak yatırımcı zarar görür endişeysiyle erteleme kararı aldıklarını söyledi. Dönemin gazete manşetlerinde ‘Türkiye yanıyor’ gibi gösterildiğini belirten Kurum, aldıkları sonucun Türk ekonomisine güveni gösterdiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Yüzde 10 iskonto yapıldı

3 günlük talep toplamada fiyat aralığı 2.50-2.80 TL seviyesinde belirlendi. Şirket tahtasının kapatıldığı gün borsadaki fiyatının 2.77 TL olduğunu söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, buna göre iskonto oranının yüzde 10 olduğunu ifade etti. Taban fiyatı 2.55 TL olarak belirleyebileceklerini belirten Kurum, yatırımcı çeşitliliğini sağlamak adına 2.50 TL seviyesinde kaldıklarını dile getirdi. Kurum, talebin, diğer GYO’lara da cesaret vereceğine dikkat çekti.

Kârı 886 milyon TL

2003 yılından bugüne, 65 proje dahilinde yaklaşık 60 bin adet bağımsız birimin satışını gerçekleştiren Emlak Konut GYO’nun cirosu 30 Eylül 2013 itibariyle 4.3 milyar liraya ulaştı. 2012 yılında 523 milyon lira net kar elde eden şirketin 30 Eylül 2013 itibariyle net karı 886 milyon lirayı aştı.

Haberin Devamı

Satılık konut ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!