25 yılı doldurup ordudan atılan emekli maaşı alacak

Güncelleme Tarihi:

25 yılı doldurup ordudan atılan emekli maaşı alacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nda yapılan bir değişiklik ile disiplinsizlik ve ahlaki nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden re'sen emekli edilenler ile aynı nedenlerle kurumlarından re'sen emekliye sevkedilenlerin emekli maaşı almalarına imkan verildi.

Tasarının görüşülmesi sırasında Meclis'te temsil edilen bütün siyasi partilerin grup başkan vekillerinin imzasıyla verilen bir önergeyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ‘‘ahlak, yetersizlik ve disiplinsizlik’’ nedeniyle re'sen emekliye ayrılanlara da hak tanındı. Kabul edilen önergeye göre, ‘‘ahlak noktasından veya yetersizlik ve disiplinsizlik nedeniyle’’ askeri mahkemeler ya da kurumları tarafından re'sen emekli edilen subay, astsubaylarla uzman er ve erbaşlara, 25 fiili hizmet yılını doldurmaları ve memurlara da tanınan kademeli geçişteki yaş koşullarını taşımaları halinde emekli aylığı bağlanacak. Kadrosuzluk nedeniyle nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekliye sevkedilen subay ve astsubaylar ise getirilen yaş sınırlamaları dışında olacak.

BAĞ-KUR AYLIKLARI

Tasarının Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ-Kur) Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören 28'inci maddesine göre hak sahiplerinin malullük aylığı oranları ile yaşlılık aylığı bağlanma koşulları yeniden belirlendi. Buna göre, Bağ-Kur sigortalısının malullük aylığı, prim ödeme gelir basamakları ve prim ödeme süreleri dikkate alınarak, aylık başlangıç tarihinde yürürlükte bulunan gelir tablosu üzerinden hesaplanacak ağırlıklı ortalamasının yüzde 65'i olacak. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç malul sigortalıya ise yüzde 75 oranında malullük aylığı bağlanacak.

Bağlanacak aylık, DİE'nin kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki değişim oranları kadar artırılacak.

Kabul edilen 29'uncu maddeye göre, Bağ-Kur sigortalısının yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için yazılı talepte bulunması ve bu tarihte prim ve her türlü borçlarını ödemiş olması; kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmuş ve 25 tam yıl sigorta primi ödemiş olması gerekiyor.

Yeni düzenlemeye göre, Bağ-Kur sigortalısına, kadın ise 60, erkek ise 62 yaşını doldurmuş ve en az 15 yıl prim ödeme koşulunu yerine getirmesi durumunda kısmi yaşlılık aylığı bağlanacak.

Emek Platformu yine Meclis'te

Emek Platformu temsilcileri, dün Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı görüşmelerini Genel Kurul'un dinleyici localarında oturdular.

Türk-iş Genel Başkanı Bayram Meral, dinleyici locasına girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı milletvekillerinin Türk-İş ile ilgili sözlerini üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Meral, bir milletvekilinin yaptığı konuşmada kendisini hedef alarak, ‘‘Bayram Meral o koltukta oturmasın’’ dediğini hatırlattı. Bu milletvekilinin, Türk-İş'in nasıl çalıştığını bilmediğini kaydeden Meral, ‘‘Bu milletvekili ne dediğini bilmiyor. Buna o milletvekilinin yedi ceddi yetmez’’ dedi.

Meclis'te bulunan partilerin verdiği ortak önergeyle, disiplinsizlik ve ahlaksızlık nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden re'sen emekli edilenlerin de 25 yılı doldurmak kaydıyla emekli aylığı almalarına imkan verildi.

58-60 Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

FP Grup Başkanvekili İsmail Kahraman, emeklilik yaşını yeni işe başlayan kadınlarda 58, erkeklerde 60'a yükselten Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açacaklarını açıkladı.

‘‘Anayasa'nın sosyal haklar bölümü ile çelişkileri var’’ diyen Kahraman, yasanın görüşülmesi sırasında içtüzük ihlali de yaşandığını savundu. Kahraman, ‘‘Yasanın tartışılması sırasında konuşmalar kısıtlandı. Bu içtüzüğe aykırıdır. Yeni bir içtüzük yaratma niteliğindedir. Yeni içtüzük ihdası Anayasa'da aykırıdır’’ diye konuştu.

TBMM'de kabul edilen maddeler

TBMM Genel Kurulu'nda dün kabul edilen maddelerin içerikleri şöyle:

Madde 26:

Memur emeklilerinin, protez gibi tıbbı araç gereçlerin alımında yüzde 10 katkı payı ödemelerini öngörüyor. Aylık bağlanan şehit yakınları ve gaziler, bu katkı payını ödemeyecekler.

Madde 27:

İşçilerden sonra memurların da yeni sisteme geçiş süreci hükme bağlanıyor. Memurlar da 58-60 yaş ve diğer geçiş sürecine göre emeklilik için yaş sınırı getiriliyor. Emeklilik yaşı 60 olarak belirlendiği için res'en emeklilik yaşı da buna bağlı olarak 61'e yükseltildi.

Madde 28:

Bağkur'luların, malüllük aylıklarının nasıl hesaplanacağı düzenliyor. Buna göre, gelir tablosu üzerinden yüzde 65 oranında maaş bağlanacak. Eğer malül, bir başkasına bakmakla yükümlü ise bu oran yüzde 75 olacak.

Madde 29: Emeklilikteki yeni yaşın Bağ-Kur'lular için de uygulanmasını öngörüyor.

Çalışan memurların emeklilik takvimi tamam

Emekli Sandığı'na bağlı sigortalıların emeklilik yaşı geçişini düzenleyen maddeye göre, yasa yürürlüğe girmeden önce emekliliğe hak kazananlar ile 2 tam yılı veya daha az süresi kalan sigortalılar, yeni düzenlemeden etkilenmeyecek.

Yasa yürürlüğe girdiğinde fili hizmet süresi 8 yıl ve daha fazla olan iştirakçiler 61 yaşını doldurmaları nedeniyle istekleri üzerine veya kurumlarınca yaş haddinden resen emekliye ayrıldıklarında fili hizmet süreleri 10 yılı doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanacak.

Memur kaç yaşında emekli olacak?

Kadın Erkek

3 yıldan az kalan 41 45

4 yıldan az kalan 43 46

5 yıldan az kalan 45 48

6 yıldan az kalan 47 50

7 yıldan az kalan 48 51

8 yıldan az kalan 49 52

9 yıldan az kalan 50 53

10 yıldan az kalan 51 54

10 yıldan fazla kalan 52 56



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!