Geri dönüşüm seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Geri dönüşüm seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2013 00:57

‘3 gazete getirene 1 Hürriyet’ projesi yoğun ilgi gördü.

Haberin Devamı

Geri dönüşüm bilinci oluşturmak amacıyla başlatılan Hürriyet gazetesinin ‘3 gazete getirene 1 Hürriyet’ projesine ilgi çığ gibi büyüyor. Türkiye genelinde 81 ilde, 24 bin noktada başlatılan projeden sağlanan gelir TEMA Vakfı’na bağışlanarak
orman varlıklarına katkıda bulunulacak.

HÜRRİYET gazetesinin TEMA Vakfıyla başlattığı üç okunmuş gazeteye 1 yeni Hürriyet projesi Türkiye genelinde büyük ilgi gördü. ‘Çevre için daha fazla Hürriyet’ sloganı ile başlatılan proje kapsamında herhangi üç gazete getiren okuyucular 1 yeni Hürriyet gazetesini ücretsiz olarak almaya başladı. Kullanılmış kağıtların geri dönüşümü için hayata geçirilen proje ile sağlanan gelir TEMA Vakfı’na bağışlanarak Türkiye’deki orman varlıklarına katkıda bulunulacak. “Siz de destek olun, Hürriyet’le birlikte geri dönüşüme katkıda bulunun” sloganıyla yola çıkılan proje ekim sonuna kadar devam ediyor. Proje hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için hazırladığımız soru-cevapları göz atabilirsiniz.

Haberin Devamı

#ÇevreİçinHürriyet

Sosyal medya projeyi konuştu

PROJE sosyal medyada da günün en çok konuşulan konuları arasında yer aldı. Twitter’da projenin duyurusu #ÇevreİçinHürriyet hashtag’i ile yapılırken 08.00-14.00 arasında bu konu başlığına 650 yorum yapıldı. Yine aynı saatler arasında sadece Twitter’da 3 bin 400 kişi bu projeyi konuştu. Bu rakamların yanı sıra projenin duyurulduğu tweet, düne kadar Hürriyet’in Twitter hesabından Alex’in FB’den gidişinden sonra en fazla retweet edilen ikinci ileti oldu. Facebook’ta ise projeyi dün saat 14.00’e kadar 91 bin 105 kişi görüntüledi. 673 kişi kendi hesaplarından paylaşarak projeyi destekledi.

Proje neden düzenlendi?

Pek çok madde geri dönüşümle yeniden değerlendirilebiliyor. Atılan çöpün yüzde 40’ını oluşturan kağıt da geri dönüşümün çok önemli materyallerinden biri. Geri dönüşümün önemi konusunda farkındalığın arttırılması ve doğal kaynakların korunması bilincinin geliştirilmesi için böyle bir adım attık.

Okunmuş gazeteler kaç şehirde ve kaç noktada toplanacak?

81 ilde yaklaşık 24 bin adet satış noktasında toplanacak.

Günde kaç gazete toplanması hedefleniyor? Bunun ekonomiye olan katkısı ne olacak?

Buradaki en önemli hedef geri dönüşüm konusunda bilinci artırmak.

Gazete toplama süreci nasıl işliyor?

Okurlar son bir haftaya ait herhangi 3 adet gazeteyi projeye katılan noktalara teslim edip o güne ait Hürriyet gazetesini ücretsiz alacak. Hürriyet okurları projeden dün haberdar oldu. Dün akşam yayına girecek TV tanıtım filmi ile tüm okurlar bilgi sahibi oldu.

Proje Türkiye’deki tüm gazete bayilerinde geçerli mi? Hangi bayiler okunmuş gazeteleri geri alacak? Almayan bayiler için herhangi bir yaptırım söz konusu mu?

Türkiye genelinde, Migros, Carrefour, Tansaş, Şok gibi zincir mağazalar haricinde yaklaşık 24 bin adet gazete satan noktada proje geçerli. Projeye katılacak son satıcılara bilgilendirilme yapıldı. Almayan gazete bayileri için bir yaptırım söz konusu değil.

Toplanan gazeteler TEMA Vakfı’na iletilmek üzere nasıl gelire dönüştürülecek?

Gazetelerin kâğıt olarak satışından sağlanan gelirin tamamı TEMA Vakfı’na verilecek.

Hangi gazeteler geri alınıyor? Herhangi bir tarih aralığı veya gazete markası var mı?

Ücretli satılan bütün ulusal gazeteler kampanya kapsamında. Kampanya ekim ayı boyunca devam edecek.

Gelen tepkiler doğrultusunda projenin süresi uzayabilir mi?

Şu ana kadar ki olumlu yaklaşım çok umut verici. Okuyucularımızdan gelen önerilere her zaman açığız.

Haberin Devamı

1 ton kâğıtla 17 ağaç korunacak

Birçok madde geri dönüşümle yeniden değerlendirilebiliyor. Atılan çöpün yüzde 40’ını oluşturan kâğıt da geri dönüşümün çok önemli materyallerinden biri.
Çin ve ABD başta olmak üzere dünya genelinde kâğıt ve karton üretimi yıllık 370 milyon ton civarında bulunuyor. Türkiye ise yıllık 2.5 milyon ton kâğıt ve karton üretimiyle 25’inci sırada yer alıyor.
Kâğıdın toplanması ve geri dönüşüm işleminden geçirilerek yeniden üretilmek üzere hammadde haline getirilmesi bir sektör halinde dönüşse de tonlarca kâğıt israf olmaya devam ediyor.
Bir ton kullanılmış kâğıt çöpe atılmayıp geri dönüştürüldüğünde 12 bin 400 metreküp sera gazı bertaraf ediliyor. Söz konusu geri dönüşümle, 34 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayan 17 yetişkin ağaç korunurken, ayda üç ailenin tükettiği 32 metreküp su tasarrufu sağlanabiliyor.
Türkiye’de geri dönüşüm oranı konusunda Avrupa ortalamasının altında yer alıyor. Türkiye’deki geri dönüşüm oranı 43 civarındayken, bu oran Almanya yüzde 72, Avusturya’da yüzde 69, Hollanda’da yüzde 64, İsviçre’de yüzde 63, İsveç’te ise yüzde 55 civarında yer alıyor.

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Geri dönüşüm seferberliği


Geri dönüşüm seferberliği

BAKMADAN GEÇME!