"Parka çivi bile çakılamaz"

Güncelleme Tarihi:

Parka çivi bile çakılamaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2013 14:47

TAKSİM Gezi Parkı’na “Topçu Kışlası süsü verilen AVM yapılmasına olanak tanıdığı” öne sürülen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma (KTVK) Yüksek Kurulu kararının iptali amacıyla açılan davada, 6. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını Bölge İdare Mahkemesi kaldırdı. Ancak Mimarlar Odası’nın avukatı Can Atalay kararın hiçbir hukuki anlamının olmadığını ve parka çivi bile çakılamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

adaglar@hurriyet.com.tr

TAKSİM Gezi Parkı’na “Topçu Kışlası süsü verilen AVM yapılmasına olanak tanıdığı” öne sürülen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma (KTVK) Yüksek Kurulu kararının iptali amacıyla açılan davada, 6. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını Bölge İdare Mahkemesi kaldırdı. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı davada mahkemenin verdiği, itirazın da reddedildiği yürütmeyi durdurma kararına Bakanlık, Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz etmişti. Kesin nitelik taşıyan karar için Mimarlar Odası’nın avukatı Can Atalay, “Gezi Parkı’nı yapılaşmaya açan imar planı 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bölge İdare Mahkemesi’nin bu kararının hukuken hiçbir anlamı yok. Gezi Parkı’na çivi bile çakılamaz, orası park olarak kalacak” dedi. Davayı açan derneği başkanı avukat Birkan Işık da Gezi Parkı için halkın manevi olarak yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirterek hukuki süreci takip ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

YÜRÜTMEYİ DURDURMADA İKİ KARAR

İstanbul 6’ıncı İdare Mahkemesi’ndeki davayı Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği açtı.

Parka çivi bile çakılamaz

Dernek, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı davada, “Topçu Kışlası süsü verilen alışveriş merkezi” yapılmasına olanak tanıdığı öne sürülen 27/02/2013 tarihli KTVK Yüksek Kurulu kararının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istedi. Dernek, Gezi Parkı’na polisin sert müdahalesinin geldiği ve olayların ülke çapına yayıldığı 31 Mayıs’ta mahkemeye başvurarak, parktaki ağaçların kesilmeye başlandığı gerekçesiyle derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istedi. Mahkeme aynı gün oy çokluğuyla yürütmeyi durdurdu. Davalı Bakanlığın yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itiraz mahkemece 2 Temmuz’da yine oy çokluğuyla reddedildi. Bakanlık geçen hafta Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu ve yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Dosya, itirazın incelenmesi için Bölge İdare Mahkemesi’ne gitti.

Haberin Devamı

GEREKÇE: İMAR PLANI İPTALİ AYRI, KORUMA YÜKSEK KURUL KARARI AYRI

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi bu kez Bakanlık lehine karar verdi ve 6. İdare Mahkemesi’nin aldığı yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Mahkemenin 4 sayfalık kararında şöyle denildi:

“İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nce Beyoğlu Taksim Meydanı yayalaştırma projesine ilişkin nazım imar ve koruma amaçlı uygulama imar planının İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin kararı ile iptal edildiğinin anlaşıldığı gerekçesiyle hüküm tesis edilmiş ise de… Koruma Yüksek Kurulu kararının iptal gerekçesinin mevcut imar planlarına ilişkin olmayıp, bölge kurulunun kararına ve gerekçesine yönelik olması, imar planının iptal edilmiş olmasının tescile ilişkin kurulun sebep işlem niteliğinde olan karar … kararının da iptal sonucunu doğurmaması uyuşmazlığın esas itibariyle bu kararın uygulamasına ilişkin olması, mahkemenin imar planının iptaline dair kararı uyarınca ilgili beledilerin sonuç işlem mahiyetinde sıralı işlemler yapılmasının da yine yasal bir zorunluluk olması karşısında mahkemenin yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararı usul ve yasaya uygun bulunmamıştır… 6. İdare Mahkemesi’nin kararının oybirliğiyle kaldırılmasına, yürütmenin durdurulması isteminin reddine…”

Haberin Devamı

İDARE PROJEYİ İPTAL ETTİ

Taksim Yayalaştırma Projesi ile Gezi Parkının ‘Taksim Kışlasına’ çevrilmesinin önünü açan 17.01.2012 tarihli, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan tadilatlarına Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve İstanbul Mimarlar Odası tarafından 1. İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. 3 kişilik bilirkişi heyeti, plan tadilatlarının şehircilik, planlama ve koruma ilkelerine aykırı olduğu kanaatine vardı. Mahkemenin, Gezi olaylarının sürdüğü 6 Haziran 2013’te Taksim Yayalaştırma Projesi’ni iptal ettiği ortaya çıktı. Karar, Taksim’de yayalaştırma, battı-çıktı, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası gibi tüm projeleri kapsıyor. 1. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararının da Danıştay süreci beklenecek.

HUKUKİ BİR FONKSİYONU YOK, ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAZ

İstanbul Mimarlar Odası avukatı Can Atalay kararla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Taksim Meydanı Gezi Parkı’nı ilgilendiren davaları 3 ana grupta toplayabiliriz. Bu üçüncüsünün hiçbir anlamı yok. Birinci grup dava, 2012 onamlı imar planının iptali istemiyle açılan davalar (1. İdare Mahkemesi), ikinci grup dava ise 2 Numaralı KTVK Kurulu’nun Gezi Parkı’na Topçu Kışlası inşasını reddeden kararını reddeden Koruma Yüksek Kurulu kararının iptali istemiyle açılandır. (6. İdare Mahkemesi’ndeki dava) Bu davaların ilkinden karar çıktı. Bırakın Gezi Parkı’nı, herhangi bir parkta yapılaşmanın önünü açan hükümleri içeren imar planı iptal oldu. Koruma Yüksek Kurulu kararı, orada planlanan yapılaşmanın (Topçu Kışlası) tarihi bir yapı olup olmadığına, nasıl yapılacağına ilişkin bir karar. Oysa imar planını iptal eden, orada yapılaşma yapılamaz diyen mahkeme kararı var. 6. İdare’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasının şu an için hukuken hiçbir somut etkisi olmayacak; çünkü imar planı iptal edildi. Çivi çakılamaz, orası park olarak kalacak. Eğer Bölge İdare Mahkemesi kararından yola çıkarak yapılaşma girişimi olursa da bu hukuki olmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!