24 milyon sürücü ya 89 lira ödeyecek ya da 423 lira

Güncelleme Tarihi:

24 milyon sürücü ya 89 lira ödeyecek ya da 423 lira
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2013 16:57

Trafik kanununda yapılan değişiklikle 24 milyon sürücü yeni ehliyet almak için 89 lira değerli kağıt parası ödemek zorunda kalacak. Zamanında değişiklik yapmayanlar ise 89 liralık değerli kağıt bedelinin yanı sıra 334 liralık da harçla birlikte toplam 423 lira ödeyecek.

Haberin Devamı

24 milyon ehliyet sahibine kötü haber. Trafik Kanununda yapılacak değişiklikle eski ehliyetler tarih olacak. Ehliyeti olan vatandaş, yeni ehliyet almak için 89 lira değerli kağıt bedeli ödemek zorunda kalacak. Zamanında bu değişikliği yapmayan sürücüler ise, 'ilk kez ehliyet alacak kişi' muamelesine tabi olacak ve ehliyet sınıfına göre 110 lira ila 556 lira arasında değişen oranda harç ödeyecek. Böylece B grubu bir ehliyet sahibi zamanında ehliyetini değiştirmez ise 89 liralık değerli kağıt bedelinin yanı sıra 334 liralık da harçla birlikte toplam 423 lira ödemek zorunda kalacak.
 
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Öngören Yasa Teklifi, Trafik Kanunu'nda da önemli değişiklikler getiriyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklif, Genel Kurul gündemine gelmeyi bekliyor. Teklifin yasalaşması halinde, halen 24 milyon sürücünün, ehliyetlerini yönetmelikle belirlenecek süreler içinde yenisiyle değiştirmeleri gerekecek. Bu süre içinde ehliyetini değiştirenlerden harç ücreti alınmayacak. Ancak 89 liralık değerli kağıt bedeli ödenmesi gerekecek. Süresi içinde bu değişimi yapmayan sürücüler ise ilk kez ehliyet alıyor, gibi işlem görerek araç sınıfına göre 110 lira ile 556 lira arasında değişen harç bedellerini de ödemekle yükümlü olacaklar. Örneğin en yaygın sürücü belgesi grubu olan B grubunda harç tutarının 334 lira olduğu düşünüldüğünde, sürücünün ödemesi gereken tutar 89 liralık kağıt bedeliyle birlikte 423 liraya ulaşacak. D,E ve G sınıfı ehliyetlerde ise bu tutar 556 liraya ilaveten 89 lira olacak.

/images/100/0x0/55ea6908f018fbb8f87e17c7

 
CHP Milletvekilleri Aydın Ayaydın, izzet Çetin ve Musa Çam, teklife ilişkin karşı oy yazılarında bu düzenlemeye karşı çıkarak, mevcut sürücülerden yenileme işlemi sırasında 89 liralık değerli kağıt bedelinin de alınmaması gerektiğini vurguladılar. "Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik olarak atılan bu doğru adım, mali hesapların
gölgesinde kalmamalı, sürücü belgesi yenilemelerinde değerli kağıt bedelinin de alınmaması kanunen temin edilmelidir" notunu düştüler.

Haberin Devamı

KENDİ SINIFINDA ARAÇ KULLANMAYANA 700 LİRA YENİLEMEYENE  İSE 343 LİRA CEZA
 
Yasa değişikliği teklifiyle, artık ömür boyu ehliyet dönemi de sona erecek. Yönetmelikle belirlenecek süreler içinde ehliyetlerin yenilenmesi gerekecek. Bu sürelere uymayan sürücülere 343 lira para cezası verileceği gibi; ehliyetlerine de el konulacak ve ilk kez ehliyet alıyormuş muamelesi görecek.
 
Ehliyetinin geçerli olduğu sınıf dışında araç kullananlara ise 700 lira tutarında para cezası verilmesini öngören yasa teklifiyle; bu aracın sahibi de aynı cezaya muhatap kalacak.
 
POLİS SAĞLIK KONTROLÜ DE YAPACAK!
 
Trafik polisinin, sürücünün sağlığında araç kullanımına engel teşkil edecek bir durum fark etmesi halinde, kişinin sürücü belgesine geçici olarak el konulacak ve sağlık kuruluşundan muayenesi istenecek. Sürücülüğe engel bir durumu yoksa belgesi geri verilecek.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!