Kaçağa törpü, yılda 350 milyon getirir

Güncelleme Tarihi:

Kaçağa törpü, yılda 350 milyon getirir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2013 00:00

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde kaçağın yüzde 10 azalması sonucu devletin kasasına her yıl 350 milyon lira gireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yıldız, “Bölgenin işletme hakkını satın alan şirket bunu taahhüt etti” dedi.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de kayıp-kaçak oranının en yüksek olduğu Dicle ve Van Gölü elektrik dağıtım bölgelerine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dicle bölgesindeki kayıp-kaçağın bugün yüzde 72 düzeyinde olduğunu vurgulayan Yıldız, “Bölgenin işletme hakkını satın alan şirket her yıl bu oranı yüzde 10 azaltmayı taahhüt etti. Bu gerçekleşirse her yıl devletin kasasına 350 milyon lira girecek” dedi.

SÜRECİN ETKİSİ

Bu iki bölge hariç tutulduğunda Türkiye’nin kaçak-kayıp oranın Avrupa Birliği (AB) ortalamasının altına indiğine dikkat çeken Yıldız, şöyle konuştu: “Bölgede ödeme kabiliyeti ile ilgili sorun yok, ödeme alışkanlığıyla ilgili sorun var. Maalesef bu bölgelerde BDP yöneticileri halkı fatura ödememeleri konusunda teşvik etti. Bu propaganda faaliyetleri neticesinde kaçak elektrik kullanımı son 3 yılda ciddi anlamda arttı. Ancak ‘Barış Süreci’nin ardından biz bu tablonun değişeceğine inanıyoruz. Yatırımcılar da buna inanmış olmalı ki, dağıtım özelleştirmeleri sırasında bu bölgelerin fiyatları ciddi anlamda arttı” dedi.

TÜKETİM BÜYÜYOR

Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde tüketilen 100 birim elektriğin sadece 28 lirası tahsil edilebiliyor. Van Gölü Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde ise bu oran 48 lira seviyesinde. Dicle ve Van Gölü Bölgesi’nde tüketilen toplam kaçak elektrik miktarı 14.2 milyar kilovat saat. Bölgenin elektrik tüketimi ise her yıl Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüğü için devletin kaybı her geçen yıl daha fazla artıyor.

Haberin Devamı

Nabucco’da Türkiye kazandı

YILDIZ, Hazar doğalgazının Avrupa’ya taşınması için geliştirilen Nabucco ve Trans-Adriyatik Boru Hattı Projesi’ne (TAP) yönelik TANAP’ın tüm projelerin ana omurgası olacağının altını çizerek, şunu söyledi: “Nabucco’da Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Ancak Şahdeniz Konsorsiyumu terchini TAP Projesi’nden yana kullanmıştır. Bu tercihten ötürü Türkiye’nin herhangi bir kaybı olmadığı gibi bilakis kazanımları artmıştır. Nabucco’da yüzde 16 olan payımız,  TAP Projesi’nde yüzde 20’ye çıkmıştır. Biz  sonuçtan memnunuz.”

Haberin Devamı

Vitol doğalgaz hamlesi yaptı

İSVİÇRE merkezli petrol ve enerji trade şirketlerinden Vitol, spot LNG ithalat lisansı almak üzere EPDK’ya başvurdu. Vitol, mayıs ayı başında İstanbul merkezli olarak kurduğu Vitol Enerji AŞ şirketi ile başvuruda bulundu. Yaklaşık 6 milyon lira sermayeli şirketin tek hissedarı olarak Hollandalı merkezli Vitol Gas & Power BV gözükürken, şirketin yöneticiliğini ise Vitol Türkiye Genel Müdürü Cem Başaktar yapıyor. Enerji IQ’nun haberine göre, son dönemde dünya enerji ticaretinde söz sahibi olan trade şirketlerinin özellikle Türkiye doğalgaz piyasasına spot LNG ithalatı ve doğalgaz ihracatı gibi alanlarda ilgi göstermesinin, bölgedeki doğalgaz kaynaklarını kullanacak yeni projelerin sonucu olduğu düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!