Facebook: Türk makamları ile bilgi paylaÅŸmadık

Güncelleme Tarihi:

Facebook: Türk makamları ile bilgi paylaşmadık
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 16:58

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Gezi olayları ile ilgili Facebook'un kendileri ile bilgi paylaştığını açıklaması sosyal medya gündemine bomba gibi düştü. Tepkiler büyürken, gözler Facebook'a çevrildi. Türkiye'deki haberler gün içinde bir rapor halinde şirkete sunulurken, şirket ABD'deki merkezinden saat 17.15 itibariyle açıklama yaptı ve Bakan Yıldırım'ın sözlerinin aksine Türk makamları ile bilgi paylaşılmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Gezi Parkı olayları sırasında sıkça gündeme gelen sosyal medya tartışmaları bugün yeni bir boyut kazandı. Bakan Yıldırım'ın Facebook ve Twitter ile yaşanan olayların ardından temasa geçtiklerini ancak Twitter'ın olumlu yaklaşmadığını açıklaması üzerine gözler Facebook'a çevrildi.

Sabah saatlerinden bu yaba Türkiye'deki haberler ve kullanıcı tepkilerinin şirketin Palo Alto'daki merkezine raporlanmaya başladığı Facebbok beklenen açıklamayı akşam saatlerinde yaptı. Açıklama devlet otoriteleri ile herhangi bir bilgi paylaşılmadığı, ayrıca internet şirketlerinin Türkiye'deki asayiş otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaşmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili de endişelerinin bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Şirketten gelen açıklama şöyle:

BÄ°LGÄ° PAYLAÅžMADIK

"Facebook, protesto olaylarıyla baÄŸlantılı olarak Türkiye'deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaÅŸmamıştır. Genel olarak, Türkiye'deki devlet otoritelerinden gelen bilgi talepleri; yaÅŸamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediÄŸi müddetçe (ki bu kapsamdaki talepler, bize ulaÅŸan taleplerin çok küçük bir kısmını oluÅŸturmaktadır) kabul edilmemekte ve resmi yasal kanallara yönlendirilmektedir. Ä°nternet ÅŸirketlerinin Türkiye'deki asayiÅŸ otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaÅŸmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili endiÅŸelerimiz bulunmaktadır. Türkiye hükümetinin temsilcileriyle, bu hafta Silikon Vadisi'ne gerçekleÅŸtirecekleri ziyaret esnasında bir araya gelecegiz ve yasal düzenleme önerileriyle ilgili güçlü endiÅŸelerimizi kendilerine doÄŸrudan da aktaracağız."Â

BAKAN NE DEMİŞTİ? 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu sabah yaptığı açıklamada, Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin Facebook ve Twitter'la temasa geçtiklerini ancak Twitter'ın bu konuda işbirliğine yanaşmadığını belirtmişti. Yıldırım, ""Ama Gezi olaylarında böyle sorunlar yoğun şekilde yaşandı. Arkadaşlar gerekli temasları yaptılar. Bunların bir kısmı olumlu yaklaştı ama maalesef Twitter bu konuda işbirliğine yanaşmadı. Bu tabi önemli bir gelişme. Eğer bu ülkede faaliyet gösteriyorsanız, yasalarına göre suç teşkil eden konularda yargı ile kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmanız gerekir. Bütün ülkelerde bu böyle işler. Suçun gerçek hayatta ya da sanal ortamda olması suçu değiştirmez. Burada ciddi anlamda rahatsızlık olduğunu gördük. Yapılması gereken sosyal medyanın sesini kısmak, kısıtlamak değil. Bu hiçbir zaman düşünülmemesi gereken bir yöntem. İşin tabiatına da aykırı."" demişti.

Haberin Devamı

Yıldırım'ın bu açıklamalarının ardından sosyal medyada büyük bir tepki oluşurken, özellikle Twitter üzerinden Facebook'a boykot çağrıları yayıldı ve birçok insan profilini kapatacağını açıkladı.

İŞTE AÇIKLAMANIN ORJİNAL HALİ

Facebook: Türk makamları ile bilgi paylaşmadık

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!