Kaldırım inşaatının ardından dükkânlar da yıkıldı

Güncelleme Tarihi:

Kaldırım inşaatının ardından dükkânlar da yıkıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 17:29

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ekipleri Gezi Parkı’nın Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan dükkanları yıktı. Taksim Dayanışması üyelerinden yıkımın hukuk dışı olduğunu belirterek 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na yıkımın yer aldığı kamera görüntüleriyle beraber başvuruda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada ise yıkımın Gezi Parkı ile ilgisi olmadığı, yayalaştırma projesi kapsamında yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Taksim Meydanı’nda gösterilerin sona ermesinin ardından inşaat çalışmaları tekrar hızlandı. Önceki gün Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ndeki olayların çıkmasına neden olan bölgede kaldırım yapıldı. Çalışmalarına devam eden ekipler ise dün de Gezi Parkı’nın Cumhuriyet Caddesi’ne bakan bölümündeki dükkanları iş makineleri ile yıktı.

Yıkımın daha önce yürütmeyi durdurma kararının verildiği alan içerisinde kaldığını belirten Taksim Dayanışması üyelerinden Cem Tüzün 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na yıkımın durdurulması için dilekçe verdi. 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nu göreve daveüt ettiğini söyleyen Cem Tüzün “Burası muz cumhuriyeti değil. Yıkım için ruhsat gerekiyor. Önce ruhsatı göstersinler. Yargı kararına karşı geliniyor. Bunun görmezden gelinmemesi gerekiyor” dedi. İBB’nin açıklamasına değinen Cem Tüzün sözlerine şöyle devam etti: “Mülkiyeti kime ait olursa olsun, binaların metruk olmadığına bakmaksızın yapıların yıkılması, hafriyat yapılması keyfi kararlarla yapılmaz. Ruhsat tabidir. Yasası, usulü vardır. Belediye ve onun adına yıkım, hafriyat işi yapan firma elinde bir ruhsatı var mı göstersin. Gezi Parkı ile aynı yapı adasındaki bu binalar imar planlarında Gezi Parkı alanı içindedir. Bununla ilgili kuruldan aldıkları bir onay yoktur. Ruhsatları yoktur. Yapılan iş kaçak inşaat faaliyetidir”

Haberin Devamı

CADDEYE BAKAN SON DÜKKANLAR DA YIKILDI- FOTO HABER

İBB açıklama yaptı

Dükkanların bulunduğu alanın yıkımının ardından sosyal medyada bir anda eleştirilerin artması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Yıkımın Gezi Parkı ile bir ilgisinin olmadığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gezi Parkı ile alakası yok. Enkaz kaldırma Taksim yayalaştırma çalışmaları,  plan ve program kapsamında yürütülüyor. Taksim gezi parkının alt tarafında yer alan ve yıkımları daha önce yapılan dükkanların enkazı kaldırılıyor.  Enkaz kaldırma çalışması Gezi Parkı ile alakalı olmayıp, Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve daha önce boşaltılan metruk yapıların kaldırılarak alanın temizlenmesidir. Bu çalışma Tarlabaşı ile Harbiye arasında yapımı sonlanmak üzere olan ve trafiği bir Tünel ile yer altına alan, Taksim Meydanı Yayalaştırma çalışması kapsamındadır. Daha önceden boşaltılmış ve yıkımı yapılmış dükkanların park tarafındaki duvarları kaldırılmayacak, Cumhuriyet Caddesi’ne doğru şevlendirilecek. Gezi Parkı meydanla bütünleştirilecek”
Çalışmalara hız verdik

Haberin Devamı

Yıkımın Gezi Parkı ile ilgisi olmadığını belirten yayalaştırma kapsamında görevli bir inşaat yetkilisi ise “Buradaki hafriyat kaldırılacak. Zemin düzeltilerek yayalara açılacak. Duvarlar yıkılmıyor. Çünkü Gezi Parkı’na dahildir. Onların da pis görüntüsü yok etmek için üzerine bir kaplama yapılacak” dedi.

sercicek@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!