Piyasaların yeni sevgilisi dolar

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların yeni sevgilisi dolar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2013 10:59

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin bu yıl ekonomideki toparlanmaya bağlı olarak tahvil alımlarının azaltılacağını açıklamasıyla piyasalarda yaşanan çalkantıdan karlı çıkan dolar oldu. CNN Money'de yer alan habere göre ABD ekonomisinin olumlu sinyaller vermesiyle yatırımcılar da yönünü dolara çevirdi.

Haberin Devamı

Fed Başkanı Ben S. Bernanke önceki gün gerçekleşen toplantı sonrasında, ekonomideki toparlanmaya bağlı olarak 2014'te Fed'in tahvil alımını sonlandırabileceğini açıkladı.

"Fed'in açıklaması yanlış yorumlandı"

Her ne kadar Fed, kararın bu yılki enonomik gelişmelere göre şekilleneceğini belirtmiş olsa da, yatırımcılar Bernanke'nin açıklamasını ekonomik toparlanmanın ivme kazandığı seklinde yorumladı.

Ancak uzmanlar, piyasa tarafında Fed'in açıklamalarının yanlış algılandığını ve ortada net bir karar olmamasına rağmen yatırımcıların panikle hareket ederek çalkantıya sebep olduklarını belirtti. Aynı uzmanlara göre açıklama üzerine verilen tepkiler çok uzun sürmeyecek ve piyasalar sakinleşecek.

Yatırımcılar da ekonomik iyileşmeler devam ettikçe, doların piyasalardaki Fed kaynaklı hareketlenmelerin ötesinde değer kazanacağı görüşünde olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

"Dolar bu kalenin kralı"

Brown Brothers Harriman'da döviz analisti olarak görev yapan Marc Chandler, "Fed'in sebep olduğu hareketlenmenin ötesinde Dolar bu kalenin kralı" yorumunu yaparken, Pioneer Investments'da döviz analisti olan Paresh Upadhyaya ise " Doların yükseliş dönemine girmesi için gereken faktörler oluşuyor. ABD ekonomisinin dünyanın tüm gelişmiş ekonomilerinden çok daha hızlı toparlanacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Societe Generale analistleri ise doların piyasalardaki dalgalanmalar süresince güvenli liman olarak görülebileceğini ve bundan avantaj sağlayacağını ifade etti.

Analistler doların son dönemde yaşanan tüm gelişmelere rağmen Euro ve Meksika Pezo'sundan sonra en güçlü 3'üncü para birimi olma özelliği taşıdığını dile getirdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!