Elektriği, datayı kablosuz iletiyor

Güncelleme Tarihi:

Elektriği, datayı kablosuz iletiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2013 00:00

Adanalı Yüksel Kardeş’in kurduğu Gersan Elektrik, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli ota şarj ünitelerini üretiyor.

Haberin Devamı

Kablosuz enerji ve data aktarımı sağlayan patentli ürünleri de olan firma, Rusya iç pazarı için de Kaliningrad’a a fabrika kuruyor.


Elektrikli otobüs ve otomobiller için yerli şarj istasyonu üretimiyle öne çıkan Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi AŞ, (Gersan AŞ) bu sistemlerde kullanılan ve enerjiyle datanın kablo kullanmadan transferini sağlayan ‘busbar’ları Çaycuma’daki fabrikasında üretiyor.

Tübitak ile proje yaparak geliştirdiği yeni sistemin patentini de alan firma, 80 milyon liralık cirosunun yüzde 80’ini ihracattan sağlıyor. 350 kişilik istihdamı olan Gersan A.Ş’nin kurucusu Yüksel Kardeş, üretim için kullandıkları tüm makineleri de kendilerinin ürettiğini belirtiyor ve şöyle anlatıyor girişimcilik öyküsünü:

ARZUHALCİNİN OĞLU

Adanalı’yım. Babam arzuhalciydi. Liseyi Antakya’da yatılı okul okudum. Sonra Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’ni bitirdim. Önce bir şirkette enerji nakil hatları

/images/100/0x0/55eaf44ff018fbb8f8a17179
işinde çalıştım. Toroslar’dan nakil hatlarını birkaç kez aşırdık ve sahada tecrübe kazandım. Sonra çalıştığım şirketle İstanbul’a geldik ve ‘Perşembe Pazarı’nda ticarete başladım ve 10 yıl oradaki ticaretin içinde oldum. 1980’de de Gersan Elektrik’i kurdum. Enerji nakil hatları için malzeme üretimi ve ticaretini yapmaya başladım.

Haberin Devamı

ÇAYCUMA’YA YATIRIM

1996’da Tuzla’da fabrika kurduk. Kablo kanalları, topraklama ürünleri üretiyorduk. 2003’te ciromuz 3 milyon lirayken halka açıldık ve daha kurumsal bir yapı kazandık. Büyümemiz hızlandı. Fabrikamızı 2007’de Çaycuma’ya taşıdık. Çünkü, Zonguldak geleceğin GAP’ı. Filyos’ta 33 milyon metrekare hazine arazisi var. Başbakanımız oraya yatırıma büyük önem veriyor. Termik Santral yapılacak, en büyük limanlardan biri de orada yapılıyor. Tersane de yapılıyor. Havalimanı 12 kilometre, deniz, kara, demiryolu var.

TEKNOLOJİ ŞİRKETİ OLUYORUZ

TÜBİTAK ile yürüttüğümüz bir projeyle enerji iletiminde ‘kablonun yerine geçen’ teknolojilere odaklandık. Patentli ‘akıllı busbar’ sistemi geliştirdik. Ardından otomobil şarj ve otomasyon sistemleri üretmeye başladık. İspark için 65 noktada şarj istasyonu kurulumu için anlaştık. Bazı otomotiv markalarıyla da görüşmelerimiz sürüyor. Busbar; elektrik enerjisini belli düzlemlerde ileten, akım almaya müsait pencereler vasıtasıyla iletimi sisteme aktaran uygulamanın adı. Elektrik, kablolara ihtiyaç duyulmadan akım iletiliyor. AVM’lerde, fabrika, otel, okul, iş merkezi, trafo merkezi AG çıkışı, aydınlatma, dağıtım ve iletim sistemleri gibi farklı alanlarda kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Ruslar çok iyi teşvik verdi, fabrika kurduk

GERSAN A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Kardeş, 40 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Vietnam’dan Şili’ye, Hollanda’dan Kolombiya’ya kadar ihracatımız var. Rusya, Kaliningrad’da da çok iyi teşvikler verdi ve Rusya pazarına girmek için yatırım yapıyoruz. Yakında fabrikamızı üretime alacağız. Oraya Türkiye’deki fabrikamızın aynısını kurduk. Bütün Rusya pazarına gümrüksüz KDV’siz ürün satıyoruz.

Rusların teşvikleri, 2030 yılına kadar geçerli. İlk 6 yıl sıfır vergi. Şu anda Kaliningrad’da bütün taksilerin elektrikli araç olması şartı geliyor. Rusya genelinde de aydınlatma için led lambaya geçiş kararı alındı. Bizim için çok iyi bir pazar oluşuyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!