ABD'de yeÅŸil kart sil baÅŸtan

Güncelleme Tarihi:

ABDde yeÅŸil kart sil baÅŸtan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2013 11:49

ABD'de yeşil kartla (Green Card) göçmenlik başvuruları tamamen değişiyor. Artık eskisi gibi kura olmayacak, onun yerine daha nitelikli göçmenlerin gelmesi için yollar açılacak. Ayrıca ülkedeki 11 milyon kaçak göçmene de yasal statü sağlanıyor.

Haberin Devamı

ABD Senatosu Adalet Komitesi'nden geçen göçmenlik reformunu değerlendiren Butzel Long-Tighe Patton Hukuk Bürosu ortaklarından avukat Efe Poturoğlu, içeriğin en önemli özelliğininin yıllardır ABD'de kaçak yaşayan yaklaşık 11 milyon göçmene yasal statü sağlanabilmesi olarak tanımladı. Tasarının ancak 31 Aralık 2011'den önce ABD'ye kaçak yollardan girenleri kapsadığına dikkati çeken Poturoğlu, yasa dışı göçmenlerin, geçmesi halinde  tasarının sunduğu haklardan yararlanabilmek için 500 dolarlık bir cezayı, ABD'de  geriye dönük tüm vergilerini ve ayrıca ABD'de bulunduğu süre içindeki gelir  vergilerini ödemesi gerektiğini kaydetti.

Poturoğlu, "Bu çok önemli bir konu, o nedenle biz uzun süredir insanlara  kaçak olsalar dahi vergilerini ödemelerini söylüyorduk. 'Kaçak kişi nasıl vergi  verecek?' derseniz, buradaki sistem buna müsaade ediyor, yani yasa dışı da  olsanız, devlete vergi ödemenize kimse hayır demiyor. Ama kişilerin çalıştığı  kurumlardan geriye dönük kazançlarının vergisini bulup çıkarmak kolay olmayacak,  orası biraz karışık, uygulanma alanı zor ama bunun sorun olacağını sanmıyorum" dedi.

Haberin Devamı

Kaçak göçmenler 13 yılın sonunda vatandaş olabilecek
       Â
Tasarının yasalaşması halinde, belirtilen kıstasları yerine getirenlere 10 yıllık geçici statü verileceğini anlatan Poturoğlu, "Bu Yeşil Kart gibi, ama  Yeşil Kart değil. Çalışma izinleri olacak, ABD dışına seyahat edip geri  dönebilecekler" dedi. Poturoğlu, geçici statü alanların bu 10 yıllık süre içinde ABD'de kalması halinde sürenin sonunda Yeşil Kart almaya hak kazanacaklarını  belirterek, bu konudaki ayrıntıları da şöyle aktardı:

"Tasarının yasalaşmasını takiben 5 yıl sonra Yeşil Kart'ta da puanlama  sistemine geçilecek. Kriterler kişinin mesleği, eğitim düzeyi ve ABD'de ne kadar  yaşadığına göre değişecek. Bu alanlarda puanı yüksek olanların Yeşil Kart sırası  da çabuk gelecek. Dolayısıyla, geçici statü ile yaşayan bu insanlar, puanlarına  göre Yeşil Kart alma sırasında bekleyecek ve ardından üç yıl daha Yeşil Kartlı  olarak bekledikten sonra, nihayet ABD vatandaşı olabilecekler ki, bu yaklaşık 13 yıl anlamına geliyor. Ancak, 16 yaşından küçükler için süre biraz daha  kısaltıldı, onlar da 5 yıl geçici statülü, ardından 3 yıl Yeşil Kartlı olmak  üzere 8 yıl sonunda vatandaşlığı alabilecekler".
         
Yeşil Kart kurası kalkıyor
       Â
Avukat Poturoğlu, bunun yanında, tasarının mevcut haliyle yasalaşması  durumunda getireceği bir diğer yeniliğin ise Yeşil Kart kurasının kalkması  olduğunu anlattı. Bu değişiklikle ABD'nin göçmenlik kabulü konusuna da yeni  yaklaşım getireceğini belirten Poturoğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Yeşil Kart kurasıyla dünyanın hemen her yerinden çok fazla insan ABD'ye  geliyordu ama bu program uzun süredir tartışmalara açıktı. Çünkü tamamen şansa  odaklı ve burada uzun süredir yaşayıp, okuyup, çalışan kişiler bu kadar  zorlanırken, herhangi bir ülkeden İngilizce bile bilmeyen birinin gelmesi adil  bulunmuyordu. Şimdi onun yerine daha çok ABD'de kalanlara Yeşil Kart vermeyi  öneren bir tasarı bu" dedi.

Tasarının kanunlaşması helinde, "J1" vizesi denilen değişim programı vizesinde de yıllık 65 bin olan kotanın 110 bine çıkarılacağını, bu kotanın  yüksek lisans mezunları için de 20 binden 25 bine yükseltileceğini belirten Poturoğlu, "İş sponsorluğunda doktora mezunları artık Yeşil Kart kotasına tabi  olmayacaklar. Kotanın yüzde 40'ı ise bilim, teknoloji gibi belirli alanlarda  yüksek lisans yapanlara ayrılacak" diye konuştu.
       Â
Poturoğlu, Yeşil Kart'ta puan sistemine geçilmesinin öngörüldüğünü  hatırlatarak, "Daha çok Kanada ve İngiltere'nin sistemi gibi olacak. Mesleki  tecrübesi, eğitimi ve çalıştığı yere göre Yeşil Kart alması değerlendirilecek.  Yani ABD, her göçmen değil, daha kalifiye göçmen yoluna gidecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

Aile bağlarıyla Yeşil Kart alacaklara da bazı kolaylıklar getirildiğini  ifade eden Poturoğlu, "Şu anda Yeşil Kartı olanların eşleri için yaklaşık 2-3  yıllık bekleme süresi var. Ama bu tasarı ile Yeşil Kartlılar da normal Amerikan  vatandaşları gibi hemen eşlerini, ailelerini getirebilecekler. Ama artık  kardeşlere sponsor olunamayacak" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!