Alkol yasağı yönetmelikten çıkıp yasaya giriyor

Güncelleme Tarihi:

Alkol yasağı yönetmelikten çıkıp yasaya giriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 12:41

Alkol satışına ilişkin düzenlemenin ana kaynağı olan yasa 4250 sayılı ispirto ve ispirtolu içecekler inhisarı kanunu belirliyor.

Haberin Devamı

Ancak bu yasada, alkol satışının nerelerde yapılacağına ilişkin ayrıntılı bir düzenleme yer almıyor. Bunun yerine, mevcut yasada alkol satışına ilişkin düzenlemenin ilgili kurum ve bakanlıkların oluşturacağı "yönetmelikle" belirleneceği ibaresi yer alıyor.
 
Nitekim, mevcut yasal sistemde alkollü içki satışının ayrıntıları 2005 tarihli "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" ile belirleniyor. İlgili yönetmelik maddesi şöyle;

"Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin açılması

Madde 32- Umuma açık istirahat ve eğlence yeri açmak ve işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler Örnek-1’de yer alan başvuru ve beyan formu ile yetkili idareye başvurur.

Umuma açık istirahat ve eğlence yerinin açılması ve faaliyette bulunmasına belediye sınırları ve mücavir alan sınırları içinde belediye, bu alanlar dışında il özel idaresi tarafından izin verilir.  İl özel idaresi ve belediyeler, umuma açık istirahat ve eğlence yeri ruhsatını vermeden önce kolluk kuvvetinin görüşünü alır. Yetkili kolluk kuvveti, açılacak yerin genel güvenlik ve asayişin korunması açısından kolaylıkla kontrol edilebilecek bir yerde ve konumda olup olmadığını dikkate alarak, işyeri hakkındaki görüşünü mülki idare amiri vasıtasıyla yedi gün içinde bildirir. Umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması hususundaki başvurular yetkili idareler tarafından bir ay içinde sonuçlandırılır.

Haberin Devamı

Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, resmî ve özel okul binalarından ve ilk ve orta öğretim öğrencilerinin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarından, kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunludur. Özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumları için bu zorunluluk aranmaz. Ancak söz konusu özel öğretim kurumlarıyla yukarıda belirtilen türdeki işyerleri aynı binada bulunamaz.

YÖNETMELİKTEN ÇIKIP, YASA HALİNE GELİYOR
 
TBMM'de görüşülmekte olan yasa değişikliği gerçekleşirse, alkol satışına ilişkin yasakları belirleyen düzenleme artık yönetmelik olmaktan çıkıp, yasa haline gelecek. Bunun anlamı şu; yasalar TBMM kararı ile çıkıyor. Yönetmelikleri ise ilgili kurumların önerisi ile Bakanlar Kurulu ya da bizzat Bakanlıklar çıkarıyor. Yönetmelikler Danıştay denetimine açık. Oysa yasaların denetimini sadece Anayasa Mahkemesi sağlıyor.

Haberin Devamı

Ancak ilgili madde yönetmelik olmaktan çıkıp, yasa haline getirilirken, yönetmelikte yer alan "istisna" maddesi unutulmuş. Yönetmelikte şu "istisna" maddesi yer alıyor;

Yönetmelikteki geçici birinci madde şu unsuru içeriyor;  

"Geçici Madde 1- Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce mevzuatına uygun olarak ruhsatlandırılmış bulunan işyerleri yeniden ruhsatlandırılmaz.

Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce yapılmış bulunan işyeri açma ve çalışma ruhsat başvuruları bu Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır. "

Eğer bu istisna maddesi yasaya da konulmazsa, okulların yanı sıra sürücü kursu, dans kursu, dil kursu gibi tüm eğitim kurumlarının 100 metre yakınlarında sadece lokanta, cafeler değil, AVM ve otellerin bile alkollü içki satışı yapması imkansız hale gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!