Çiftçiye faiz indirimi

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiye faiz indirimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 14:27

Ziraat Bankası'nın çiftçilere uyguladığı kredi faiz oranının düşürülmesi olumlu yankı buldu. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "Ziraat Bankasının çiftçilere uyguladığı kredi faiz oranlarını düşürmesi olumlu, kredi kullanımında belli bir rahatlığı getirecektir" dedi.

Haberin Devamı

Yetkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti TBMM Grup  Toplantısı'nda Ziraat Bankasının çiftçiye uyguladığı kredi faiz oranlarını birer  puan daha düşürdüğüne ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

Bunu olumlu karşıladıklarını ifade eden Yetkin, en doğru olanının, kredi faizlerinin enflasyon oranında  seyretmesi olduğunu söyledi. Çiftçinin ödeyebileceği bir faiz oranının  oluşturulmasının önemine değinen Yetkin, şunları kaydetti:

GİRDİ FİYATLARINA DİKKAT

"Asıl üzerinde durulması gereken konu girdi fiyatları. Girdi fiyat  artışları enflasyonun üzerinde seyrettiği müddetçe faiz indirimi gibi tedbirlerin  pek yararı olmuyor. Gübre, mazot, elektrik, sulama, tohum gibi girdi fiyat  artışları enflasyon düzeyinde tutulduğu takdirde bu faiz indirimleri anlamlı  olur. O nedenle asıl üzerinde durulması gereken konu girdi maliyetlerinin  azaltılmasıdır.

Haberin Devamı

Bu faiz indirimi çiftçinin kredi kullanma oranını artırabilir, ödeme  kolaylığı sağlayabilir. En önemlisi faizden dolayı zorlanan kesimleri  rahatlatabilir. Ziraat Bankası dışında özel bankalar da çiftçilere krediler  veriyorlar. Onların da benzer uygulamalar yapmaları daha faydalı olur."

Başbakan Erdoğan bugünkü grup toplantısında yaptığı açıklamada "Faizleri kademe kademe düşürdük ve en son çiftçiye kullandırılan faiz oranlarını, çeşidine göre yüzde 0, yüzde 5, yüzde 9 aralığına  kadar çektik. Bugünden itibaren, Ziraat Bankası'nın çiftçimize uyguladığı kredi  faiz oranını birer puan daha düşürüyoruz; yani yüzde 9 olarak uygulanan kredi  yüzde 8'e düşüyor, yüzde 5 olarak uygulanan kredi, yüzde 4'e düşüyor, yüzde 0  olarak uygulanan kredi faizleri de aynen devam ediyor. Çiftçilerimize,  üreticilerimize, bu güzel gelişmenin de hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!