Milyar dolarlık ihale için devler yarışta

Güncelleme Tarihi:

Milyar dolarlık ihale için devler yarışta
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2013 09:39

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı için Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi başladı. İhale için 17 firma şartname aldı; ancak 4 firma ve ortaklık teklif verdi. IC İçtaş- Fraport OGG, TAV-Limak-Kolin, Cengiz-Mapa-Kalyon OGG ve Makyol İnşaat teklif veren firmalar oldu. Daha önce kapalı zarf usulü yapılacağı açıklanan ihale açık artırma usulü ile yapılacak. Açık artırma saat 15.00'da başlayacak.

Haberin Devamı

İşte 9 milyar Euro'luk ihalede satırbaşları:

* İhaleye dört firma teklif verdi:

- IC İçtaş İnşaat San. ve  Tic. AŞ/Fraport Ag Frankfurt Airport Services Worldwide Ortak Girişim Grubu,

- TAV  Havalimanları Holding AŞ, Limak İnş. San. ve Tic. AŞ/Kolin İnş. Tur. San. ve Tic.  AŞ,

- Cengiz İnş. San. ve Tic. AŞ/Mapa İnş. ve Tic. AŞ/Kalyon İnş. San. ve Tic. AŞ  Ortak Girişim Grubu ve

- Makyol Ä°nÅŸ. San. Tur. ve Tic. AÅž

*Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ihale öncesi kısa bir açıklama yaptı.

*DHMİ Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Funda Ocak, ihale sürecinde izlenecek yöntemi üç aşamalı olarak açıkladı.

*Önce dış zarf belgeleri açılacak. Daha sonra burada yer alan tüm bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz olup olmadığına bakılacak.

Haberin Devamı

*Daha sonra yeterlilikleri ilan edilecek. Bir ara verildikten sonra iç zarf belgeleri açılacak ve bu sefer onların şartnameye uygun olup olmadığına bakılacak. Bu konudaki yeterlilikler de verildikten sonra zarflar açılacak.

*İhale, toplam kira bedeli artı KDV üzerinden yapılacak. En düşükten en yükseğe kadar gelen teklifleri kapalı turlar halinde almayı ilan etti.

*Görevlendirme komisyonu yeni yöntemler de belirleyebilir ve bugün bu maddeye dayanarak kapalı pazarlıklar yerine açık artıma usulü belirlendi.

*Firmaların sunduğu dış zarfların incelemesi yapılıyor. Basın mensupları ihale salonundan çıkarıldı. Salonda, Komisyon görevlileri ile firma temsilcileri kaldı.   

Milyar dolarlık ihale için devler yarışta

17 FÄ°RMA ÅžARTNAME ALMIÅžTI

Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde yapılan ihale için  ikisi yabancı 17 firma şartname aldı. Yatırım büyüklüğünün 9 milyar Euro seviyesinde olması bekleniyor. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek ihalede 4 şirket ve ortak girişim grubunun teklif sunmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Bunlar TAV, IC-Fraport, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ve Makyol.

Haberin Devamı

Projede, işletme ve yapım süreleri değil, idareye belirli bir işletme süresinde ödenecek kira yarıştırılacak. İşin başında işletme süresi 25 yıl olarak sabitlenecek.

Üçüncü havalimanı, Ä°stanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleÅŸim yerleri arasında, Karadeniz sahil ÅŸeridinde yer alan yaklaşık 77 milyon metrekare büyüklüğündeki bir alana yapılacak.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!