Çalışanları çok kızdıran toplantı

Güncelleme Tarihi:

Çalışanları çok kızdıran toplantı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2013 15:16

İşçi ve işveren arasındaki davalarda tarafsız kalması beklenen Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "İşe iade davalarını önleyici tedbirler" konulu bir konferansa başmüfettiş düzeyinde konuşmacı olarak katılması büyük tepki topladı.

Haberin Devamı

Çeşitli nedenlerle işten çıkarılan ve mağdur olduklarını düşünen işçilerin başvurabilecekleri tek yol, hukuk yolu.

İşçiler için, haksız yere işten çıkarıldıkları gerekçesiyle, iş mahkemelerine işveren aleyhine dava açma yolu açıktır. Bu yol çoğunlukla da kullanılır.

Mahkeme, kimi zaman işçiyi, kimi zaman ise işvereni haklı bulur, hükmü verir.

Ancak bu davalarda hem mahkemenin, hem de işçi ve işveren arasındaki ilişkilerin koordinasyonundan sorumlu olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "tarafsızlığı" esastır.

 "İŞE İADE DAVASININ ENGELLENMESİ" TOPLANTISINDA ŞOK KONUŞMACILAR

Ancak İstanbul'da 9 Mayıs'ta düzenlenecek bir toplantıda yer alacak konuşmacılar, bu tarafsızlığın "işçi aleyhine olacak şekilde" zedelenme ihtimalini ortaya çıkardı.

İstanbul'da 9 Mayıs'ta İndense danışmanlık şirketi tarafından düzenlenecek olan "İşe iade davalarını önleyici tedbirler ve kazanma stratejileri zirvesi" başlıklı toplantıya, hem yargıdan, hem de işveren-işçi-emekli ilişkilerinin koordinasyonundan sorumlu kurumdan birer temsilci katılıyor. Konuşmacılar arasında, Yargıtay 9. Daire Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Dr. Mustafa Kılıçoğlu ile SGK Başmüfettişi İsa Karakaş da bulunuyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb5e0cf018fbb8f8bc8928
SGK: "BAŞMÜFETTİŞ KATILAMAZ. KATILIRSA, DİSİPLİN HÜKÜMLERİ İŞLER"

Konuyla ilgili olarak Hürriyet'in sorusunu yanıtlayan SGK'dan üst düzey bir yetkili, SGK'nın "işçi, işveren, emekli ve tüm hak sahipleri arasında, tümüne eşit duran mesafede duran bir kurum olduğunu" vurgulayarak, işçi hakları aleyhine böyle bir toplantıya SGK'dan bir katılımın "kabul edilemeyeceğini" söyledi. Yetkili,  "Biz kurum olarak böyle bir toplantı düzenlemeyiz. Böyle bir toplantıda da yer almayız" dedi.

SGK'da görevli bir kişinin böyle bir toplantıya katılması için Kurum'dan izin almasının gerekli olduğunu da vurgulayan aynı yetkili, "böyle bir izin talebi söz konusu olmadı" diye konuştu.

SGK Başmüfettişinin böyle bir toplantıya "kurum adına katılmasının mümkün olamayacağını" vurgulayan SGK yetkilisi, "kendisini katılmaması konusunda uyarırız. Ancak herşeye rağmen katılırsa da, hakkında disiplin hükümlerini uygularız. SGK, işçi, işveren, emekli ya da hak sahiplerinden herhangi bir sosyal tarafı incitecek hiçbir faaliyetle yer almaz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞÇİ KESİMİ: TEPKİLİYİZ

İşçilerin açacakları işe iade davalarının engellenmesine ilişkin taktiklerin ele alınacağı böyle bir toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı SGK'dan ya da bağımsız yargıdan katılıma, işçi kesimi de tepkili. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "böyle bir toplantıda bakanlık ya da yargı mensuplarının katılımı, şık değil" dedi.

Nisan ayı sonunda da işçileri işten çıkarma stratejileri konusunda bir toplantı yapılmasının sözkonusu olduğunu, buna işçi kesiminin büyük tepki gösterdiğini hatırlatan Öztaşkın, "böyle bir toplantıya Yargıtay Daire Başkanı ya da bir Bakanlık yetkilisinin katılmasının şık olmayacağına inanıyoruz. Çünkü bu toplantılar, işçinin dava açmasının önü nasıl kesilir, işveren nasıl tedbirler alabilir konularındaki arayış toplantıları. Haksız yere işten çıkarılan, iş akti feshedilen işçinin dava açma hakkı vardır. Bu hak Anayasa ile de güvence altına alınmıştır. Buna karşı taktikler verilmesi niteliğindeki toplantılarda yargı mensuplarının ya da bakanlık yetkililerinin yer alması şık olmaz. Böyle bir katılıma tepki duyarız" dedi.

Haberin Devamı

zgurcanli@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!