Faiz indirme sırası bankalarda

Güncelleme Tarihi:

Faiz indirme sırası bankalarda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 15:03

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararına ilişkin "Geç gelmiş ama doğru bir karar" ifadesini kullandı. Çağlayan bankaların da kredi faizlerini aşağı çekmesini beklediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun faiz kararının geç gelen ancak doğru bir karar olduğunu belirterek, frene fazla basıldığını ifade etti.

POLİTİKA FAİZİ VE KORİDORDA SÜRPRİZ İNDİRİM

Çağlayan, şöyle devam etti:

"Başka ülkeler hızlanmaya çalışırken, biz acı fren yaptık. Tamam yavaşlayalım ama bu kadar da sert fren yapmayalım. 2012'de ihracat artışı ile bunu fazlasıyla telafi ettik ama bu her zaman böyle olmaz. İç talebin katkısı olmadan olmaz. Bakın, dünyada iki türlü ülke var. Birinci tip ülke grubu 2008 dünya krizi sonrası kemer sıkan, ekonomiyi baskılayan ülkeler. Bunlara en güzel örnek Avrupa ülkeleri. Borçlarını ödeyebilmek için kemer sıkıyorlar. Yani harcamaları kısıp, frene basıyorlar. Sonuç, 'işsizlik, siyasi krizler ve fakirlik'. Oysa diğer ülkelere bakın, yani 2008 krizi sonrası gaza basan ülkelere. Merkez bankası başkanları açıklama yapıyor, 'Benim en büyük hedefim ekonomiyi büyütmek ve işsizliği düşürmek, işsizlik yüzde 6'nın altına düşene kadar ben gaza basacağım' diyor."

"Bankaların kredi faizlerini aşağı çekmesini bekliyorum"

Çağlayan, Merkez Bankasının bugün yaptığı faiz indirimi ile doğru bir adam attığını ifade ederek, bu faiz indiriminin, banka kredilerinin maliyetlerini de düşürmesi gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yatırım yapacak şirketlerin finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, “Biz bu teşvik sistemini, şirketlerimiz bankalardan kredi kullanamasın diye hazırlamadık. Şimdiye kadarki en kapsamlı, en detaylı teşvik paketi yürürlükte. Ama bakıyorsunuz banka kredi maliyetleri yeni yatırımları zorlaştırıyor. Dolayısıyla ben önce bankaların kredi faizlerini aşağı çekmesini, ardından da TCMB'nin yeni faiz indirimlerine gitmesini bekliyorum" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!