6 ayda 252 uçak siparişi

Güncelleme Tarihi:

6 ayda 252 uçak siparişi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2013 00:00

Dün Boeing’e verdiği 95 adetlik siparişle son 6 ayda toplam değeri 33.4 milyar doları bulan 252 adetlik rekor uçak alımına imza atan THY, içeride ise grev krizi yaşıyor. Hava-İş, THY ile anlaşamayınca sendika üyesi 14 bin işçi belirlenecek bir tarihte greve gidecek.

Haberin Devamı

TÜRK Hava Yolları, dün açıkladığı 95 adetlik Boeing siparişi ile son 6 ayda sipariş verdiği uçak sayısı 252 adete ulaştı. Liste fiyatı üzerinden toplam 33.4 milyar dolarlık anlaşma ile THY 2023’e kadar büyüme ve filo yenileme yapısını oluşturmuş oldu.

THY’nin son olarak Boeing’e verdiği sipariş 65 adet 737-8 MAX, 10 adet 737-9 MAX ve 20 adet de 737-800 tipi uçağı kapsıyor. Teslimatları 2016’da yapılmaya başlanacak uçaklar için yapılan anlaşma içinde 20 adetlik opsiyon yer alıyor.

HEDEF 350 ADET

Tek koridorda THY geçtiğimiz ay Airbus’tan ağırlığı yeni nesil A320neo serisi olmak üzere toplam 117 adet uçak siparişi vermişti. Teslim edilecek uçaklar hem THY’nin büyümesinde hem de filoda yaş ortalaması yüksek uçakların değiştirilmesinde kullanılacak. THY’nin 2023 filo hedefi 350 uçak. Filoda şuan 215 uçak bulunuyor.

Haberin Devamı

BOEING NEFES ALDI

Daha az yakıt harcayan, çevreci uçak motorlarıyla birlikte hem Boeing hem de Airbus tek koridorlu uçak ailesini yenilemek üzere çalışmalara başladı. Airbus, A320neo adını verdiği uçak serisi ile kısa sürede aldığı toplam 2 bin 179 adetlik siparişle dikkatleri üzerine çekti. Boeing ise 737 ailesini yeni motorlarla ‘MAX’ olarak lanse etti. Amerikalı imalatçı üç farklı modelden oluşan MAX ailesi için bugüne kadar 1180 sipariş aldı. Özellikle THY’den gelen bu sipariş, satışlarda geride olan Boeing’e nefes aldırdı.

Yakıt tasarrufu sağlayan motor

THY’nin sipariş verdiği Boeing 737MAX ailesinde kullanılacak CFM Leap tipi motor, yüzde 15 daha düşük yakıt harcıyor. Özel kanat uçları ve hafifletilmiş yapı ile Boeing’in hedefi toplam uçuş maliyetlerini yüzde 20 oranında azaltabilmek.Boeing 737-8 MAX iki sınıfla 162, 737-9 MAX ise 180 koltuk kapasiteli. Menzilleri 7 bin ile 6 bin 600 kilometre arasında değişen uçaklar, saatte 842 kilometre hıza çıkabiliyor. Amerikalı imalatçının liste satış fiyatına göre 737-8 MAX 100,5 milyon dolar, 737-9 MAXŞ 107.3 milyon dolar.

14 bin işçi greve gidiyor

TÜRKİYE Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), Türk Hava Yolları’nda (THY) grev kararı almayı kararlaştırdığını açıkladı. Sendika yönetiminin bugün biraraya gelerek grev tarihi ve gerekçelerini açıklaması bekleniyor. Resmi arabulucu sürecinin de uyuşmazlıkla sonuçlanmasıyla THY’de sendika üyesi 14 bin işçi belirlenen tarihte greve başlayacak. Sendika, toplu sözleşme görüşmelerinde bir önce ki grevde işten çıkarılan 305 kişinin işe alınmasını da talep ediyor.

Haberin Devamı

UZLAŞMAZLIK ÇÖZÜLMEDİ

Sendika ve THY arasında süren tüm görüşmelerde sonuç çıkmamasının ardından Hava-İş Sendikası internet sitesinden yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Sendikamız 26 Mart 2013 tarihinden itibaren grev kararı ilan etme hakkı varken bu hakkı 15 gündür kullanmamış ve işvereni masaya davet etmiştir. İşveren sendikamızın sağduyulu yaklaşımı ile oluşan fırsatı maalesef değerlendirmedi ve uzlaşmaz tutumunu sürdürdü” denildi.  Grevle ilgili soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ülke için kritik bir kuruluş olan THY’de uçuşların aksamasını kabul edemeyeceklerini ve THY’nin yalnız olmadığını söyledi. Şimşek, “Türk hava yolları yalnız değildir. Ne gerekiyorsa yaparız. Ulusal güvenlik ve turizm için çok önemli bir kuruluştur. Uçuşların aksamasını kabul edemeyiz.” dedi.

Haberin Devamı

BAKAN’A JET YANIT

Şimşek’in açıklamasının ardından yeni bir açıklama yapan Hava-İş yetkilileri ise, “Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, ‘bir özel havayolu şirketi’ olan THY Yönetiminin yalnız olmadığını açıkça söyleyebilmektedir. Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına sesleniyoruz. Henüz görevli makama tevdi edilmemiş bir yasal bir grev kararına karşı oluşturulan bu anti-demokratik tehdidi Haziranda ILO’da da nasıl savunacaksınız.”

Sendikanın talepleri

THY’nin geçen yıl sonu itibariyle 15 bin 857 kişi olan çalışanlarının, 14 bini sendika üyesi olup bunların 4 bin 601’i kabin ekibinde, 2 bin 7’si de kokpitte çalıştığı belirtiliyor. Sendikanın yeni dönem taleplerinden bazıları şöyle: “Uçucu ekiplerin çalışma koşulları ile ilgili oluşan kural ihlalleri ve bilim dışı uçuş emniyetini riske eden sorunlara yönelik talepleri mutlaka değerlendirilmelidir. Düşük ücretli iş gruplarının ücretlerini iyileştirmeye yönelik seyyanen 200 TL + yüzde 10 zam. THY Yönetimi uçuş operasyonunda part time istihdamından vazgeçmelidir. Belirli süreli II. Kaptan ve Kaptan istihdamına son vermelidir.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!