Babayiğit Transformers

Güncelleme Tarihi:

Babayiğit Transformers
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2013 00:00

Dünyanın önde gelen film şirketlerinden Entertaintment Development Partners (EDP) adlı konsorsiyum, Hollywood’un İstanbul’a yatırımı için Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 3 milyar dolarlık proje sundu.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en ünlü film stüdyolarının yer aldığı Hollywood’u İstanbul’a taşımak için çalışmalar başladı. ABD’de görüşmelerini sürdüren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Paramount Pictures, 20th Fox Century ve Walt Disney gibi dünya sinema sektörünün zirvesindeki yapım şirketleriyle Los Angeles’ta biraraya geldi. Çağlayan, ‘Bosphoruswood’ adını verdiği proje ile Türkiye’de 3 milyar dolar büyüklüğe ulaşabilecek yeni bir yatırım planına hazırlandıklarını açıkladı.

DOĞAN VE DOĞUŞ GRUBU

Entertaintment Development Partners (EDP) adlı konsorsiyumun, Hollywood’dakine benzer bir plato vadisi için kendilerine yatırım teklifi sunduklarını söyleyen Çağlayan, “Hollywood on Bosphorus ismiyle sunulan çalışmada, İstanbul’un Avrupa yakasına Hollywood’dakinden daha kapsamlı film stüdyoları, tema park, kruvaziyer liman ve otel projeleri yapılması yer alıyor. EDP yatırım için yerli ortağa da sıcak bakıyor. Bu projede Türkiye’de eğlence alanındaki yatırımlarıyla öne çıkan Doğan Holding ve Doğuş Holding grupları da yer alabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

RAPOR 3 AY İÇİNDE HAZIR

Türkiye’ye döner dönmez projeyi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile paylaşacağını vurgulayan Zafer Çağlayan, “Sunulan teklif beni çok etkiledi. Konsorsiyum beni ikna etmek için çalışmanın 2020 Olimpiyatlarında İstanbul’un adaylığını üçlendirebileceğini söyledi. Teklife karşılık biz de gruptan fizibilite raporu istedik. 3 ay içerisinde raporu gönderecekler. İstanbul’da 200 ile 600 dönüm arasında yere ihtiyaç duyuyorlar. Turizm bakanımızla beraber projenin eksileri ve artılarına bakacağız. Ardından da projeyi Başbakan’a sunacağız” diye konuştu.

Film teşviki istiyorlar

PROJENİN birkaç fazdan oluştuğunu kaydeden Çağlayan, “Bu projenin Türkiye açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Asıl amaç film çekmek. Bu yatırım yapıldıktan sonra bir çok yapımcı şirket Türkiye’ye gelecek. Yatırımcı konsorsiyum tıpkı İngiltere ve Mısır’da olduğu gibi çekilecek filmler için teşvik beklentisi içinde. Film çekimleri için yapılacak masrafların belli bir yüzdesini iade almak istiyorlar. Pek çok ülkede KDV dışında yüzde 15 ile 20 arasında geri ödeme yapılıyor. Bizden de beklentileri bu yönde. Konuyla ilgili gerekli çalışmaları yapacağız. Bu işin film üretimi, ihracat ve istihdam olarak geri döneceğine inanıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!