Beyaz yalan devri bitti

Güncelleme Tarihi:

Beyaz yalan devri bitti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 00:00

ANONİM, limited ve komandit şirketler için zorunlu hale getirilen Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sisteminin hukuki altyapısı tamamlandı.

Haberin Devamı

KEP yoluyla yapılan bildirimler uyuşmazlık durumunda hukuki delile dönüşecek. KEP konusunda lisans alan ilk özel kuruluş olan Türkiye Noterler Birliği’nin Başkanı Yunus Tutar, “KEP’in hukuksal altyapısı tamamlandı. Sistemle fatura, tebligat, ihbar gibi tüm posta bilgileri kayıt altına alınıyor.  Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’nun lisans verdiği ilk özel kuruluş olan Türkiye Noterler Birliği Kayıtlı Elektronik Posta sistemiyle ilgili Hürriyet’e bilgi veren Tutar, KEP’le varolan e-posta işlemlerinin kayıt altına alındığını belirterek, sistemle ilgili şu bilgileri verdi:

YALANLARI ÖNLÜYOR

“Daha önce gönderiyorduk havada bulutlara gidiyordu. Birbirimize gönderdiğimiz e-postalarda ‘almadım, bana gelmedi’ gibi beyaz yalanlar, inkarlar KEP ile önleniyor. KEP ile ihbar, ihtar, dilekçe, ihale, fesihname, fatura, ekstre gibi tüm işlemleri yapabileceğiz. Belli başlı yasal bildirimlerinizi KEP üzerinden yapmamız öncelikle hem özel sektör hem de kamu bürokrasinin daha hızlı işlemesini sağlayacak. Ayrıca kurumlar da yasal tebligatları elektronik olarak yapabilecek. KEP, bildirim sürelerini kısaltırken, anlaşmazlık olabilecek konulardan daha hızlı haberdar olunmasını ve daha hızlı çözüme kavuşmasını sağlayacak.”

Haberin Devamı

MALİYETLER DÜŞÜYOR

Şu anda uyum sürecinde olduklarını belirten Tutar, “KEP kullanan kurumsal şirketlerin artması bireyleri de işin içine dahil edecek ve kısa bir süre sonra e-posta KEP’le anılacak. KEP maliyet avantajı da getiriyor. Şimdi en ucuz 8 lira olan bildirim KEP ile 4 liraya iniyor. Yarı yarıya bir maliyet avantajı var. Bir örnekle trafikte giden bir aracın özelliklerini görüyoruz ama aracın içinde ne olduğuna karışmıyoruz. İçerik her şekilde gizli kalıyor. KEP, kişilere hukuksal bir güvence veriyor” dedi.

Sevgiliye mektup da kayıtta

YUNUS Tutar, kanuni zorunluluktan dolayı şirketlerin bu sisteme geçmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Ama kişilerin böyle bir uygulamasına daha sonra geçilecek. Kurumlar ne kadar kullanımı arttırırsa bireylerin geçişi de hızlanacak. Adres vermeye bir hafta sonra başlıyoruz. Başta bin 600 noterimize adresler verilecek. Beklediğimizden daha yoğun bir talep alıyoruz. 1 Haziran’a kadar KEP hesabı açacak olan tüm bireylere e-posta hizmetini de ücretsiz sunacağız. Sevgilinize yazacağınız mektup bile bu kapsamın içinde yer alıyor. Amerika’daki gayrimenkul alım satımında ve kredi kullanımında noterler devrede değil..”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!