Ahlaksız teklif

Güncelleme Tarihi:

Ahlaksız teklif
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2013 21:52

Ruslar, AB’ye ‘Hayır’ deyip kendilerinden maddi destek isteyen Rumlara, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir teklif sundu: Bize deniz ve hava üssü verin, parayı alın.

Haberin Devamı

RUM yönetimi, AB’nin 10 milyar Euro kredi karşılığında mevduatlara vergi konulması teklifini reddetmesinin ardından Moskova’nın kapısını çaldı. Ancak Rusya, Rumlardan deniz ve hava üssü isteyince görüşmeler kilitlendi.

Moskova’da pazarlıklar devam ederken, Rumlar acil para bulmak amacıyla vergi keseceği mevduat sahipleri ile kamulaştıracağı emekli fonlarına, doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynaklarına ait bono vermeyi planlıyor. AB ise, ‘Madem planımızı reddettiler, kendi formüllerini bulup getirsinler” resti çekti. Rumlar parlamentolarında önceki akşam büyük bir çoğunlukla AB paketini reddedince, kaos ortamına giren ekonomilerini kurtarmak amacıyla dört bir yandan ‘para’ aramaya başladı.

Haberin Devamı

İDDİA DOĞRULANMADI

Avrasya topluluğuna girin, parayı verelim
Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Mihailis Sarris’in Moskova’da yaptığı ve şimdilik sonuç alınamayan temasları hakkında Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Sergey Glazyev’den şok bir açıklama geldi. Yapılan temasları yorumlayan Glazyev, “G.Kıbrıs Rusya’dan yardım görmek istiyorsa ilk önce Avrasya Ekonomik Topluluğuna katılmalı. Beyaz Rusya, Kırgızistan ve Tacikistan nasıl Evrasya Ekonomik Topluluğuna üye olarak bizden yardım alıyorsa G.Kıbrıs da aynısını yapmalı” dedi.

Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris’in gittiği Moskova’dan da iyi haberler gelmiyor. Rum Bakan Moskova mesaisinin büyük bir bölümünü Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov ve Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov ile görüşerek geçirdi. Rum Maliye Bakanı Ruslar’dan 2 yıl önce verdikleri 2.5 milyar Euro’luk borçlarının vadesini daha düşük faizle uzatmasını istedi. Ancak bir sonuca da ulaşamadı. Rum devlet televizyonu RIK ise, görüşmelerde Rus tarafının Suriye’nin Tartus kentinde bulunan askeri üslerine alternatif olacak şekilde Baf havaalanı ile Mari deniz üssünü kullanma hakkı istediklerini ileri sürdü. Ancak bu iddia Rus kaynakları tarafından doğrulanmadı. Rus yönetimi, sadece Başkan Vladimir Putin ile Rum lider Anastasiadis’in telefonda ekonomi konularını ele aldıklarını açıkladı. Rum hükümeti, Rusya ile pazarlıkların bugün de devam edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Merkel: Top Rumlarda

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel de iki defa telefonla konuştuğu Rum lidere, ‘Yanlış kişiyi arıyorsunuz, AB kurumlarına başvurun” yanıtını verdi. Merkel, basına yaptığı açıklamada ise, önerilerinin masada olduğunu ancak Rum parlamentosunun da kararına saygı duyduklarını belirterek, “Karardan tabii ki üzgünüm ama şimdi top Kıbrıslı Rumlar’da. Onlar kendi planlarını getirerek sorunu nasıl çözeceklerini bize anlatsın” dedi.

IMF: Batık bankaları kapatın

LEFKOŞA’ya gelen AB destek mekanizmasını oluşturan AB Merkez Bankası, AB Komisyonu ve IMF yetkilileri biraraya geldikleri Rum lider Nikos Anastasiadis’e, “Batık bankalarınızı ilelebet kapatın, faturasına da katlanın” teklifinde bulundu. IMF heyeti başkanı ‘demir leydi’ lakaplı Polonyalı ekonomist Delia Velculescu, Marfin Laiki (Halk Bankası) ile Cyprus Bank’ı (Kıbrıs Bankası) yeniden yapılandırmanın faydası yok, kapatın gitsin” dedi. Bankaların ise ne zaman açılacağı bilinmiyor. Bankalar bugün ve yarın da kapalı. Pazartesi yine resmi tatil olması nedeniyle bankaların en erken haftaya Salı açılması bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!