Türkiye'de ithal dadı patlaması

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede ithal dadı patlaması
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 13, 2013 11:25

Türkler ithal dadıdan vazgeçmedi, ülkelerine göndermedi. Son bir yılda Türkiye’de çalışmak için başvuran yabancı sayısında adeta patlama yaşandı. Ev hizmetlerinde çalışmak üzere başvuran dadı, bakıcı, hizmetçi sayısı yüzde bin 876; izin alan sayısı ise yüzde 2 bin 25 arttı.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Geçen yıl uygulamaya giren kararla, evlerde çalışan yabancı hasta bakıcı, dadı ve hizmetçiler  ile eğlence sektöründe çalışanların Türkiye’de ‘turist vizesi’ ile çalışması engellendi. Bu kararla, ‘bakıcılar, dadılar, hizmetçilerin’ ülkelerine dönmeleri beklenirken, Türkler bu çalışanlarını göndermemek için sigortalı yapmayı tercih etti. Uygulama sonrası ev hizmetlerinde çalışmak için başvuran sayısı son 1 yılda  yüzde 1876 artışla 589’dan 11 bin 639’a çıktı. Verilen çalışma izni sayısı ise yüzde 2025’lik artışla 422 kişiden 8 bin 969’a ulaştı.

Türkiye, kayıt dışı çalışan yabancıları kayda almak üzere geçen AB kriterlerini uygulamaya koydu. Turist vizesiyle 3 veya 6 ay kalarak ülkelerine giriÅŸ çıkış yapıp yeniden dönme uygulamasına son verdi. Türkiye’ye yeniden gelebilmeleri için ülkelerinde en az 90 gün kalma ÅŸartının uygulamaya girmesiyle, yabancı bakıcı, dadısı ve hizmetçisinden ayrılmak istemeyen Türkler, bu çalışanları ‘sigortalı’ yapmak zorunda kaldı. Â

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, Türk çalışanların, ev hizmetlerinde yatılı kalmak istemediklerini, bu nedenle ortaya çıkan eleman açığının yabancılarla kapatıldığını vurguladılar. Bu alanda açık olmadığı için de Gürcistani Ukrayna, Moldovya, Endonezya, Finlandiya gibi ülkelerden gelen kişilerin ‘çalışma’ başvurularına olumlu yanıt verildiğini anlattılar.

AÄ°LEYE MALÄ°YETÄ° 1140 LÄ°RA

Yeni uygulama ile ailelerin bakıcılarından vazgeçmemek için öncelikle çalışma izni için harç yatırmaları gerekiyor. İlk etapta izinler 1 yıllık olarak veriliyor ve bunun harcı 158 lira oluyor. Sonraki başvuruda izin süresi 2 yıllık, bir sonrakinde 3 yıllık oluyor. Bunun için de 470 lira harç ödemek gerekiyor.  Ayrıca asgari ücret üzerinden priminin yatırılması şartı bulunuyor ki; bunun da maliyeti aylık bin 140 lira oluyor.

KAÇAK ÇALIŞTIRANA CEZA

Yanında kaçak işçi çalıştıran ailelere 7 bin 325 lira; kaçak çalışan kişiye de 700 lira ceza kesiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!