55 bin kiÅŸi taşındı ÅŸimdi büyükÅŸehir olacak

Güncelleme Tarihi:

55 bin kişi taşındı şimdi büyükşehir olacak
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 06, 2013 14:35

55 bin kişiyi taşıdılar, Ordu'yu büyükşehir yapmanın yolunu açtılar. Ak Parti Ordu milletvekillerinden büyük operasyon. Nüfusu 750 binin altında kaldığı için 13 yeni büyükşehir listesine giremeyen Ordu, 55 bin kişinin nüfus kaydını taşımasıyla 'büyükşehir olma' hakkı kazandı. Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, ilin büyükşehir olmasına ilişkin tek maddelik yasa teklifini, Başbakan Erdoğan'ın bilgisi dahilinde bugün öğlen saatlerinde AK Parti Grubu'na verdi.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Ordu, son yılların en büyük organizasyonuna imza attı. İstanbul'daki 493 bin Ordulu bir oldu, 55 bin kişinin nüfus kaydını taşıyarak memleketlerini büyükşehir yapmayı başardı. Hürriyet, bu büyük organizasyonun peşine düştü? İşin sırrını sordu. Tablo şaşırtıcıydı. İstanbul'daki Ordulu'lar ilçe ve köy bazında kurulmuş olan 280 derneğin organizasyonuyla 715 bin olan Ordu nüfusunu 770 bine çıkardılar. AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat da verdiği kanun teklifiyle Ordu'nun büyükşehir olması önündeki son engeli kaldırmış oldu.

SMS VE TWEET'LE BÃœYÃœKÅžEHÄ°R YAPTILAR
 
Ordu Milletvekili Hamarat, geçen yıl Mayıs ayında başladıklarını çalışmalarını dün itibariyle sonuçlandırdıklarını ve Ordu'nun nüfusunu 770 bine yükseltmeyi başardıklarını anlattı. İstanbul'daki Ordulu derneklerin gayretleri, piknikler, yemekler, şenlikler, SMS, gazete ve televizyonlar üzerinden yapılan çağrılar, twitter, facebook gibi sosyal medya örgütlenmesiyle 55 bin Ordulu'nun nüfus kaydını Ordu'ya taşıdıklarını açıklayan Hamarat, kentin büyükşehir olmasına ilişkin yasa teklifini de Ak Parti Grubu'na verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hamarat, bu çabalarının yeni büyükşehirler kurulmasına ilişkin yasa hazırlıklarıyla birlikte başladığını belirterek, Ordu'nun nüfusu kadar bir nüfusun da başka şehirlerde yaşadığını özellikle İstanbul'da 493 bin Ordulu'nun olduğunu söyledi.

İş, eğitim gibi nedenlerle Ordulu'nun İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun başta olmak üzere birçok kente göç ettiğini ancak yaz döneminde 3-4 ay Ordu'da yaşadığını anlatan Hamarat, "Bu insanların Ordu merkezde, köylerde evleri var. Belediyeden, özel idareden yol, su, kanalizasyon, çöp hizmeti istiyorlar. Biz de 'madem hizmet bekliyorsunuz o zaman adresinizi taşıyın, ilimizi büyükşehir yapalım, dedik. Bunu bir kampanyaya dönüştürdük. Ama büyükşehir yasasına kadar gerekli nüfusa ulaşamadık" dedi.

KAMPANYA SON 3 AYDA HIZLANDI

Kampanyayı son 3 ayda yoğunlaştırdıklarını belirten Hamarat, Başbakan'ı Karadeniz ziyareti sırasında bilgilendirdiklerini ve 'gerekli sayıya ulaşın, büyükşehir olun' dediğini anlattı.

Haberin Devamı

O sırada 8 bin eksiğin kaldığını ifade eden Hamarat, son bir çıkışla 8 bin değil 28 bin kişinin nüfus kaydını Ordu'ya almayı başardıklarını açıkladı.

Böylece 715 bin olan Ordu nüfusunu bugün itibariyle 770 bine çıkardıklarını söyleyen Hamarat, dün gelişmeler konusunda Ordulu vekiller olarak Başbakan'ı ziyaret ederek bilgi verdiklerini belirtti. Bugün de tek maddelik yasa teklifini imzalayıp Ak Parti Grubuna verdiğini kaydeden Hamarat, teklifin bu hafta komisyonda gelecek hafta da genel kurulda görüşülerek yasalaşmasını beklediklerini bildirdi. 

KRİTİK SORU: AMATÖR KÜMEDE Mİ KALALIM, SÜPER LİGE Mİ ÇIKALIM?
 
Ä°stanbul'daki Ordu Dernekler Federasyonu BaÅŸkanı Sabri Çelebi, Ä°stanbul'da Sivas ve Kastamonu'dan sonra en fazla nüfusa sahip ilin Ordu olduÄŸuna dikkat çekti. Ä°stanbul'daki 493 bin Ordulu'nun 280 dernek çatısı altında örgütlendiÄŸini belirten Çelebi, "Bu bir heyecan. Orduspor'un 1. lige çıkması gibi ilimizin de büyükÅŸehir olarak süper ligdeki iller arasında olmasını istedik. YaÅŸadığımız büyükÅŸehirlerde gördüğümüz hizmetleri memleketimizde de görmek istedik. Amatör kümede mi kalalım, süper ligde mi olalım, diye sorduk. Aldığımız yanıt üzerine baÅŸladık çalışmaya" dedi.Â
 
"TEK BİR SMS İLE 10 BİN KİŞİYE ULAŞIYOR"
 
Bu noktadan hareketle her bir derneği görevlendirerek, ilçe bazında 1000'er kişinin nüfus kaydını Ordu'ya taşımasını istediklerini anlatan Çelebi, "Biz bin dedik, onlar 3 bin 4 bin kişi taşıdılar" dedi. Aynı anda 10 bin kişiye mesaj gönderebildiğini vurgulayan Çelebi, federasyon çatısı altındaki 280 derneğin kayıtlı 140 bin üyesi olduğuna dikkat çekti. Bir evden herkesin kayıt yaptırmadığını, genelde aile büyüğünün kayıtlı olduğunu ancak 140 bin üyenin 493 bin kişiye ulaşmak anlamına geldiğini belirten Çelebi, nüfus kaydını taşıma görevini daha çok iç kesimlerdeki ilçe ve köylere verdiklerini açıkladı. Mesudiye, Gölköy, Korgan, Akkuş, Aybastı, Kumru gibi iç kesimdeki yerlerin hizmete daha çok ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çelebi, "55 belde belediyesi var, gelen ödenek çalışanların maaşına yetmiyor. Şimdi büyükşehir olunca tüm nimetlerden faydalanacaklar" dedi.
 
Çelebi, büyükşehir yasası çıkarken nüfusu 741 bine çıkarmayı başardıklarını ancak 9 bin eksiklikleri bulunduğu için yasaya dahil olamadıklarını anımsattı. Vazgeçmediklerini 'son bir gayret daha' diyerek 9 bin kişi daha istemelerine karşın 29 bin kişinin kaydının Ordu'ya yapıldığını söyledi. Peki ama bu kişiler kayıtlarını yeniden İstanbul'a taşırlarsa ne olacak, sorumuza Çelebi, "Taşımalarına gerek yok. Çünkü yeni sistemde birinci ve ikinci adres olarak iki kayıt mümkün. Ordulu, birinci kayıt olarak Ordu'yu işaretlerken, ikinci kayıt olarak İstanbul'u işaretlediği için herhangi bir sorun teşkil etmeyecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ordu'nun büyükşehir olmasıyla birlikta Karadeniz'de Samsun ve Trabzon ile birlikte büyükşehir sayısı 3'e çıkmış olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!