Babacan’dan kredi ve Japonya uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Babacan’dan kredi ve Japonya uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2013 00:00

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Japonya ekonomisi ve banka kredileri konusunda iki önemli uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Banka kredilerinin sadece tüketime yönelik artmasının endişe duyacaklarını açıklayan Babacan, Japonya’da yaşanacak bir ekonomik sarsıntının da küresel etkileri olabileceğine dikkat çekti. SETA’da düzenlenen “AK Parti Dönemi Türkiye Ekonomisi” konulu panele konuşmacı olarak katılan Babacan, şunları söyledi: “Sadece israfın önlenmesinden bahsetmiyoruz. Türkiye’deki tüketimi de çok yakından takip etmemiz gerekiyor. Özellikle banka kredileri, kredi kartı şeklinde olsun ya da başka şekilde olsun, sadece tüketime yönelik şekilde artıyorsa, biz bundan endişe duyarız.

ÖLÇÜLÜ TEDBİR GELİYOR

Yani bir bakıma henüz kazanılmayan, hak edilmeyen bir refahı yaşamaya çalışmak. Burada biraz problem var. Bunu sınırlamak için bu tür kredilerin ölçülü artması için zaten biz özel bir çaba içerisindeyiz. Önümüzdeki dönemde bu konudaki hassasiyetimiz devam edecek ama banka kredilendirme mekanizması istihdam, üretim, ihracat ve yatırım içinse bunu da sınırlamamak gerekiyor, bunun önünü açık tutmamız gerekiyor.”
Ali Babacan, Euro Bölgesi’nden öte Japonya kaynaklı problemlere odaklandıklarını söyleyerek, “Orada olabilecek bir sarsıntı küresel etkileri de beraberinde getirebilir” uyarısında bulundu. Babacan, teoride, kağıt üzerinde mükemmel bir ekonomi programı yazılabileceğini, kağıt üzerinde bir ülkede yapılması gerekenlerle ilgili öneriler, reçeteler düzenlenebileceğini ama uygulamaya gelince “istikrar ve güçlü bir siyasi iradenin olmazsa olmaz” şartlar olduğunu vurguladı. Koalisyon ve azınlık hükümetlerinin karar almayı güçleştirdiğini söyleyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Japonya’ya bakıyoruz. Dünyanın şu anda en büyük üçüncü ekonomisi. Orada da ekonomi politikaları konusunda ciddi bir belirsizlik var. Orada da hükümetle Merkez Bankası arasındaki çatışma, hükümetle Merkez Bankası arasındaki farklı duruş, çok ciddi miktarda güven kaybına sebep olmuş durumda. Japonya sadece kendisi için değil, pek çok ülke için önemli bir finans ülkesi. Oradaki sarsıntı, küresel etki de getirebilir.”

Haberin Devamı

IMF: Türkiye’nin temeli sağlam

Haberin Devamı

IMF Türkiye Direktörü Mark Lewis, Türkiye’nin makraekonomik temellerinin sağlam olduğunu belirterek, “IMF’deki rolünüz büyüyecek” dedi. Lewis, Türkiye’nin IMF’e olan borcunu kapatması sonrasında Türkiye’nin uluslararası kuruluşta rolünün ve etkinliğinin giderek artacağını, Türkiye’nin, Alternatif İcra Direktörlüğü’ne başkanlık ettiğini, 2014 yılı itibariyle de tam anlamıyla İcra Direktörlüğü Başkanlığını üstleneceğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!