İngiliz Yüksek Mahkemesi daha fazla bilgi istedi

Güncelleme Tarihi:

İngiliz Yüksek Mahkemesi daha fazla bilgi istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2013 13:45

Turkcell hisselerinin yatırımcılarının merakla beklediği İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council'in, Çukurova Holding ve Rus Altimo arasında devam eden dava ile ilişkin kararında açıklama yapılmadı. Mahkeme'nin bugünkü oturumunda avukatların borcun geri ödeme planına ilişkin talepleri dinlendi. Mahkeme, taraflardan bu hafta sonuna kadar mahkemeye sunmaları gereken eksik belgeleri tamamlamalarını istedi.

Haberin Devamı

Privy Council'in beş kişilik yargıç heyetinin başkanlık ettiği bugün saat 12.30 civarında başlayan oturumu yaklaşık 3 saat sürdü. Mahkeme Çukurova'nın yüzde 13.8'lik Turkcell hissesinin geri alması şartlarına ilişkin nihai kararını açıklamadı.

Çukurova Holding yetkililerinin de hazır bulunduğu duruşmada yargıçlar, hisselerin üzerindeki rehnin çözülmesinin nihai şartlarını belirlemek için tarafları dinledi. 

Mahkemede, Çukurova Holding’in avukatları, Altimo'ya olan borcun geri ödenmesinde libor + yüzde 1 faiz işletilmesini, Altimo’nun avukatları ise temerrüt faizi uygulanmasını istedi.

Mahkemenin kararını bir ay içinde alması bekleniyor.

Privy Council incelediği davada, altı yıldır Turkcell'in büyük hissedarlarından Çukurova Holding ve Rus Alfa Gruba bağlı Altimo arasında devam eden yüzde 13,8 hisseye ilişkin karar alacak. Mahkeme önceki ay açıkladığı bir kararla, Altimo'nun Turkcell hisselerine el koyma hakkı olduğuna ancak, Çukurova'nın koşulları karşılayıp krediyi geri ödemesi durumunda hisselerini geri alması için olanak tanınmasına hükmetmişti.

Haberin Devamı

Ancak mahkeme, Çukurova'ya hisselerini geri alma fırsatı verecek hükmü belirlemek için yeterli bilgiye sahip olmadığını, bu nedenle taraflardan daha fazla bilgi istediğini ve daha sonra bir karar daha alacağını açıklamıştı.

Geçen ayki oturumda Privy Council, Altimo'nun Turkcell hisselerine el koyma hakkına sahip olduğunu ancak Çukurova'nın koşulları karşılayıp krediyi geri ödemesi durumunda hisselerini geri alması için olanak tanınması kararını almıştı.

Mahkeme 30 Ocak tarihindeki kararında hisselerini geri alma fırsatı verecek hükmü belirlemek için yeterli bilgiye sahip olmadığını, bu nedenle taraflardan daha fazla bilgi istediğini, daha sonra bir karar daha alacağını açıklamıştı.

Analistler karar ne olursa olsun, Turkcell'de belirsizliğin ortadan kalkmasına yönelik açıklama ve atılacak adımların hissenin performansını pozitif yönde etkileyebileceğini kaydediyordu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Haberin Devamı

Çukurova, o zamanki ismiyle Rus Alfa Grubu ile 3,3 milyar dolarlık bir finansman paketi oluştururken, paket kapsamında Alfa dolaylı olarak yüzde 13,22'lik Turkcell hissesini 1,6 milyar dolara satın almıştı. Alfa ayrıca yaklaşık yüzde 13,81'lik Turkcell hissesi üzerine de Çukurova'ya 1,7 milyar dolarlık kredi karşılığında rehin koymuştu.

Çukurova bu paket kapsamında yaklaşık 350 milyon dolarlık borç geri ödedikten sonra, Altimo kalan 1,35 milyar dolarlık borcun geri ödenmesinde Çukurova'nın birden fazla defa temerrüde düştüğünü iddia ederek, tarafların arasındaki sözleşme uyarınca yetkili yer mahkemesi olan British Virgin Adaları'nda davalar açmıştı. Dava temyiz süreci sonrası, nihai kararı verecek olan Privy Council'e taşınmıştı.

Haberin Devamı

Mahkemenin Ocak ayındaki kararının ardından, hem Çukurova Grubu, hem de Altimo, kararın lehlerine olduğunu savunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!