TOBB'da rekabet kızışacak

Güncelleme Tarihi:

TOBBda rekabet kızışacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2013 13:42

1 milyon 200 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük işadamı örgütü olan TOBB Başkanlık seçimlerine aylar kala hükümetten sürpriz adım atıldı. Başkanlık koltuğuna aday olmayı zorlaştıran yönetmelik değişecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, mevcut yönetmeliğin oda başkanlarının seçilme hürriyetini kısıtladığı gerekçesiyle ‘seçimi kaybeden başkan bu göreve dönemez’ hükmünü kaldıracak.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nin, TOBB yasasına ilişkin iptal kararıyla Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere pek çok oda ve borsa başkanının yeniden başkan seçilmesinin önündeki engel kalkarken; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da TOBB Organ Seçimleri Yönetmeliğinde değişikliğe hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre tıpkı bürokratların milletvekili olamadıklarında makamlarına geri dönmeleri gibi; seçimi kaybeden sanayi odaları, ticaret odaları ve borsa başkanları da koltuklarına geri dönebilecek. Bu değişiklikle 2001'den beri bu görevi sürdüren Hisarcıklıoğlu'nun rakiplerinin işi kolaylaşacak.

2005’TE DEĞİŞTİ, HİÇ RAKİP ÇIKMADI

TOBB yönetmeliğinde 2005 yılında yapılan değişiklikle, TOBB Başkanlığı’na aday olabilmek için mevcut oda başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin seçimlerden 15 gün önce  görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor. Ancak seçimi kaybetmeleri halinde eski görevlerine dönemedikleri gibi başkanlık da TOBB delegeliği de sona eriyor.

Haberin Devamı

Bakanlığın, “Bu hüküm nedeniyle kimse Hisarcıklıoğlu’na rakip olmaya cesaret edemedi. Değişmezse yine rakip çıkmayacak’ eleştirilerine kulak vererek bu adımı atacağı belirtildi.

MAHKEMEDEN HÜKÜMETE MESAJ

Anayasa Mahkemesi’nden ince mesaj! Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın TOBB Başkanı ile oda ve borsa başkanlarının 2 dönem başkanlık yaptıktan sonraki 2 dönem bekleme sürelerinin 1 döneme indirilebileceği yönündeki açıklamaları sonrası yüksek mahkemeden mesaj gönderildi. İşadamlarının olduğu bir toplantıda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın odalarda seçilmenin önündeki süreleri tümden iptal eden kararı oy birliği ile aldıklarını, gerekçeli kararın hızla yazıldığını, dolayısıyla yeni düzenlemeye ihtiyaç kalmadığını’ ifade ettiği öğrenildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!