Enerji maçları hakemsiz kalıyordu!

Güncelleme Tarihi:

Enerji maçları hakemsiz kalıyordu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2013 00:00

Enerjide yıllık işlem hacmi 150 milyar lirayı bulan dört temel piyasa (petrol, elektrik, doğalgaz ve LPG), az daha sahipsiz kalıyordu.

Nedeni ise bu piyasaları düzenleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) teşkilat ve görevleri hakkındaki maddenin yeni Elektrik Piyasası Kanunu’na konulmaması!
İlk olarak 2001 yılında 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile kurulan “Elektrik Piyasası Kurumu”, daha sonra 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda yapılan düzenleme ile bugünkü Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) adını aldı. Türk enerji sektörüne yön veren EPDK, geçtiğimiz kasım ayında 11’inci yaş gününü bir dizi etkinlik düzenleyerek kutladı. 20 Kasım tarihinde Ankara’da “Türkiye Enerji Piyasaları için Gelecek Vizyonu” başlıklı konferansa ev sahipliği yapan EPDK’nın Başkanı Hasan Köktaş, buradaki konuşmasında düzenledikleri dört piyasanın toplamında yaklaşık 26 bin 400 şirketin faaliyet gösterdiğini söyledi.
İşte sayıları yaklaşık 30 bini bulan o şirketler, sahipsiz kalmaktan önceki gün son dakikada kurtuldu.
Nasıl mı?
EPDK’nın kuruluş maddesinin de yer aldığı Elektrik Piyasası Kanunu’nun yeni tasarısı, aralık ayında TBMM’ye gönderildiğinde, içerisinde EPDK ile ilgili bir madde yoktu. Piyasanın beklentisi ise yeni kanunla eş zamanlı olarak, ayrı bir EPDK Kanunu’nun gündeme geleceği şeklindeydi. Yani iki seçenek masadaydı: Ya münhasır bir EPDK Kanunu çıkacaktı ya da Elektrik Piyasası Kanunu’na eklenecekti.
Ancak Elektrik Piyasası Kanunu Enerji Komisyonu’nda görüşülürken, sekizinci oturuma gelene kadar EPDK konusu hala gündeme gelmemişti.
12 Şubat’ta kanuna ilişkin sekizinci oturuma gelindiğinde, “EPDK Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Maddeleri”nin de bu kanuna eklenmesi yönünde yazılı önerge verildi. EPDK’nın tüm görev alanları, yetki ve sorumlulukları yazılı önerge ile eklenmiş oldu.
Bir süre önce EPDK bünyesinde faaliyet gösteren petrol ve LPG dairelerinin EPDK’dan alınıp, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (PİGM) bağlanacağı konuşuluyordu. Ayrıca akaryakıtta lisanslandırma gibi işlemlerin yerel idareler tarafından yapılmasını öngören çalışmalar gündeme geldi.
Elektrik Piyasası Kanunu görüşmeleri beklenenden hızlı geçtiği ve kanunun tez zamanda çıkması beklendiği için, ihtimal o ki özel bir EPDK Kanunu çıkarma projesi son dakikada raftan indirildi.
Ancak, dört temel enerji piyasasını bugün itibariyle düzenleyen tek kurum olan EPDK, bir yanlışlık sonucu devre dışı kalsaydı, enerji piyasasında adeta bir kaos yaşanacaktı.
Kim bilir, lisans bekleyen yüzlerce şirket belki de aylarca, durumun düzelmesini bekleyecekti…
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!