TOBB Yasası’nda karar günü ilk sırada görüşülüyor

Güncelleme Tarihi:

TOBB Yasası’nda karar günü ilk sırada görüşülüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2013 11:58

ANAYASA Mahkemesi (AYM) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta mevcut oda ve borsa başkanlarının yüzde 80’inin önümüzdeki seçimlere girmesine engel düzenlemenin iptal istemini görüşmek için toplandı.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme Heyeti, “İki dönem başkanlık yapanlar, 2 dönem ara vermedikçe yeniden bu göreve seçilemez” düzenlemesinin anayasaya aykırılık iddiasını görüşüyor.

İLK SIRADA GÖRÜŞÜLÜYOR
Anayasa Mahkemesi'nin oda ve borsa başkanları seçim sürecini yakından ilgilendiren kritik toplantısı saat 9.30’da başladı. Ankara 13. İdare Mahkemesi ve Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından yapılan iptal başvuruları mahkeme gündeminin 1 ve 2. sırasında yeralıyor. Davalar birleştirildiği için birlikte görüşülerek, esastan karara bağlanacak.

Heyette önce raportörün daha önceki ret ve iptal içtihatları değerlendiren ancak iptal yönünde görüş bildirdiği mahkeme kaynaklarınca belirtilen raporu okunup değerlendirilecek. Bu raporun Heyet için bağlayıcılığı ise yok. Nihai kararı AYM heyeti verecek.

Haberin Devamı

İPTAL NASIL ETKİLEYECEK
TOBB’a bağlı oda ve borsalarda seçim takvimi 1 Şubat’ta başlayacak ve 31 Mart’ta bitecek. TOBB Kanunu’nun iptali istenen hükmümlerine göre, TOBB?Başkanı Hisarcıklıoğlu olmak üzere mevcut oda ve borsa başkanlarının çoğu yeniden aday olamayacaktı. AYM’nin “İki dönem başkanlık yapanlar, 2 dönem ara vermedikçe yeniden bu göreve seçilemez” hükmünü içeren maddesini anayasaya aykırı diye iptal ederse Hisarcıklıoğlu dahil birçok oda başkanının önü açılacak. Önümüzdeki seçimlerde yeniden seçimlerde aday olabilecekler.

YA RET ÇIKARSA
AYM’nin ret kararı vermesi halinde ise TOBB Yasası’ndaki düzenleme anayasa vizesi almış olacak. Bu durumda da sınırlama süreceği için Hisarcıklıoğlu ve aynı durumda oda başkanları önümüzdeki seçimlerde aday olup tekrar seçilemeyecekler.

İŞTE İPTALİ İSTENEN MADDELER
ANAYASA Mahkemesi’nin gündemine göre TOBB Yasası’nın iptali istenen o maddeleri aynen şöyle:

GÜNDEM 1. SIRA: 2012/12 esas Ankara 13. İdare Mahkemesi
18.5.2004 günlü, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 40. maddesinin “Üst üste iki dönem yönetim kurulu başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler.” biçimindeki üçüncü fıkrasının iptaline karar verilmesi istemi.

Haberin Devamı

GÜNDEM 2. SIRA: 2012/128 Ankara 7. İdare Mahkemesi (Birleşen)
1- E.2012/145 18.5.2004 günlü, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun;
1- 16. maddesinin “Üst üste iki dönem meclis başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler.” biçimindeki beşinci fıkrasının iptaline,
2- a- 38. maddesinin “Üst üste iki dönem meclis başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler.” biçimindeki beşinci fıkrasının,
b- Geçici 10. maddesinin birinci fıkrasının “…üst üste iki dönem süresince meclis başkanlığı, yönetim kurulu başkanlığı, konsey başkanlığı ve Birlik Başkanlığı görevlerinde bulunanlar aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı görevlere yeniden seçilemezler.”
bölümünün,iptaline ve yürürlüklerinin durdurulmasına, karar verilmesi istemi.

Haberin Devamı

AYM’YE NASIL TAŞINDI
ANKARA Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erol Gemalmaz,  idare mahkemesine açtığı davada, TOBB Yasası’nın AYM’ye taşınmasını istemişti. İdare mahkemesi de bu talebi kabul etmişti. Başvuruda, TOBB Yasası’nın 16/5. fıkrasındaki, “Üst üste iki dönem meclis başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler” şeklindeki düzenlemenin iptali istenmişti. Ankara 13.

İdare Mahkemesi de aynı yasanın 40/3 fıkrasındaki, “Üst üste iki dönem yönetim kurulu başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler”düzenlemesinin iptali için AYM’ne başvurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!