Her şirkete tek kimlik no

Güncelleme Tarihi:

Her şirkete tek kimlik no
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2013 00:00

GELİR İdaresi Başkanlığı, SGK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve TOBB’un ortak yürüttüğü şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırılması Faaliyet Kodu (NACE) kodlaması tamamlandı. Artık Türkiye’deki her şirketin bir kimlik numarası gibi tek kodu olacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Vatandaşın, nasıl bir tane T.C. Kimlik Numarası varsa, artık şirketlerin de tek bir faaliyet kodu olacak” dedi. TOBB’un; Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü, şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırılması Faaliyet Kodu (NACE) isimli kodlama sistemi tamamlandı. Sistemin tanıtım toplantısına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile 365 oda ve borsa başkanı katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hem Türk özel sektörü, hem de ekonominin geneli açısından devrim niteliğinde bir çalışmayı hayata geçirdiklerini belirterek, Avrupa Birliği tarafından geliştirilen, kısa adı ‘NACE’ olan ‘ekonomik faaliyetlerin istatistikî sınıflandırılması’ isimli kodlama sisteminin, bir şirketin, farklı kurumlarda farklı faaliyet alanında iş yaptığını da göstereceğini ifade etti. Eskiden şirketlerin faaliyet kodlarını tespit eden, yani hangi ticari faaliyeti yaptıklarını gösteren objektif ve somut kriterler olmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

Haberin Devamı

KARANLIKTA BOKS YAPMIŞIZ

“Böyle el yordamıyla gidersek ‘2023 hedeflerimize varamayız’ dedik. Aslında yıllardır karanlıkta boks yapıyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için önce kendimizi tanımamız lazım. Maalesef Türkiye’de büyük resmi bilen yok. Bu duruma bir son vermek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız bir inisiyatif başlattı. Bizden tüm Türkiye’de bu çalışmayı yapmamızı istedi.”

MÜKEMMEL VERİYE KAVUŞUYORUZ

Gümrük Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, “NACE çalışması, Türkiye’de ticari hayatımızın mükemmel bir veriye kavuşturulması çerçevesinde değerlendirdiğimizde devrim niteliğinde“ dedi. Yazıcı, hangi işletmenin ne yaptığının biliniyor olmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: “Herkes bu kodlamaya göre, hangi grup, hangi kategoride yer alacağı, seçimlerde de hangi sektörde delege olacağı, oy kullanacağı bu çalışmayla artık belirlendi. Ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları, ticaret borsalarının seçimleri şeffaf, herkesin pozisyonu neyse o pozisyona uygun yerde görev almak üzere gerçekleştirilecek.”

Haberin Devamı

Ne işe yarayacak

Gelir İdaresi Başkanlığı şirket bazında en yüksek cironun sağlandığı sektörü, o şirketin esas faaliyet kodu olarak belirledi. Tüm kurumlar, bu kodları baz alacak.
1  milyondan fazla şirketin kayıtlı ciro bilgilerine göre faaliyet kodları bu şirketlere tebliğ edildi. Şirketlerin yarısının, son adreslerinde olmadığı anlaşıldı. Adreslerinde bulunamayan 520 bin şirketin adreslerine ikinci tebligat yapıldı. 64 bin şirkete telefonla ulaşılarak adresleri bulundu ve üçüncü tebligat gönderildi.
Meslek gruplarının doğru oluşmasını sağlayan bu sistemle oda ve borsa seçimleri de daha sağlıklı yapılabilecek. İki ay içinde tüm oda ve borsalarımızda seçimler bu meslek gruplarına göre yapılacak.

Haberin Devamı

KOSGEB kredilerinde NACE kodu geçerli

TOBB Başkanı Riat Hisarcıklıoğlu, “Yatırım teşvik mekanizması daha sağlıklı hale gelecek, sektörel kümelenme ihtiyaçları tespit edilebilecek. Maliye politikalarının dizaynı daha sağlıklı yapılabilecek. KOSGEB’in kredilerinde de artık bu faaliyet kodları dikkate alınacak” dedi. Hisarcıklıoğlu, yurtdışından gelen mal talepleri ve ortaklık tekliflerinin, hangi faaliyet konusundaki firmaları ilgilendiriyorsa, o firmalara daha sağlıklı ve hızlı şekilde ulaştırılabileceğini belirterek, “Böylece reel sektörün iş hacminin artmasına imkan sağlanacak. Kısaca reel sektörümüz için yeni fırsatlar bulmalarını sağlayacak ve çok daha kazançlı bir dönem başlıyor” diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!