‘Delikanlı’ evde kaldı

Güncelleme Tarihi:

‘Delikanlı’ evde kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2013 00:00

KARSAN, geçtiğimiz yıl hükümetin de desteğiyle Cenevre fuarına katılarak ilk kez bir Türk otosunu yani V1’i dünya vitrinine çıkarmıştı. Çağlayan’ın ‘Delikanlı’ adını taktığı bu araçta o gün bu gündür pek bir gelişim olmadı. Karsan bu yıl ya fuara katılmayıp 10 bin İsviçre frangı ceza ödeyecek ve kara listeye girecek, ya da ‘Seneye görüşürüz’ pankartı yerleştirecek.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ Mart ayında hükümet düzeyinde katılımla Cenevre’de sergilenerek dünyada vitrine çıkan ilk Türk otosu olan ‘Karsan V1’ için bu yıl fuar krizi yaşanıyor. 200 milyon Euro’luk yatırımla 2014 yılında seri üretime geçmesi planlanan aracın bu yıl Mart ayında Cenevre’de nihai halinin sergilenmesi beklenirken, aldığımız bilgilere göre İnan Kıraç’ın sahibi olduğu Karsan’ın Cenevre’yle ilgili kafası karıştı. Avrupa’nın en önemli fuarlarından biri olan Cenevre’de geçtiğimiz yıl stand alan ve yapılan anlaşmayla bu yıl da araç sergilemesi beklenen Karsan, prototip aracın dışında henüz farklı bir model veya aracın seri üretime hazır halini geliştirmediği için fuara katılıp katılmamak konusunda tereddüt yaşıyor.

10 BİN FRANK CEZA

Karsan, fuara katılmazsa hem 10 bin İsviçre Frank’ı ceza yiyecek hem de fuar komitesinin kara listesine girecek. Katılırsa yeni bir ürün olmadığı için eleştirilerin hedefi olacak. 2 aydan az bir süre kalmasına rağmen bu konuda nihai kararı henüz veremeyen Karsan yetkilileri, seçenekler arasına fuardaki standa yeni araç koymadan sadece ‘See you next year’ (Seneye görüşürüz) pankartı yerleştirmeyi de aldılar. Yetkililer, Cenevre fuarıyla igili resmi kararı önümüzdeki günlerde verecekler. Ancak verilecek her türlü kararın Karsan için olumsuz olacağı ortada. Katılmazlarsa hem ceza alacak hem de kara listeye girecekler. Katılırlarsa da yeni bir araç olmayacağı için büyük eleştirilere maruz kalacaklar. Eğer sadece pankart asarlarsa, bu belki dünyada bir ilk olacak ama Türk otomotiv sektörü adına dünyaya ‘yetersiz’ mesajının verilmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

NAHUM: EVET GEÇ KALDIK

Konuyla ilgili görüştüğümüz Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, Cenevre ile ilgili geciktiklerinin farkında olduklarını belirterek, “Henüz ne yapacağımıza karar veremedik. Ama bu fırsatı da kaçırmak istemiyoruz. Geçtiğimiz yıl son anda bir firmanın iptal etmesiyle bu alanı bulmuştuk. Emin olun bu yıl katılamazsak bu fuar için sırada birçok firma var. Elde ettiğimiz bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz ama gerçekten ‘geç kaldık’ yorumunu yaptı. Karsan, otomobil fuarı olduğu için V1 dışında mevcut ürün gamındaki diğer ticari araçları götüremiyor.

Haberin Devamı

Seri üretim rölantide

KARSAN V1 aracının iki farklı prototipi 17 milyon dolara geliştirilmişti. Aracın 200 milyon Euro yatırımla 2014 yılında seri üretime geçmesi bekleniyordu ve en az 20 bin adet üretilecekti. Karsan, dünyada 1.5 milyar hareket kabiliyeti kısıtlı insan olduğundan yola çıkarak, ilk kez dünyada bu insanlara özel, bir araç yarattıklarını açıklamıştı. Ancak gelinen noktada, hem New York hem de Londra’da bu arıcın açılan ihaleleri alamaması sonucu, seri üretim çalışmaları biraz yavaşlamış durumda. Yani Karsan, bu konuda acele etmiyşor fırsat bulursa, üretime geçmeyi planllıyor.

İsmini Çağlayan koymuştu

KARSAN’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği araç, geçtiğimiz yıl Uluslararası Cenevre Fuarı’nda sergilenerek, dünyada vitrine çıkan ilk Türk otosu ünvanını kazanmıştı. Araca Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da destek vermiş ve bizzat Cenevre’deki fuara katılarak, “Otomotiv sektörüne katma değer yaratacak ‘babayiğit’ burada” açıklaması yapmıştı. Çağlayan, Karsan V1’in Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenmesinden dolayı gurur duyduklarını söyleyerek şu açıklamayı yapmıştı: “Şimdi sıra aracın Türkiye’de seri üretimine başlamasında.
Eskiden ben otomobil fuarlarına kız almaya gelirdim. Bu kez damadı görücüye çıkardık. Türkiye ilk defa tasarımı kendine
ait bir ürünü ortaya koyuyor. İyi ki New York taksi ihalesi yapıldı. Yoksa böyle bir araç ortaya çıkmayacaktı. İnan Kıraç, Jan ve Claude Nahum’u tebrik ediyorum, dünyanın en büyük fuarında ‘Ben de varım’ dediler.”
Çağlayan ayrıca İnan Kıraç ve Jan Nahum’a şakayla karışık V1 konseptinin adının ‘Delikanlı’ olması gerektiğini söyledi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!