Kura güvenme garantisi yok

Güncelleme Tarihi:

Kura güvenme garantisi yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2013 00:00

Ali Babacan, kurdaki istikarara güvenilmemesi gerektiğini belirterek, “Kur riski konusunda ne olursa olsun herkesin çok dikkatli hareket etmesi lazım” dedi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da, kurla ilgili olarak, “TL’deki oynaklıkları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bize güvenip risk almayın” demişti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Türk Lirası’ndaki oynaklığın, ortalamaların altında seyrettiğini belirterek, “Ancak kurda istikrar demek, kura garanti veriyoruz diye anlaşılmasın. Kur riski konusunda ne olursa olsun herkesin çok dikkatli hareket etmesi lazım” dedi. Babacan, ‘Nasıl olsa bu döviz yerinden oynamıyor, ben biraz daha risk alayım’ diye bir yanlışa düşülmemesi gerektiğine dikkat çeken Babacan, “Bundan sonraki dönemin neler getireceği konusunda herkesin dikkatli olması lazım. Avrupa kaynaklı, belki Amerika kaynaklı farklı gelişmelerle her zaman karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu.

DÜNYADAKİ DENGESİZLİK

MÜSİAD’ın Ankara Rixos Otel’de gerçekleştirilen Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’na katılan Babacan, şunları söyledi: “Dünyada bu kadar dengesizliklerin olduğu bir dönemde, kurda istikrarın sağlanması çok kolay değil. Merkez Bankası’nın yeni para politikası modeli, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun da (BDDK) desteği ve vergi düzenlemeleriyle birlikte istikrar sağlanıyor.” Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da, geçen aralık ayının son haftasında Merkez’in ‘2013 Yılı Para ve Kur Politika’larını tanıttğı toplantıda, “TL’deki oynaklıkları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Dünyada ne olacağı belli olmaz, bize güvenip risk almayın” uyarısı yapmıştı.

Haberin Devamı

NEGATİF REEL FAİZ

Merkez Bankası’nın faiz politikalarına da değinen Babacan, ağırlıklı ortalama fonlama faizinin şu anda yüzde 6’nın da altında olduğunu söyledi. Bu rakamın, diğer ülkelerle mukayese edildiğinde de Türkiye’nin, enflasyon hedeflemesi uygulayan, gelişmekte olan ülkelerle aşağı yukarı paralel bir faiz uyguladığını ancak G-20’deki gelişmekte olan ülkelere göre de daha düşük faiz uygulayan ülkelerden biri olduğunu belirten Babacan, şöyle devam etti: “Şu anda bizim Merkez Bankamız, reel olarak negatif faiz uyguluyor. Merkez Bankası’nın şu anda uyguladığı faiz, ileriye doğru beklenen enflasyonun da altında bir faiz. Zaten bu Hazine’nin borçlanma faizlerine de yansımış durumda.”
Babacan, 2012’deki büyümenin, önceki iki yıl kadar yüksek olmadığını ama hem cari açıkta hem de enflasyonda çok önemli kazanımlar elde edildiğini belirterek, bundan sonraki büyüme oranlarının daha istikrarlı, daha sürdürülebilir bir zemine oturmasını sağlamış olduklarını söyledi.
Babacan ayrıca linyit kömürü kullanan elektrik üretim tesisleri için yatırım teşvik programı hazırladıklarını belirterek “İlk defa linyitten elektrik üreten tesislerimizi yatırım teşvik kapsamına alacağız.” dedi.

Haberin Devamı

Elden gelen öğün olmaz  o da zamanında bulunmaz

CARİ açığın önemli nedenlerinden bir tanesinin krediye dayanan iç tüketim olduğunu dile getiren Babacan, toplam krediler arttıkça cari açığın da arttığını ifade etti. İç tasarrufların düşüklüğünün cari açığı etkileyen bir başka unsur olduğunu kaydeden Babacan, “Kamu kesimi olarak bütçe açığını düşük seviyelerde tutarak tasarrufa önemli katkıda bulunuyoruz. Buna karşın özel kesimin tasarruf konusunda daha çok gayret göstermesi gerekiyor” şeklinde konuştu. tiğini ifade etti. Türkiye’nin, kendi tasarrufu yeterli olmadığı zaman dışardan tasarruf ithal ettiğini kaydeden Babacan, şunları söyledi: “Ama ne demişler? ‘Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz.’ Sürekli olarak dış finansmana dayalı büyüme modeli, belki finansman maliyetleri düşük iken, dünyada bu kadar bol likidite varken makul gibi görünür. Ama buna bağımlı hale gelmek, işler tersine döndüğünde gelip Türkiye’yi çok kötü vurabilir.”

Haberin Devamı

Arkadaşa kefil olma eş iznine bağlanacak

UZUN zamandır iş dünyasının üzerinde konuştuğu, Borçlar Kanunu ile birlikte gelen ‘eş izni’ konusuyla ilgili bilgi veren Babacan, bu konunun çözüleceğini söyledi. Bu konu üzerindeki çalışmaların devam ettiğini aktaran Babacan, şunları kaydetti: “Yeni Medeni Kanun’a göre, karı kocanın da bir ortaklık anlayışı söz konusu, mal mülk konusunda. Kendi şirketine veya ortağı olduğu bir şirkete kefil olurken belki eş muvafakati aranmayacak ama bir arkadaşına, yabancı birine kefil oluyorsa da o zaman yine de eşi bundan haberdar olsun istiyoruz, çünkü aile faciaları yaşanıyor. ”

Kredi büyümesi istediğimiz tablo

KREDİLER konusunda aldıkları tedbirlerle son bir yıldır nihai yurt içi talebin artmadığını kaydeden Ali Babacan, şöyle konuştu: “Buna karşın ihracatta artış yaşandı. Bu da bizim tam görmek istediğimiz tablo. 2012 yılını dengeleme yılı olarak gördük. En önemli sonucu bu. Yüksek büyüme dönemlerinde dış talep büyümeyi
aşağı, iç talep de yukarı çektiğini belirten Babacan, yüksek büyüme oranlarının iç talep kaynaklı olduğunu anlattı. Son 4 çeyrektir bu
durumun tersine döndüğünü dile getiren Babacan, bunun sağlıklı bir tabloya işaret ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yeni sicil kaydı izleme sistemi

ÇEK alınacak kişinin pozitif ve negatif sicilinin artık internet üzerinden veya akıllı telefonlar üzerinden, o kişinin de izin vermesi kaydıyla daha kolay görülebilineceğini kaydeden Babacan, sistemin tamamen oturmasını     beklediklerini ve Ocak’ın 15’i gibi ayrıca bir tanıtım yapacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!