Ve İstanbul yeniden Formula 1 takviminde

Güncelleme Tarihi:

Ve İstanbul yeniden Formula 1 takviminde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2012 00:00

Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone ile İstanbul Park’ın işletmesini alan Vural Ak, F1’in yeniden Türkiye’ye dönmesi için dün her konuda anlaşmaya vardı. Bu anlaşmanın ardından FIA, Türkiye’yi hemen 2013 F1 takviminde 21 Temmuz tarihine koydu. Yarışla ilgili nihai kararı ise cuma günü Ecclestone ile görüşecek Başbakan Erdoğan verecek.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en çok izlenen motorsporları organizasyonu olan Formula 1’in 2013 yılında geri dönmesi için son söz Başbakan Erdoğan’a kaldı. İstanbul Park’ın işletmesini 10 yıllığına 125 milyon dolara alan Intercity’nin sahibi Vural Ak, dün Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone ile İstanbul’da yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından her konuda anlaşmaya varırken, resmi imzalar için son sözü Başbakan Erdoğan’ın vereceğini belirtti. FIA, hemen harekete geçerek Türkiye Grand Prix’ini  Formula1 2013 takviminde 21 Temmuz’a koydu. Vural Ak, “Yarış şimdilik Temmuz ayında gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu tarihte 1 ay önce veya sonraya esneyebilir. Ancak önemli olan slota girmekti” dedi.

13.5 MİLYON DOLAR VERECEK

Erdoğan’ın Cuma akşamı Ecclestone ile Uluslararası  Motorsporları Fedarasyonu’nun (FIA) İstanbul’da düzenlediği Dünya Konseyi toplantısının gala yemeğinde biraraya gelmesi bekleniyor. F1’in Türkiye’ye gelmesi için İstanbul Park’ın işletmecisi Vural Ak her türlü çabayı gösterirken, Ecclestone’ye devletin ödeyeceği 13.5 milyon dolar konusunda ise nihai kararı Başbakan Erdoğan verecek. Yani bir başka değişle Cuma günü, Formula 1’in Türkiye kaderi Erdoğan’ın Ecclestone’ye vereceği ‘olur’ veya ‘olmaz’ cevabına bağlı.

Haberin Devamı

5 DAKİKADA İMZA ATILIR

İstanbul Park’ın işletmesini 10 gün önce 10 yıllığına 125 milyon dolara alan Vural Ak, hızlı hareket ederek hemen Ecclestone ile masaya oturdu. Dün, FIA ‘Dünya Konseyi’ için İstanbul’a gelen Ecclestone ile sabah saatlerinde buluşan Vural Ak, toplantının ardındadan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ecclestone ile her konuda anlaştık ama resmi imzaları atmadık. Çünkü F1 için son sözü Başbakan söyleyecek. Sonuçta 13.5 milyon doları Türkiye adına ödeyecekler. Bunun içinde nihai kararı Başbakan Erdoğan’ın söylemesi gerekiyor. Biz anlaştık ama hükümetin tavrı ve düşüncesi burada çok önemli. Cuma akşamı FIA’nın İstanbul’da gala gecesi var. Bu geceye Başbakan Erdoğan da davetli. Burda Ecclestone ile Başbakan’ın yapacağı 5 dakikalık görüşme işin sonuçlanmasını sağlayacaktır. Eğer Başbakanımız olumlu yaklaşırsa Cumartesi günü imzaları atarız.”

Haberin Devamı

SORUN PARA DEĞİL SEYİRCİ

Ecclestone ile görüşmelerde paranın gündeme gelmediğini öncelikli olarak seyirci sayısının konuşulduğunu kaydeden Ak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Para konusu bir şekilde halledilir. Ecclestone’nin en büyük derdi F1’in Türkiye’de yeterli ilgiyi çekememesiydi. Bu konuda kendisine her türlü garantiyi verdim. Ayrıca Ecclestone, karşısında tek muhattap olarak beni görmek istiyor. İTO ve TOBB’un işe müdahil olmasını istemiyor. Her kafadan ayrı ses çıktığı için rahatsız olmuş. Para konusunda anlaşacağımızı düşünüyorum. Hükümetin vereceği 13.5 milyon dolar dışında bende taşın altına elimi sokup en az 5 milyon dolar vereceğim. Eğer Ecclestone 26 milyon dolardan inmezse farkı ne yazık ki benim vermem gerekecek. Bu aşamadan sonra da ‘Hayır veremem’ diyemem.”

Haberin Devamı

FİNANSAL ANLAŞMAZLIK

2005 ve 2011 sezonları arasında Formula 1’in İstanbul ayağına ev sahipliği yapan İstanbul Park pisti ise, 8’inci virajı ve pilotlar arasındaki popülerliği ile efsane olmasına karşın, düşük seyirci sayısı ve finansal anlaşmazlıklar nedeniyle takvimden düşmüştü. Ecclestone, F1’in Türkiye’de düzenlenmesi için Türk hükümetinden 13.5 milyon dolar yerine 26 milyon dolar isteyince, hükümet bunu kabul etmemiş ve seyirci sıkıntısı da yaşayan Türkiye Grand Prix’i takvimden çıkartılmıştı.

Formula 1 gelirse olimpiyatları da alırız

VURAL Ak, Formula 1’in Türkiye geri dönmesinin 2020’da Olimpiyat şanmızımı da çok artıracağını belirterek, “FIA’nın bir haftalık Dünya Konseyi toplantçısı için İstanbul’a Olimpiyat komitesi de geldi. Cuma günü Erdoğan’ın vereceği karar, olimpiyatların da büyük ölçüde 2020’de Türkiye’ye gelmesinde etkili olacak havasını aldım. İnşallah hayırlı olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

New Jersey’in yerine gelecek

FORMULA 1’in patronu Bernie Ecclestone, önceki gün Türkiye Grand Prix’sinin New Jersey’nin yerine yeniden takvime dahil olabileceğini belirterek, “Planlanan New Jersey yarışı 2013 takviminden çıkartılıp 2014’e ertelendiği için boşluğu Türkiye ile doldurulabiliriz” açıklamasını yapmıştı. Magny-Cours ve Paul Ricard’ı düşünen ancak bunun için yeterli maddi kaynak yaratılma ihtimalini düşük gören Ecclestone, “Dünya Konseyi’ne katılmadan önce İstanbul’a gidip Türkiye’nin Formula 1 takvimine geri dönme ihtimalini değerlendireceğim” şeklinde konuşmuştu.

Twitter’da Formula 1 çağrısı büyüyor

GEÇTİĞİMİZ günlerde #Formula1TürkiyeyeGeriDönsün hashtag’i ile Twitter Türkiye’de en çok konuşulan başlık (TT) olan Türk Formula 1 fanları bu kez de #WeWantTurkishGPBack hashtag’i ile dünya çapında TT olma yolunda ilerliyor. Yayınlanan İngilizce hashtag ile Formula 1 Türkiye Grand Prix’inin yalnızca Türkiye’deki değil, dünyanın diğer ülkelerindeki hayranlarının da aynı slogan altında buluşması, pek çok yabancı Formula 1 gazetecisinin de ilgisini çekmiş durumda. FIA Genel kurulunun İstanbul’da bir hafta boyunca süreceği haftada, motor sporlarının tüm global serilerinin ülkemize geri dönmesi için yapılan bu gibi etkinliklerde herkesin katılımı ve emeği önem taşıyor.

Haberin Devamı

‘Şov’ bereketi

KASIM ayında, Autoshow fuarının olumlu etkileri ve düşen faizler toplam otomotiv pazarının yüzde 12.65 oranında artmasını sağladı. Kasım ayında toplam otomobil ve hafif ticari araç satışları 71 bin 710 adet olurken, geçtiğimiz yıl aynı dönemde 63 bin 657 adet olarak gerçekleşmişti. Kasım ayında otomobil satışları yüzde 16.34 artarken hafif ticari araç satışları ise uzun bir sürenin ardından ilk kez artarak yüzde 3.78’lik büyüme kaydetti.

11 AYDA YÜZDE 10 DÜŞTÜ

Otomotiv Distribütörü Derneği’nin (ODD) raporuna göre Türkiye Otomotiv pazarında, 2012 yılı Ocak-Kasım dönemi otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı ise yüzde 10.07 azalarak 662 bin 361 adet olarak gerçeklesti. Geçen sene aynı dönemde 736 bin 529 adet satıs gerçeklesmisti. Otomobil satısları 2012 yılı 11 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.79 azalarak 475 bin 354 adete geriledi. Geçen sene aynı dönemde 504 bin 562 adet satısa ulaşılmıştı. Hafif ticari araç pazarı ise 2012 yılı 11 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.38 oranında düşerek 187 bin 7 adet seviyesinde gerçekleşti. Geçen sene aynı dönemde 231 bin 967 adet satışa ulaşılmıştı. Hafif ticari araç pazarı ise geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 3.78 artarak 19 bin 413 adet seviyesinde gerçekleşti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!