Uçak gelemedi yatırımcı gelsin

Güncelleme Tarihi:

Uçak gelemedi yatırımcı gelsin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2012 00:00

Kuzey Irak’ta tam bir eneji savaşı yaşanıyor. Merkezi hükümet Bakan Yıldız’ın Kuzey Irak’a gitmesini engellerken Erbil’deki konferansa katılan petrol ve doğalgaz yatırımcıları Ankara’nın bölgeye ilgisini daha cesur adımlarla taçlandırması gerektiği görüşünde. En çok merak edilen konu, Türkiye’nin Kürdistan bölgesinde doğalgaz pazarına girip girmeyeceği.

Haberin Devamı

IRAK’ın Kürdistan Bölgesindeki enerji savaşları dün Ankara- Bağdat arasında var olan siyasi gerilimi daha da arttıran hava sahası krizi ile birlikte daha görünür bir seviyeye ulaştı. Irak’taki merkezi hükümetin Başbakanı Nuri El Maliki, Iraklı Kürtlerin bu yıl ikincisini düzenlediği uluslarararası petrol ve gaz konferansına Ankara’nın siyasi destek verme kararına apar topar çıkardığı genelge ile ağır bir yanıt verdi. Genelgeye göre Irak sahasını kullanarak Kuzey Irak’a gidecek özel uçaklar bundan böyle önce Bağdat’a inmek zorunda kalacak. Genelgenin Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Erbil’deki konferansa gelmek için yola çıkmaya hazırlandığı saatlerde çıkartılması, Ankara’ya net bir mesajdı. Türk tarafının Yıldız’ın uçağı apronda beklerken yaptığı diplomatik girişimler sonuç vermedi. Taner Yildiz’in ucağına izin verilmedigi saatlerde, Erbil’de bulunan bir CEO’yu almak icin Londra’dan boş gelen ucağa izin verilmesi dikkat çekti. Iraklılar çifte standarda gerekçe olarak “O ucak bostu” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Doğalgaz pazarında hamle beklentisi

Aslında Başbakan Erdoğan’ın Taner Yıldız’ı Erbil’e gönderme kararının arkasında enerji alanında yeni bir hamleden çok, Kürt bölgesi ile son iki senede tesis edilen yakın ilişkinin altını çizmeye yönelik siyasi kararlık vardı. Yıldız, planlandığı gibi konferansın kapanış oturumunda konuşabilseydi bile ne yeni bir anlaşma imzalayacaktı ne de yeni bir proje açıklayacaktı. Erbil’deki konferansa katılan petrol ve doğalgaz yatırımcıları ise Ankara’nın bölgeye ilgisini daha cesur adımlarla taçlandırması gerektiği görüşünde. En çok merak edilen konu, Türkiye’nin Kürdistan bölgesinde doğalgaz pazarına girip girmeyeceği. Yatırımcılara göre, Başbakan Nuri El Maliki’nin dünkü gibi Ankara ile Irak Kürtleri arasındaki ilişkileri engellemek adına attığı adımlar aslında iki tarafı birbirine daha da yakınlaştırıyor.

Musul hatırlatması

Irak’ın kuzeyine 10 yıl önce tek başına giren Türk şirketi Genel Enerji, geçen yıl BP’nin eski CEO’su Tony Hayward’ı ortak alarak Londra borsasında işlem gören ilk Türk-İngiliz şirketi oldu. Halihazırda da Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet gösteren Türk ortaklı tek şirket olma özelliğini koruyor. ‘Türkiye buradaki büyük enerji oyununa girecek mi?’ sorusunun yanıtı, Genel Enerji İcra Komitesi Başkanı Mehmet Sepil’e göre ‘evet’. Sepil bu öngörüsüne anlatırken tarihi bir örnek veriyor: ‘Ben Türkiye’nin ihracatları kontrol eden devlet şirketleriyle birlikte nihayetinde bu pazara gireceğini düşünüyorum. Çünkü aksi yönde bir karar büyük bir fırsatın kaçması anlamına gelecektir. Eğer Türkiye bunu şimdi yapmazsa, nasıl geçmişte Musul petrolleri için ağladı ise 30 yıl sonra da bugün kaçırdıkları için ağlayabilir.’

Haberin Devamı

Yılda 4 milyar metreküp doğalgaz

AMERİKALILARIN hesaplarına göre, Irak’ın kuzeyinde 45 milyar varillik petrol rezervi var. Türkiye’nin bir yıllık tüketimi 550 bin varil. Genel Enerji’nin
Irak’ın Kürdistan Bölgesi’ndeki yıllık üretimi ise 190 bin varile ulaşmış durumda.
Ankara’nın Kürt bölgesinden Türkiye ’ye bağlanacak bir doğalgaz boru hattı için siyasi karar alması durumunda, Genel Enerji’nin hesaplarına göre 2015 yılına kadar yılda 4 milyar mereküp doğalgaz gönderilebilir. Bu rakamın 2015 sonrasında ise, 6 ila 8 milyar metreküp seviyesine çıkartılabileceği belirtiliyor.

Erbil’de ikincisi düzenlenen Kürdistan-Irak Petrol ve Gaz Konferansı’nda, bölgede yaptığı yatırım ve satın almalarla gündemde olan Kuzey Irak’ın en büyük petrol üreticisi Genel Energy özel ödüle layık görüldü.Genel Energy CEO’su Tony Hayward ve İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil ödülü birlikte aldıl.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!