Trafik tıkanıklığının maliyeti 3.5 milyar TL

Güncelleme Tarihi:

Trafik tıkanıklığının maliyeti 3.5 milyar TL
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2012 09:50

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da her gün sabah-akşam saatlerinde trafikte kaybolan zaman ve boşuna yakılan yakıtın 1 yıllık maliyetinin 3,5 milyar lira olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 3. Toplu Ulaşım Haftası Transist 2012 V. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı'na katılan Yıldırım, programın temasının 4 e'den oluşan ekonomi, enerji, ekoloji ve etkinlik olduğunu kaydetti.

Bunların hepsinin toplu ulaşımı çağrıştırdığını aktaran Yıldırım, İstanbul'da her gün sabah-akşam saatlerinde trafikte kaybolan zaman ve boşuna yakılan yakıtın 1 yıllık maliyetinin 3,5 milyar lira olduğunu ifade etti.

Boğaza yapılacak 3. köprü ile otoyolları 5 milyar liraya mal edeceklerini aktaran Yıldırım, “1,5 yılda bir 3. köprü ve 100 kilometrelik otoyol karşılığı bir kayıpla karşı karşıyayız” dedi.

“Mutlaka insanları toplu ulaşım araçlarının götürmesini sağlamalıyız”

Yıldırım, Marmaray'ın hayata geçmesi, 3. köprünün devreye girmesi, 2. büyük tünel geçişi olan Avrasya Projesi'nin devreye girmesi, 3. havalimanının faaliyete geçmesi ve buna ilaveten Ankara-İstanbul yüksek hızlı treninin çalışmaya başlamasıyla, İstanbul'un merkezinde yoğunlaşan trafiğin merkezden çevreye kaymaya başlayacağını belirterek, orta vadede İstanbul'u daha sürdürülebilir bir toplu ulaşım altyapısına ulaştıracaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ulaştırma talebinin AB ülkelerinde her yıl yüzde 2,16 arttığı bilgisini veren Yıldırım, ulaşımın GSYİH'e katkısının yüzde 10 civarında olduğunu ifade etti.

Türkiye'de ise bu oranın yüzde 15,4 olduğunu anlatan Yıldırım, ulaşım altyapısına yatırım yapmaya devam edeceklerini vurguladı.
İstihdamın Avrupa'da yüzde 7'sini ulaşım sektörü oluştururken, Türkiye'de bu oranın yüzde 13 olduğunun altını çizen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ortalama binde 17 nüfus artışı olan ve son 25 yıldaki büyüme eğilimlerini dikkate aldığımızda ülkemizde toplu taşıma talebi bugünkünün en az 3 katına çıkacak. Bu toplu taşımaya daha çok zaman, daha çok kafa yormamız demek. 'Binin otobüse, binin trene' demekle bunu çözemeyiz. Nasıl? Kapıdan kapıya taşınmanın sağladığı konfora erişim sağlamalıyız. Mutlaka insanları toplu ulaşım araçlarının götürmesini sağlamamız lazım. Bunu Türkiye geneline yaygınlaştırmamız lazım. Bunu İstanbul'dan Türkiye'ye taşıyabiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!