22.5 milyar TL’lik yatırıma 1523 teşvik belgesi verildi Doğu’nun payı yüzde 10’da kaldı

Güncelleme Tarihi:

22.5 milyar TL’lik yatırıma 1523 teşvik belgesi verildi Doğu’nun payı yüzde 10’da kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 00:00

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, yeni teşvik sistemi kapsamında Temmuz-Aralık 2009 tarihleri arasındaki 6 ayda, 1523 adet teşvik belgesi düzenlendiğini, bu kapsamda 22.5 milyar TL’lik yatırım öngördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Babacan’ın verdiği bilgilere göre, en fazla payı Marmara ve Ege şehirlerinden oluşan birinci bölgenin, en düşük payı ise Doğu ve Güneydoğu aldı. Birinci bölgenin payı yüzde yüzde 34 olurken, Doğu’nun payı yüzde 10’da kaldı. Düzenlediği basın toplantısıyla geçen yıl yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin uygulama sonuçlarını ve ekonomiyi değerlendiren Babacan, şu bilgileri verdi:
105’i yabancı sermaye
Sistem kapsamında 6 ayda 1523 teşvik belgesi verildi. Belgelerin 1418’i yerli, 105’i yabancı sermayeli firmalar tarafından alındı. Buna göre, 22.5 milyar TL’lik sabit yatırımın 12.7 milyarı yerli kuruluşlar, 9.8 milyar liranın uluslararası sermayeli kuruluşlar tarafından yapılacak.
Birinci bölge farkı
1523 belgenin 511 adedi (yüzde 34) birinci bölgeye, 264 adedi (yüzde 17) ikinci bölgeye, 467 adedi (yüzde 31), 281 adedi (yüzde 18) dördüncü bölgeye yapılacak yatırımlar için verildi. tutar olarak bakıldığında da, yüzde 45’le en büyük yatırımı birinci bölge aldı.  yatırımlarda da  dördüncü bölgenin payı yüzde 10 oldu.
61 bini aşkın yeni iş
Bu yatırımlarla 61 bin 673 yeni istihdam sağlaması hedefliyor. 6 ayda krize rağmen yapılan başvuru sayısı ve yatırım tutarının önemli olduğunu belirtirken, 81 ilin tamamı için teşvik belgesi başvurusu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Krizden çıkıyoruz

ALİ Babacan, özel sektör yatırım harcamalarının krizden çok etkilendiğine dikkat çekerken,  2009’un ilk 9 ayında özel yatırım harcamalarının yüzde 27.7 daralmasını belirtti.  Göstergelerin ekonominin son çeyrek itibariyle büyüme sürecine girdiğini gösterdiğini söyleyen Babacan, “Mali göstergeler de ekonomimizin küresel krizden çıkma eğiliminde olduğunu artık açık bir şekilde göstermekte” dedi.

Obama’nın banka formülü Türkiye’de uygulanabilir

BABACAN,  Başkan Obama’nın ABD’de bankalara yönelik uygulamaya hazırlandığı ‘bir bankanın mevduatın en fazla yüzde 10’unu alması’ kuralının Türkiye’de de düşünüldüğünü açıkladı.  Bazı ülkelerde, sorunların Türk piyasalarını nasıl etkileyeceğine yönelik bir soru üzerine, “Dışarıda olup bitene dikkat edeceğiz ama kendi hesabımızı kitabımızı da yapacağız. Kararlı yürüyeceğiz” diyen Babacan, şöyle konuştu: “Yunanistan, Portekiz ve İtalya gibi ülkeler Türkiye gibi açık seçik politikalarını ortaya koymadıkça sıkıntılı olabilir. En son G-20’de dile getirdiğimiz bir şey vardı. Madem bazı finans kuruluşları batması izin verilmeyecek kadar büyük, onlara devlet yardımı uzatılmak zorunda kalıyor, bekli de bu kuruluşlarıa bu kadar izin verilememeliydi. ABD adım atıyor, bir banka en fazla toplam mevduatın yüzde 10’unu taşıyabilir, daha fazla olamaz. Türkiye’de de benzer şeyler olabilir. Çalışmalar yapıyoruz. Nereye doğru gidiyoruz, dünya nereye gidiyor bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

“IMF mayısta demedim”

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile sürdürülen müzakereler kapsamında ‘mayıs’ tarihinin telafuz edildiğinin hatırlatılması üzerine, “Mayıs tarihi nereden çıkmış? İki gazetede yer almış sanki gerçekmiş gibi almış başını gitmiş. Kulaktan kulağa yayılan şeyler bunlar, bizden birşey duymadıkça hiçbirşeye güvenmeyin” diye konuştu. Babacan, IMF anlaşması konusunda kendisi bizzat canlı veya Hazine resmi yazılı bir açıklama yapmadan kimseden duyulana inanılmaması gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!