‘Altay’ doğdu

Güncelleme Tarihi:

‘Altay’ doğdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2012 00:00

Türkiye’nin ilk Milli Ana Muharebe Tankı ‘Altay’ Başbakan Recep Tayyip Erodoğan’ın katıldığı törenle görücüye çıktı. Otokar’ın 500 milyon dolar yatırımla Arifiye fabrikasında geliştirilen Altay’ın seri üretimi 2015 yılında başlayacak. Erdoğan, “Savunma sanayinde sessiz devrim gerçekleşktirdik” dedi.

Haberin Devamı

ADINI Dumlupınar Meydan Muharebesi sonrası İzmir’e giren ilk Türk birliği olan 5’nci Süvari Kolordusu’nun komutanı Orgeneral Fahrettin Altay’dan alan Türkiye’nin ilk Milli Ana Muharebe Tankı Altay’ın prototipi Başbakan Recep Tayyip Erodoğan’ın da katıldığı törenle görücüye çıktı. Otokar’ın Arifiye’deki fabrikasında üretilen ve 500 milyon dolar harcama ile üretilen 2 prototipten biri Altay’ın hareket kabiliyetinin, diğeri de Altay’ın atış kabiliyetini test etmek için kullanılacak.

İŞTE İLK YERLİ TANK ALTAY / FOTO-GALERİ

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ TANKI ALTAY'IN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

2 BİN KİLOMETRE TEST

Şimdiye kadar 2 bin kilometre ters sürüşü yapan Altay’ın prototipleri tank test pistinde yan eğim, kendi ekseni etrafında dönme, hız, ivmelenme, süspansiyon stabilizasyon parkuru ve arazide sürüş gibi hareket kabiliyetinin yer aldığı gösteriyi gerçekleştirdi. Törene Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nejdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayii ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve diğer yetkililer katıldı.  

Haberin Devamı

TARİHİ ADIM ATTIK

Erdoğan törende şunları söyledi: “Bundan yaklaşık 4 yıl önce 29 Temmuz 2008 tarihinde, Altay Projesinin imza törenini gerçekleştirmiş, savunma sanayimiz için tarihi bir adım atmıştık. İşte bugün, attığımız o imzanın, verdiğimiz o kararın, adeta ete kemiğe bürünerek, somutlaşarak, müşahhas bir hal alarak sahneye çıkışına hep birlikte şahitlik ediyor, hep birlikte bunun gururunu yaşıyoruz. Türkiye, Altay Projesi ile, son derece yüksek teknolojileri bünyesinde barındıran ana muharebe tanklarını tasarlayıp üretebilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına girdi. Ülkemizin prestijini artıracak olan bu proje, dünya savunma liginde üst basamaklara tırmandıracaktır.” Son 100 yıl içinde gerek Birinci Dünya Savaşı’nda, gerek Kurtuluş Savaşında yaşanılan sıkıntıları hatırlatan Erdoğan, “Bunlar hatırlanınca Altay Tankı’nın ne anlam ifade ettiği çok daha iyi anlaşılacaktır” dedi.

2015’te seri üretim başlıyor

Haberin Devamı

OTOKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Savunma Sanayii Grup Başkanı Kudret Önen ise “Projemizi tamamlamak için toplam 550 kişi çalışıyor. Altay ekibi ve 100’e yakın alt yüklenicimiz ile 2015 yılında Altay’ı seri üretimi hedefliyoruz“ dedi.

1500 beygir gücünde motoru var

ALTAY’ın tasarımı TSK’nın teknik ve taktik istekleri doğrultusunda gerek duyulacak her türlü hareket ihtiyaçlarına göre yapıldı. Altay tankında tank komutanı, nişancı, sürücü ve doldurucu olmak üzere dört mürettebat görev yapıyor. Tank, zorlu arazişartlarında istenilen performansı sergileyebilmesi için 1500 beygir gücünde yeni teknoloji ürünü bir motor ve transmisyona sahip. Altay’ın üzerinde ana silah olarak, birçok farklı tipte mühimmatı atabilen 120 mm’lik 55 kalibre top bulunuyor. Ana silah ve yardımcı silahların kontrol edilmesi için, Altay’ın özel yeni nesil atış kontrol sistemi tasarlandı.

Haberin Devamı

Artık kendimize yetiyoruz

TÜRKİYE’nin son 10 yılda savunma sanayinde çok önemli mesafeler kat ettiğini kaydeden Erdoğan şöyle konuştu: “Deyim yerindeyse bu alanda bir sessiz devrim gerçekleştirdik. Türkiye bugün artık kendi milli piyade tüfeğini, kendi savaş gemisini, kendi savaş botlarını, kendi helikopterlerini üretiyor. Sadece üretmekle kalmıyoruz, artık dünyaya savunma sanayi ürünleri, savunma sanayi teknolojisi ihraç ediyoruz. Çok ciddi eksiklerimiz hala var. bunları da süratle gidermek zorundayız. Eğer Türk Silahlı Kuvvetlerinin caydırıcılığını öne çıkaracaksak bunları başarmak durumundayız.”

Dünyanın en modern tankını geliştirdik

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da, Altay’ın sadece Türkiye için değil Koç Grubu için de bir prestij projesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Silahlı kuvvetlerimizin gücüne güç katacaktır. Atlayın ilk imzasını atığımız 2008 yılından bu yana yerli üretim silah sanayi dışa bağımı önemli ölçüde azaltılmıştır. Altay, sadece varlığı ile değil, yatırımları, yetiştirdiği işgücü ve teknik birikimi ile de savunma sanayiinde kara platformları alanında ülkemize tasarım, geliştirme ve üretim anlamında büyük bir ivme getirecektir. Dünyanın en modern ana muharebe tankı olarak silahlı      kuvvetlerimizin gücüne güç katacaktır. Türkiye, dünyanın sayılı ana muharebe tankı üreticileri arasında yerini alacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!