Tesco, Türkiye’ye ‘Uyum’ sağlayacak

Güncelleme Tarihi:

Tesco, Türkiye’ye ‘Uyum’ sağlayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2012 01:34

İngiliz süpermarket zinciri Tesco’nun Türkiye’deki iştiraki Tesco Kipa, gıda perakendecisi Uyum Gıda’nın çoğunluk hissesini satın almak için öngörüşmelere başladı. Büyük çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere toplam 55 şubesi bulunan Uyum'da 1850 kişi çalışıyor.

Haberin Devamı

Şirket açıklamayı Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptı. Açıklamanın ardından Uyum Gıda hisseleri günü yüzde 6.23 artışla 3.41 liradan tamamladı. Tesco, Türkiye pazarına 2003 yılında Kipa’yı satın alarak girmişti.

Türkiye’deki toplam mağaza sayısı 174 olan Tesco Kipa, 2013 yılına kadar 70 mağaza daha açmak istediğini duyurmuştu. İstanbul ve çevresinde 11 mağazası bulunan firma bu sayıyı artırmayı hedefliyordu ancak yer bulmakta zorlanıyordu. 2011’de hisselerinin yüzde 30’u halka arz edilen Uyum Gıda’nın ise 55’in üzerinde mağazası bulunuyor.

GIDA TOPTANCILIĞI İLE BAŞLADILAR

Uyum Gıda'nın temeli 14 yıl kadar önce 8 ortağın bir araya gelişi ile atılmıştı. Yüzde 30 hissesi halka açık olan Uyum'un ortakları arasında Keleş ve Akyüz Aileleri bulunuyor. Şirketin kurucu ortaklarından İskender Keleş, Ali, Mehmet ve Ahmet Akyüz, İstanbul Rami'de gıda toptancılığı yapıyordu.

Haberin Devamı

Uyum'un 2012'nin ilk 9 aylık sonuçlarına göre cirosu 257 milyon 215 bin TL. Tesco Kipa'nın 2012 ilk 6 aylık cirosu ise 1 milyar 91 milyon TL.

Tesco Kipa'nın mağazalarının önemli bir bölümü Ege Bölgesi'nde bulunurken, Uyum mağazaları İstanbul'un yeni gelişen bölgelerinde bulunuyor. Bu durum, olası bir birleşme sonrası iki şirket mağazalarının çakışmayacağı anlamına geliyor.

ÖN GÖRÜŞME BAŞLADI

Tesco Kipa’dan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Merkezi, Adnan Kahveci Mahallesi Yavuz Sultan Selim Bulvarı No:23 Kat 4 Beylikdüzü/İstanbul adresinde bulunan, Uyum Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (Uyum Gıda) çoğunluk hisselerine sahip hissedarlar ile hisselerin, şirketimize satış yoluyla devir edilmesine yönelik ön görüşmelere başlanmıştır. Söz konusu durumun anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmadığına yönelik gelişmeler kamuya duyurulacaktır.”

9 YIL ÖNCE KİPA İLE GİRDİ

Uyum marketleri ile satış görüşmesi yürüten İngiliz Tesco, 9 yıl kadar önce İzmirli Kipa'yı satın alarak Türkiye'ye girdi. Tesco Kipa en son Silivri'deki 21 adet Ardaş marketi satın aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!