Kredi kartından takip yapıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartından takip yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2012 00:00

Maliye, bir kez daha serbest meslek sahipleriyle ilgili ‘yaptırım’ imasında bulundu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında kayıtdışılığın yarattığı gelir kaybını önlemek için kira geliri olanlara önceden hazırlanmış beyanname gönderdiklerini hatırlattı ve yeni hedeflerinin serbest meslek erbabı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Şimşek şöylekonuştu: “Biz kira geliri elde edenleri tespit ettik. Beyannamelerini hazırladık. 370 binin üzerinde yeni mükellef kazandık. Şimdi aynı şekilde serbest meslek erbabı üzerine çalışma yapıyoruz. Serbest meslek erbabının gelirlerine ilişkin bilgi var. Kredi kartı harcamaları, banka hareketleri, seyahatleri var. Devlet olarak birçok veriyi topluyoruz. ‘Yeni bir adım atabilir miyiz?’ diye bakıyoruz. Veriler analiz edilerek adım atılacak.”

MAKTU VERGİDE ARTIŞ

Vergi artışına temel olarak alınan yeniden değerleme oranının yüzde 7.8 olması hakkında konuşan Şimşek “Yüzde 7.8 civarında bir rakam olması bekleniyor. Bütün kamu harcamaları en az enflasyon kadar artıyor. Vergi ve harçları en az enflasyon kadar artırmazsak reel değer eriyor. 2013 yılında bazı maktu vergilerin artırılması gündemde” dedi.  Enflasyonun iki katından fazla ilk yarıda memura maaş zammı verdiklerini kaydeden Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “6 aylık bazda enflasyonla maaş artışı arasında fark oluşursa ilave veriyoruz. Şu an ikinci yarıda 3.35 puan. Enflasyon 0.65 puanın altına düşmezse ilave gelebilir. Her 1 puanın bütçeye yükü 1 milyar lira. Bir miktar enflasyon yılın ikinci yarısında yüzde 4’ü aşabilir. Bu da memura ilave artış olarak dönecektir.”

Haberin Devamı

HARCAMALARDAKİ İSRAF

Maliye Bakanı, kamu harcamalarında israfı azaltmayı amaçladıklarını da belirterek, kamu harcamalarının önceliklendirilmesine, kamu harcamalarında varsa bir takım fazlalıkların gözden geçirilmesine yönelik, “kısılabilecek kamu harcaması var mı”, “yanlış uygulamalar var mı”, bütün bunları gözden geçirmek üzere yeni yaklaşım içinde olacaklarını belirtti. Daha fazla kamu harcamasının, daha fazla vergi yükü ya da daha çok borç anlamına geldiğini anlatan Şimşek, “Bunun başka mucizevi bir yolu yok. Eğer kamu harcaması artarsa iki seçeneğimiz var; ya vatandaştan daha fazla vergi alacaksınız ya da daha fazla borçlanacaksınız. Bu da vatandaşın orta ya da uzun vadede vergi yükünü artırmak demek” dedi.

1.183 KİŞİYE İŞ

Bu arada Bakan Şimşek, Twitter hesabından 1.183 iş ve meslek danışmanı alınmasına ilişkin kararı imzaladığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!