Davalı müteahhite af tartışması

Güncelleme Tarihi:

Davalı müteahhite af tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2012 00:00

TBMM’de erken seçim tartışmaları sürürken, Bayındırlık Komisyonu AK Parti Milletvekili Abdulkerim Gök’ün bir maddelik “ihale” teklifini kabul etti.

Haberin Devamı

Düzenlemenin, yasaklı müteahhitlerin kamu ihalelerine girmesine olanak sağladığı iddia edildi. Teklif sahibi düzenlemeyi savunamadı, ilgili bakan toplantıya gelmedi, krizi bürokratlar çözmeye çalıştı. Kamu İhale Kanunu’ndaki (KİK) değişiklik teklifi milletvekillerinin kafalarını karıştırdı. Komisyon üyeleri, düzenlemenin haklarında kamu davası açılanların dava süresince ihalelere katılmasının önünü açtığını belirtirken, teklifin sahibi AK Partili Abdulkerim Gök de bu yönde açıklama yaptı. Ancak KİK bürokratları, düzenlemenin sadece hakkında kamu davası açıldığını bilmeyen kişinin, katıldığı yeni ihaledeki teminatının geri verilmesini sağladığını savundu.

Teklifi verdi, gitti

Komisyon, TBMM’ye verilir verilmez gündemine aldığı teklifi, önceki akşam kısa sürede görüşerek kabul etti. Gök, “Haklarında kamu davası açılanların dava süresince ihalelere katılmasının önlenmesi ve ihaleye katılanların hem yasaklanması, hem de teminatlarının gelir kaydedilmesi kişilerin kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadıkça suçlu sayılamayacakları, dolayısıyla cezalandırılamayacakları yönündeki genel hukuk ilkesine ve Anayasa aykırıdır” dedi. Gök, konuşmasını yaptıktan sonra, işi olduğunu öne sürerek, komisyondan ayrıldı.

Haberin Devamı

Komisyonda, ilgili bakanın ve bürokratların bulunmaması nedeniyle toplantı bir saat geç başladı. MHP’li Alim Işık kızarak, salonu terketti. CHP’li Mahmut Tanal, “Bu düzenlemeyle, kanunun 17’inci maddesi hükümlerine aykırı davrandıkları gerekçesiyle hakkında kamu davası açılan kişiler, idari yasaklamaları bittikten sonra, elini kolunu sallayarak ihalelere girecektir. Eğer bu düzenleme ‘tamamen teminatın irat kaydedilmesine’ yönelik ise teklife açık ve net yazalım” dedi. CHP’li Sakine Öz de “Ben bu gerekçeyle hakkında kamu davası açılan kişilerin dava sonuçlanana kadar ihaleye katılabilir mi, katılamaz mı net anlamadım. Gerekçeler başka söylüyor, kanun maddesinde de hayır katılamaz diyorsunuz. Bu iki çelişkinin net açıklanmasını istiyorum” tepkisini gösterdi. CHP’li İhsan Kalkavan da “Bu düzenlemeden kaç kişi yararlanacak? Bir takım insanların ağzından salyalar akmaya başladı” dedi.

Haberin Devamı

Düzenlemeden 5 bin 412 kişi yararlanacak

Milletvekillerinin eleştirilerini Kamu İhale Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kaymak yanıtladı. Kaymak, “Değişiklik daha önce hakkında kamu davası açıldı diye, yasaklanmış hale gelenlerin ihalelere katılımını devam ettirme işlemini taşımıyor. Düzenlemeyle, hakkında kamu davası açılanlarla ilgili olarak, haklarında yeni katıldıkları ihaleden dolayı doğacak olan teminatın gelir kaydedilmesi yaptırımı uygulamadan kaldırılacak” dedi. Kaymak, bu düzenlemeden  5 bin 412 kişinin yararlanacağını da söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!