Maslak ve Ayazağa Sarıyer'e bağlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Maslak ve Ayazağa Sarıyere bağlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2012 00:00

AK Parti, Türkiye’nin Manhattan’ı olarak anılan ‘plaza diyarı’ Maslak ile Ayazağa ve Huzur Mahallesi’ni Şişli’den alıp Sarıyer’e bağlamak için harekete geçti. Peki neden? İşte konuşulan senaryolar:

Haberin Devamı

1- Ak Parti, yıllardır yerel seçimde baş edemediği Mustafa Sarıgül'ün hareket alanını iyice daraltmış olacak.
2- Geçen seçimde Ak Parti Sarıyer'i az bir farkla kaybetmişti. Şimdi kendi oy potansiyelinin yüksek olduğu Şişli'ye bağlı 47 bin nüfuslu bu bölgeyi Sarıyer'e bağlayarak seçimde önemli bir avantaj sağlayacak.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda önceki gece kabul edilen bir önerge ile Maslak, Ayazağa ve Huzur Mahallesi Sarıyer'e bağlandı. Bu üç bölgede 15 bine yakın mesken, 8 bine yakın da işyeri bulunuyor. Yapılan değişiklik 2009 verilerine göre 30 bin oyun Şişli için değil Sarıyer için kullanılacağı anlamına geliyor.

Maslak ve Ayazağa İstanbul'un en gözde iş merkezleri arasında bulunuyor. Büyük bankalar ve birçok uluslararası şirketin genel merkezi bu bölgede yer alıyor. Maslak son dönemde yükselen yeni konut projeleri ile de dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

SARIGÜL ANKARA'YA GİTTİ

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, İçişleri Komisyonu'nda verilen önergeyle ilçe sınırları içindeki yerleşim yerlerinin Sarıyer'e bağlanmak istenmesi üzerine Ankara'ya geldi. Dün saat 13.00 uçağıyla Ankara'ya gelen Sarıgül, bazı görüşmeler yaparak tasarının Meclis Genel Kurul görüşmeleri sırasında düzeltilmesini isteyecek.

Sarıgül daha sonra yaptığı açıklamada ise kararı doğru bulmadığını ve yanlışlığın yasalaşmadan düzeleceğini ümit ettiğini açıkladı.

Bu bölgelerin ilçe olduğu günden bu yana Şişli'ye bağlı olduğunu ifade eden Sarıgül, "Biz de uzun zamandır bu bölgelere yönelik hizmet projeleri gerçekleştiriyoruz. Bir milletvekilinin verdiği önergeyle böylesine bir değişikliğin yapılmasını doğru bulmuyorum. Bu yanlışlığın yasalaşmadan düzeltileceğini ümit ediyorum” dedi.

Maslak ve Ayazağa Sarıyere bağlanıyor

Karar yasalaşırsa Şişli haritası da tamamen değişecek

Kararı değerlendiren Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu, "Sadece biz değil, halkımız da çok şaşkın. Sabahtan beri telefonlarımız durmuyor. Hem bizleri hem de muhtarları arayarak, biz belediyemizden çok memnunuz, kesinlikle Sarıyer'e bağlanmak istemiyoruz. Bunun için ayaklanırız, her türlü eylemi yaparız" dediklerini anlattı. Eroğlu, Ayazağa'nın 35 bin nüfuslu bir yerleşim olduğunu, belediyenin buraya yönelik devasa sosyal tesis yatırımları bulunduğunu belirterek, çocuk evleri, tıp merkezi, engelliler, yaşlılar, kadınlar için merkezler açtıklarını anlattı.
 
Eroğlu, bu bölgenin görüş olarak sağa yakın olmakla birlikte Sarıgül'ün hizmetlerinden çok memnun olduğu için oyunu ona verdiğini söyledi. Hangi evde hasta, yaşlı, engelli, çocuk olduğunu bildiklerini vurgulayan Eroğlu, yardıma ihtiyacı olanları hiç incitmeden, kimselere göstermeden desteklediklerini ifade etti. Sarıyer'de tüm okulları yenilediklerini 70 kişilik sınıfların, 30 kişiye indiğini ve kolej ayarında donattıklarını anlatan Eroğlu, "Bu çalışmalardan çok memnun olan halkımız, bizim belediyemizden ayrılmak istemiyor. Başkanımız Sarıgül de bu yanlışın düzeltilmesi için Ankara'ya gidiyor. Biz inanıyoruz ki bu yanlıştan vazgeçilecek" dedi.

Haberin Devamı

SARIYER BELEDİYE BAŞKANI MUTLU
 

 

EN FAZLA MESKEN AYAZAĞA'DA 

Maslak, Şişli'nin semtleri arasında işyeri yoğunluğunun en yüksek olduğu üçüncü bölge konumunda bulunuyor. Şişli Merkez'de 4 bin 873 işyeri bulunurken, Mecidiyeköy'de 4 bin 599, Maslak'ta ise 4 bin 440 işyeri var. Maslak'taki mesken sayısı ise sadece 406.

Şişli'den alınıp Sarıyer'e bağlanan Ayazağa'nın en önemli özelliği ise bölgede mesken sayısının en fazla olduğu semt olması. Ayazağa'da tam 10 bin 231 mesken bulunurken, onu 9 bin 36 mesken ile Gülbahar ve 8 bin 146 mesken ile Fulya takip ediyor. Ayazağa'daki işyeri sayısı ise 2 bin 140. Huzur Mahallesi'nde de 1222 işyeri ve 3 bin 259 mesken yer alıyor.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de Maslak, Ayazağa ve Huzur Mahallesi'nin Sarıyer'e bağlandığını duyunca büyük şaşkınlık yaşadığını, kararın kendisi için de sürpriz olduğunu belirtirken, "Herşeye rağmen hak yerini buldu" dedi. Genç, belediye olarak İçişleri Bakanlığı'na bu değişiklik talebi için gittiğini ancak komisyon kararıyla bu talebinin reddidildiğini anlattı. Ardından konuyu mahkemeye taşıdığını buradan da olumlu sonuç alamadığını belirten Genç, "İçişleri Bakanlığı'ndan aldığım yanıttan sonra dün akşamki gelişme benim için de sürpriz oldu ama Sarıyer için ekonomik anlamda büyük bir kazanç oldu" dedi.
 
Sarıyer'in Kuzey sınırlarında uzun süredir sıkıntılar yaşandığını ifade eden Genç, sınırların güncellenmesi için iki kez İçişleri Bakanlığı'na başvurmasına rağmen olumlu yanıt alamadığını tekrarladı. Maslak ve Ayazağa'nın Sarıyer'e bağlanmasıyla belediye gelirlerinde ciddi bir artış olacağını kaydeden Genç, bu geliri kentsel dönüşüm için kullanacaklarını söyledi. Genç, Sarıyer'in mevcut nüfusunun 350 bin civarında olduğunu, yeni eklenmeyle birlikte 50 binlik ilave nüfusla 400 bine çıkacağını belirtti.
 
"2009 yerel seçimlerinde yüzde 37.5 oy aldınız. En yakın rakibiniz AK Parti, yüzde 31.8 aldı. Aradaki fark sadece 5.7 puan. Yeni semtlerin demografik yapısı itibariyle AK Partiye daha yakın bir seçmen kitlesi barındırdığı söyleniyor. Bu anlamda sizin için rekabet zor olmayacak mı" sorumuza ise Genç şöyle yanıt verdi:

Haberin Devamı

HAK YERİNİ BULDU
 
"Ben siyasi bir değerlendirme yapmak istemiyorum. Ancak yerelde siyasi duruşunuzdan çok yaptıklarınız, yapacaklarınız ve inandırıcılığınız önemlidir. 3.5 yıldır Sarıyer halkı beni çok iyi tanıdı, anladı. Hiç kimseyi siyasi olarak, etnik köken, yaşam biçimi itibariyle ayırmadık. 350 bin insanımızın tamamını hedefledik.bu nedenle seçimlerde ciddi bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum."
 
Başkan Genç, belediye için yaptırdıkları yeni Merkez Yönetim Binasının, Sarıyer'in en uzak noktası olan Ayazağa Köyü'ne 1 km. uzaklıkta olduğuna dikkat çekti. Buranın Şişli'ye uzaklığının 13 km. olduğunu belirten Genç, İçişleri Bakanlığı'na yaptığı itirazın ana noktasının da bu olduğunu anımsattı. "Birileri siyaseten ne hesap yaptı bilmiyorum ama hak yerini buldu. Sarıyer kazandı. Hayırlı olsun. Sarıyer, bu karardan sonra gerçek değerini bulacak" dedi.

Haberin Devamı

RANTI YÜKSEK İKİ BÖLGEYİ ALIP, SARIYER'İ ELE GEÇİRMEK İSTİYORLAR
 
Maslak ve Ayazağa'nın Şişli Belediyesi'nden alınarak, Sarıyer Belediyesi'ne bağlanması önergesi, CHP'li vekilleri kızdırdı.

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, Şişli ile ilgili kararın tamamen siyasi olduğunu belirterek, AKP'nin bütün hesabını, yerel seçimde Sarıyer Belediyesi'ni almak için yaptığını söyledi. Dinçer, bu iddiasını 2009 yerel seçim sonuçlarıyla açıkladı.
 
2009 yılı yerel seçimlerinde CHP, Sarıyer İlçe Belediye Başkanlığını 6 bin oyla kazandı. CHP'nin oy oranı yüzde 37.5 olurken, AKP'nin oyu yüzde 31.8 oldu. Şişli İlçesine bağlı Ayazağa'da ise AKP'nin oyu 12 bin iken CHP'nin oyu 3 bindi. Dinçer, "İşte AKP, Şişli Belediyesi'ni kazanamayacağını çok iyi biliyor. Ayazağa'yı Sarıyer'e bağladığında 12 bin oyunu da taşımış olacak. Dolayısıyla sadece Ayazağa seçmeni sayesinde, CHP ile arasındaki 6 bin oyu kapattığı gibi öne geçmiş olacak. Ayazağa'nın yanısıra Huzur Mahallesi de Sarıyer'e bağlandığında, AKP Sarıyer Belediyesi'ni almış olacak. Üstüne rantı yüksek Maslak'ı eklemiş olacak" dedi. Dinçer, 2009 seçimlerinde AK Partinin Ayazağa'nın yanısıra Huzur Mahallesi ve Maslak'tan aldığı oyların da diğer partilerin önünde olduğuna dikkat çekti.

CHP Gaziantep Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ali Serindağ da AKP'nin tasarının alt komisyon çalışmaları sırasında bu değişikliği yapmak istediklerini, ancak kendisinin itirazı üzerine bundan vazgeçtiklerini anlattı. Serindağ, "Ama tasarının komisyon görüşmeleri sırasında gece yarısı yeniden getirdiler. Nedenini sorduğumuzda, bu iki yerin Şişli ile bağlantısının olmadığını, Sarıyer'e daha yakın olduğunu belirttiler. Ancak bu bizim için inandırıcı bir yanıt değildi. Artık AKP'nin yaptığı herşeyden kuşku duyuyoruz" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!